Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тужилаштво тврди да нема основа за кривично гоњење за несрећу у руднику 'Соко'

rss

27.07.2022. АН

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу саопштило је 27. јула да је донело одлуку да нема основа за покретање кривичног поступка против било ког лица у случају погибије осам рудара у априлу у руднику мрког угља "Соко" код Сокобање на истоку Србије.

Тужилаштво тврди да нема основа за кривично гоњење за несрећу у руднику 'Соко'

Ова одлука је донета, како је саопштено у тужилаштву, након анализе прибављеног извештаја стручне комисије формиране од стране Јавног предузећа „ПЕУ Ресавица“, прибављеног извештаја Завода за судску медицину у Нишу о извршеној обдукцији лешева покојних рудара и налаза и мишљења Комисије вештака Рударско-геолошког факултета у Београду.

Осам рудара је погинуло, а 20 повређено у несрећи 1. априла која се догодила након цурења метана у руднику "Соко".

Министарство рударства и енергетике саопштило је у априлу да је истрага у току и да ће о узроцима ове трагедије јавност бити обавештена.

Рударски инспектор је тада наредио хитне мере које, између осталог, укључују и забрану даљег извођења рударских радова на експлоатацији-откопавању.

У саопштењу ОЈТ се наводи се да је одлучило да не покреће кривичне поступке против било кога због несреће у руднику “Соко” јер “у радњама било ког лица нису остварена обележја неког од кривичних дела за које се гони по службеној дужности”.

У њему се прецизира да је одлука донета “након прибављеног извештаја стручне комисије формиране од стране ЈП „ПЕУ Ресавица“ у чијем раду је учествовала и Републички инспектор за рударство Зорица Вукадиновић, те прибављеног извештаја Завода за судску медицину у Нишу о извршеној обдукцији лешева покојних рудара и налаза и мишљења Комисије вештака Рударско-геолошког факултета у Београду и допуне налаза, као и након анализе овако прикупљених доказа”.

Саша Спасић, вршилац дужности директора "Ресавице", у чијем саставу ради рудник "Соко", изјавио је 2. априла за РТС да је највероватније дошло до пробоја метана и да је његова концентрација била 95 процената.

Он је навео и да није било времена да се реагује.

 

СРАМОТА

Одлука је срамота, туга и беда, па ћемо морати сами да тражимо правду, како знамо и умемо, због мртвих и њихове деце, кажу породице рудара који су погинули у несрећи у руднику “Соко” и њихове преживеле колеге поводом одлуке Основног јавног тужилаштва у Алексинцу да “нема основа за покретање кривичног поступка” против било ког лица због те несреће.

Рудар Саша Ђорђевић, који је у несрећи задобио повреде, каже за Данас да је оваква одлука несхватљива, јер неко мора да буде одговоран.

“Оваква одлука је срамота, туга и беда. Неко мора да буде одговоран. Онај ко је наређивао да се иде у јаму под немогућим условима мора да буде одговоран. Па, погинуло је осморо људи, а доста нас је повређено”, каже Ђорђевић.

Драгана Стајић, супруга погинулог рудара Бојана Стајића, каже за Данас да су дуго чекали званичну одлуку, а да су сада њоме шокирани.

Она каже да их нико није обавестио о било чему у вези са истрагом, па ни о овој одлуци.

“Ово није поштовање закона и ово није правда. На нама, породицама погинулих, сада је велика одговорност да дођемо до правде како знамо и умемо. Ићи ћемо до краја и нећемо се зауставити”, каже она, додајући да ће “породице сада морати да седну и да виде шта даље да предузму”.

Она наглашава да “неко мора да буде одговоран” што је осам рудара под земљом, а 12-торо деце остало без очева.

“Увек је крив онај кога нема. Кажу: ето, обрушило се. А где је одговорност оних који су их терали да силазе у јаму и оних који су им гарантовали безбедност?”, каже она.

Она додаје да ово није први пут да се заташкавају несреће и пропусти у руднику “Соко”.

“Шта сутра да кажем мом детету које сада има пет месеци? Како да му кажем да поштује ову државу и законе, када  закона и правде није било за његовог оца и рударе који су погинули заједно са њим”, каже она.
Поједини преживели рудари претходно су за Данас казали да су радили у неиспитаном делу рудника у којем је било и воде и муља и метана, те да су данима упозоравали надлежне на необичан мирис.

“Данима уназад у јами је било повећане концентрације диметил сулфида, који одржавао на кожу и на очи, због чега су рудари били принуђени да траже медицинску помоћ”, казао је Предраг Тривунац, рудар и брат Ненада Тривунца (37), једног од осам погинулих рудара.

Он је казао да су услови за рад били лоши, а опрема стара и неисправна.

Министарство рударства и енергетике је након несреће саопштило да ће бити урађена детаљна истрага, а ресорна министарка Зорана Михајловић да ће њени резултати бити јавни и да “ништа неће остати са стране и ништа неће бити склоњено”.

Најавила је да би се први прелиминарни резултати истраге и извештај могли очекивати још средином априла.

Према званичном саопштењу, сви рудари у руднику “Соко” настрадали од последица гушења услед пробоја енормне концентрације метана, која, како

је речено, “није скоро виђена”.


# Зорана Михајловић Сокобања рудари Рудник Соко погибија основно тужилаштво
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима