Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Проблем са инвестирањем у српску привреду

rss

16.08.2006. ДК 26. јул 2004.

Зоран Милосављевић покушао новац зарађен у иностранству да уложи у српску привреду, али уместо да почне посао само се разочарао

БАШ МУ ПРЕСЕЛА ИНВЕСТИЦИЈА

Зоран Милосављевић, власник холандске фирме за производњу расхладних инсталација, један је од ретких Срба из дијаспоре који је одлучио да инвестира у домовину. Са партнерима из Холандије, власницима фирме "Комрон интернатионал", Милосављевић се недавно обрео у родном Алексинцу, који је напустио пре 16 година, у намери да отвори фабрику. Међутим, након што му је саопштено да постоје сметње за реализацију његовог пословног подухвата, одлучио је да спакује кофере и да капитал уложи тамо где ће бити добродошао.

- Имао сам намеру да од фирме "Прогрес" купим магацински простор који би претворио у пословну зграду. Са руководством тог предузећа закључио сам уговор о куповини објекта по цени од 131.000 евра. Уговор сам без икаквих сметњи оверио у суду, продавцу платио 19.850 евра у готовини, а још 92.000 евра са рачуна своје фирме у Холандији пребацио у "Меридијан банку". Међутим, када сам наложио банци да новац уплати "Прогресу" саопштено ми је да је то немогуће, јер је страним држављанима забрањена куповина некретнина у Србији - каже Милосављевић.

У складу са законом

Златица Никачевић, генерални директор "Меридијан банке", наглашава да су њени службеници поступили у складу са законом, с обзиром на то да је реч о специфичној банкарској трансакцији. Истиче се да ће банка изаћи у сусрет Милосављевићу, те да је њихов тим правника већ ступио у контакт са Министарством правде како би добили потребна разјашњења.

Према образложењу "Меридијан банке", како наводи Милосављевић, за овакве трансакције потребно је постојање међудржавног уговора са Холандијом, као и одобрење надлежних министарстава.

- Звао сам не знам ни сам колико министарстава, али никакав одговор нисам добио. Упућивали су ме на подношење разних писмених захтева и најављивали одговор за неколико недеља. Ја толико времена немам, а још мање ће овакво понашање да прихвате моји холандски партнери. Кајем се само што сам поверовао пропаганди српских политичара који су обећавали да ће нам сва врата бити отворена - каже Милосављевић.

Трагом ове вести, и ми смо покушали да откријемо где је настао проблем. Међутим, ово се показало као узалудан посао, јер осим упућивања са једне на другу адресу Народне банке и Министарства финансија, другог одговора није било.

 

Коментара: 0


# Србија привреда инвестиције Зоран Милосављевић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима