Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Породица пацијента који је погинуо у санитету тражи истину

rss

14.01.2022. Блиц

- Већ 50 дана не знамо ништа о узроку смрти оца и то ми најтеже пада. Бол је свакодневна од ујутру до увече. И код куће, и на гробљу. Тишти ме та неизвесност, што не знамо околности под којима је настрадао. То је превелики терет за моју породицу - каже за „Блиц“ Данијела Димитријевић из Алексинца чији је отац Драгослав Димитријевић (69) погинуо 22. новембра у току транспорта из стационалара у Сокобањи до ковид болнице у Крушевцу.

Фото: Бранко Јаначковић / РАС Србија

Како је "Блиц" писао, до несреће је дошло када је санитет у којем се Драгослав налазио са медицинском екипом слетео са пута у алексиначком селу Бован и преврнуо се. Несрећни Драгослав је остао на месту мртав, лекар и медицински техничар су повређени само лакше лакше а возач санитета П. Д. (51) је остао неповређен. Основно јавно тужилаштво у Алексинцу још покренуло је истрагу и прикупља доказе како би се утврдиле све оконости трагичног случаја.

- Мами је скочио шећер, скаче јој притисак алармантно, не можемо да је смиримо. У болу смо 50 дана и 50 ноћи, та неизвесност нас убија. Кажите ми како је било па можда ће да ми буде лакше. Не знам да ли га је убило тумбање, да ли је био везан, да ли га је убила боца, ко је био у санитету, зашто је послат у ковид болницу у Крушевац из болнице у Сокобањи… Много је питања а немамо ниједан одговор. Инсистирам да се расветле све околности и учинићемо све да тако буде. Желим само истину, целу истину шта се десило, мој отац није заслужио ништа од овога. Да ли је крив возач, или возило или болница, или пут, ништа од тога не знамо, само тражимо истину да нам се каже, вели Данијела.

Она додаје да су новогодишње и божићне празнике провели тугујући а да посебно пати њен син јер је био изузетно близак са дедом.

- Моје дете је алармантно. Сви су славили дочек Нове године, моје дете није славило, није се уопште веселио. Деда га је увек нечим изненађивао за Нову годину и Божић а сада је први пут дочекао празнике без њега. Кад је био мали, мој отац се облачио се као Деда Мраз, штапом му је спустао поклоне са терасе, све је радио за унука. Мој син је сада плакао до један час после поноћи, није могао да се смири. Много му недостаје деда и много му је тешко када изађе на његов гроб, после тога му је цео дан тешко. Он му је био и отац и мајка, и баба и деда и брат и ујак и најбољи друг, он му је био све. Тешко му је да дође у дневни боравак јер ту стоје очева слика и кандило. Дође нешто на брзину, и врати се у своју собу. Прошло је 50 дана а као да је било јуче, бол не престаје…, поверава се Данијела.

Она каже да ће њихов адвокат затражити од болнице у Сокобањи медицинску документацију о лечењу њеног оца, те да очекује да им болница изађе у сусрет и достави је у што краћем року.

- Желимо да видимо отпусну листу, да видимо како је ишло лечење и због чега је упућен у болницу у Крушевцу. Транспортовали су га тамо без нашег знања. Још нам нису дали објашњење и разлог зашто је послат у Крушевац ако су му анализе су му биле боље и ако је био пред отпустом. Санирано му је било здравствено стање, било је само речи кисеоник да му набавимо без чега није могао да буде, али било је речи, лаички речено, да може још 100 година да живи уз кисеоник код куће. Јако нам је битно да сазнамо истину јер је и мој отац био правдољубив. Кад год нешто није било фер и коректно са нечије стране, он би рекао “ух што не волим ту неправду”. И ја сам као и он. Волим правду и истину, колико год да је болна. Па нека ми и не одговара, колико год да је болна, нека ми кажу како јесте. Надамо се да ће истрага ускоро да се приведе крају да сазнамо шта је било, каже Данијела.

Стигао обдукциони записник, чека се вештачење санитета

У Основном јавном тужилаштву у Алексинцу наводе за „Блиц“ да су у склопу је истраге саобраћајне несреће наложена вештачења, да је записник о обдукцији настрадалог пристигао крајем прошле године али да се у овој фази поступка не могу износити детаљи, док се не заврши саслушање возача.

- Будући да због оштећења није било могуће да се уради ванредни технички преглед санитета, наложено је вештачење возила које ће обавити Машински факултет Универзитета у Нишу, како би се утврдило да ли је у моменту незгоде био исправан у потпуности, има ли одговорности возача или можда некога ко одржава возило, да ли се десио квар у вожњи, или има одговорности управљача пута. Када пристигне тај налаз биће саслушан возач санитета. Тек након тога моћи ћемо да саопштимо висе података о утврђеном стању и даљем току истраге, кажу у ОЈТ Алексинац.

У болници провео скоро два месеца, од 8. октобра био негативан

Како је раније испричала Данијела, њен отац је 28. септембра отишао на лечење у Сокобању, након што је у Алексинцу био лечен 10 дана због јаке, обостране упале плућа. У Сокобању је примљен је са сатурацијом 86 и био је на кисеонику све време, прво на 30 па на 15 литара кисеоника. Од како је легао у постељу, није могао да хода.

- Био је речи на почетку лечења ако му не буде боље да ће га преместити у другу установу, али чинило се у том тренутку да иде на боље. И имали смо наду, лабораторијски налази су му били добри а од 8.октобра био је и негативан на тестовима. Међутим, било је тренутака када му је било толико лоше да није могао ни телефон да дохвати, није могао да се помера а будући да није могао да устаје, јавио се и декубит, испричала је Данијела. Она каже да породица није знала да ће га те вечери транспортовати у Крушевац, у ковид болницу за најтеже пацијенте.


# Алексинац Данијела Димитријевић Бованско језеро саобраћај Сокобања саобраћајна незгода истрага санитетско возило Драгослав Димитријевић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима