Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Браво за директорку школе у Алексинцу! Ученицима је купила бубањ да направе рок бенд: То је противтежа турбо фолку и шунду којим смо затрпани

rss

21.01.2024. nova.rs

Бубањ какав прижељкују професионални музичари, директора Основне школе „Вожд Карађорђе“ Маја Радоман Цветићанин купила је ученицима са идејом да школа у неко догледно време добије ученички рок бенд.

Браво за директорку школе у Алексинцу! Ученицима је купила бубањ да направе рок бенд: То је противтежа турбо фолку и шунду којим смо затрпани

„Моја идеја је да средствима које школа има имамо набавимо још неки музички инструмент и омогућимо деци да уче да свирају. Већ нам се јављају заљубљеници у бубањ, неки од њих су фантастични бубњари, али немају место где да вежбају. Желимо да буду наши сарадници и да ђаке науче да свирају. То би би био корак ка оснивању музичког бенда који би промовисао рок музику коју сви волимо и која сматрам да треба да заузме место које му припада. Рокенрол сматрам противтежом у односу на турбо фолк и сав шунд којим смо затрпани са свих страна“, истакла је Радоман Цветићанин.

Она је рекла да можда звучи поражавајуће, али има деце која нису никада била ни на једном рок концерту.

„Суштина је да окупимо ученике око добре идеје. Ово што деца сада слуштају то је малтретирање мозга и ушију. Након слушања те музике се не осећате добро. Међутим, они немају избор, за разлику од наших генерација. Уколико понудимо деци само турбо фолк или музику за коју не знам како се зове, ми ништа нисмо урадили. Само смо им ограничили могућности“, нагласила је Радоман Цветићанин.

Према њеним речима, школа сада има бубњеве, гитару, клавијатуру и разглас, а ускоро ће купти Орфов инструментаријум. Недостају им инструменти попут бас гитаре, тарабуке, саксофона, кларинета и других инструмената, тако да су им сви донатори добродошли.

„Имамо пуно ученика 7. и 8. разреда који су заинтересовани за рокенрол, али не знају ништа о њему. Родитељи су презапослени и немају времена да се ангажују око тога. Зато намеравамо да опремимо кабинет, да се у школи сви ангажујемо и да код деце изграђујемо различите вештине. Да културу приближимо школи, да она није везана само за установе културе. Сви треба да се потрудимо, не можемо ништа да будемо без културе и духовности“, изјавила је Радоман Цветићанин.

Она је казала да школа „Вожд Карађорђе“ сваког четвртка, са жељом да промовише културу и приближи деци и родитељима културна дешавања, организује песничке вечери, наступе хорова и сличне манифестације. На њену иницијативу, додала је, школа је домаћин „Читалића“, међународне смотре читања која окупља стотине деце из Србије и дијаспоре. Ученици учествују у бројним секцијама, школским клубовима и ваннаставним активностима.

Извор: nova.rs
Фото: Саша Гидра Марковић


# музика Вожд Карађорђе ОШ рок музика Маја Радоман Цветићанин бенд
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима