Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Problem sa investiranjem u srpsku privredu

rss

16.08.2006. DK 26. jul 2004.

Zoran Milosavljević pokušao novac zarađen u inostranstvu da uloži u srpsku privredu, ali umesto da počne posao samo se razočarao

BAŠ MU PRESELA INVESTICIJA

Zoran Milosavljević, vlasnik holandske firme za proizvodnju rashladnih instalacija, jedan je od retkih Srba iz dijaspore koji je odlučio da investira u domovinu. Sa partnerima iz Holandije, vlasnicima firme "Komron international", Milosavljević se nedavno obreo u rodnom Aleksincu, koji je napustio pre 16 godina, u nameri da otvori fabriku. Međutim, nakon što mu je saopšteno da postoje smetnje za realizaciju njegovog poslovnog poduhvata, odlučio je da spakuje kofere i da kapital uloži tamo gde će biti dobrodošao.

- Imao sam nameru da od firme "Progres" kupim magacinski prostor koji bi pretvorio u poslovnu zgradu. Sa rukovodstvom tog preduzeća zaključio sam ugovor o kupovini objekta po ceni od 131.000 evra. Ugovor sam bez ikakvih smetnji overio u sudu, prodavcu platio 19.850 evra u gotovini, a još 92.000 evra sa računa svoje firme u Holandiji prebacio u "Meridijan banku". Međutim, kada sam naložio banci da novac uplati "Progresu" saopšteno mi je da je to nemoguće, jer je stranim državljanima zabranjena kupovina nekretnina u Srbiji - kaže Milosavljević.

U skladu sa zakonom

Zlatica Nikačević, generalni direktor "Meridijan banke", naglašava da su njeni službenici postupili u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je reč o specifičnoj bankarskoj transakciji. Ističe se da će banka izaći u susret Milosavljeviću, te da je njihov tim pravnika već stupio u kontakt sa Ministarstvom pravde kako bi dobili potrebna razjašnjenja.

Prema obrazloženju "Meridijan banke", kako navodi Milosavljević, za ovakve transakcije potrebno je postojanje međudržavnog ugovora sa Holandijom, kao i odobrenje nadležnih ministarstava.

- Zvao sam ne znam ni sam koliko ministarstava, ali nikakav odgovor nisam dobio. Upućivali su me na podnošenje raznih pismenih zahteva i najavljivali odgovor za nekoliko nedelja. Ja toliko vremena nemam, a još manje će ovakvo ponašanje da prihvate moji holandski partneri. Kajem se samo što sam poverovao propagandi srpskih političara koji su obećavali da će nam sva vrata biti otvorena - kaže Milosavljević.

Tragom ove vesti, i mi smo pokušali da otkrijemo gde je nastao problem. Međutim, ovo se pokazalo kao uzaludan posao, jer osim upućivanja sa jedne na drugu adresu Narodne banke i Ministarstva finansija, drugog odgovora nije bilo.

 

Komentara: 0


# Srbija privreda investicije Zoran Milosavljević
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima