Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначко тужилаштво - Нема одговорности руководећих за погибију у руднику "Соко"

rss

23.01.2024. Агенције, ЈугМедиа

Алексиначко Основно јавно тужилаштво одбацило је кривичну пријаву против руководства рудника „Соко“ код Сокобање и бившег министарства рударства и енергетике Зоране Михајловић, за смрт осморице и повреде 18 рудара у несрећи која се догодила 1. априла 2022. године.

Алексиначко тужилаштво - Нема одговорности руководећих за погибију у руднику "Соко"

Тужилаштво у Алексинцу је одлучило да нема надлежних да је за смрт рудара и да је за погибију рудара крива „виша сила“.

Кривичну пријаву је, у име породица погинулих, поднео адвокат Братислав Стојановић, који је најавио подношење жалбе на одлуку ОЈТ Алексинац.

„Ми ћемо се жалити на ову одлуку јер ово никако не може да се подведе под вишу силу, јер ти људи нису страдали од удара грома, већ од гушења због високе концентрације метана у јами. Није виша сила јер је рад у окну могао и требало да буде прекинут услед већег присуства метана у јами, о чему је било јасних знакова“, рекао је Стојановић.

Основно тужилаштво у Алексинцу најпре је у јулу 2022. године закључило да нема основа за покретање кривичног поступка по службеној дужности.

Потом је Министарство рударства и енергетике, предвођено министардком Зораном Михајловић, на основу извештаја рударске инспекторке, поднело кривичну пријаву против 14 особа, али је тужилаштво у Алексинцу ту пријаву одбацило.

На жалбу адвоката породице страдалих рудара Више јавно тужилаштво Ниш вратило је предмет ОЈТ Алексинац на поновно одлучивање. У новом поступку тим вештака рударске струке урадио је допуну вештачења и саслушани су рудари који су се у моменту несреће налазили у рударском окну.


# Зорана Михајловић Алексинац Сокобања Рудник Соко основно тужилаштво Братислав Стојановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима