Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tužilaštvo tvrdi da nema osnova za krivično gonjenje za nesreću u rudniku 'Soko'

rss

27.07.2022. AN

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je 27. jula da je donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica u slučaju pogibije osam rudara u aprilu u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje na istoku Srbije.

Tužilaštvo tvrdi da nema osnova za krivično gonjenje za nesreću u rudniku 'Soko'

Ova odluka je doneta, kako je saopšteno u tužilaštvu, nakon analize pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane Javnog preduzeća „PEU Resavica“, pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Osam rudara je poginulo, a 20 povređeno u nesreći 1. aprila koja se dogodila nakon curenja metana u rudniku "Soko".

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je u aprilu da je istraga u toku i da će o uzrocima ove tragedije javnost biti obaveštena.

Rudarski inspektor je tada naredio hitne mere koje, između ostalog, uključuju i zabranu daljeg izvođenja rudarskih radova na eksploataciji-otkopavanju.

U saopštenju OJT se navodi se da je odlučilo da ne pokreće krivične postupke protiv bilo koga zbog nesreće u rudniku “Soko” jer “u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

U njemu se precizira da je odluka doneta “nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem radu je učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza”.

Saša Spasić, vršilac dužnosti direktora "Resavice", u čijem sastavu radi rudnik "Soko", izjavio je 2. aprila za RTS da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

On je naveo i da nije bilo vremena da se reaguje.

 

SRAMOTA

Odluka je sramota, tuga i beda, pa ćemo morati sami da tražimo pravdu, kako znamo i umemo, zbog mrtvih i njihove dece, kažu porodice rudara koji su poginuli u nesreći u rudniku “Soko” i njihove preživele kolege povodom odluke Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka” protiv bilo kog lica zbog te nesreće.

Rudar Saša Đorđević, koji je u nesreći zadobio povrede, kaže za Danas da je ovakva odluka neshvatljiva, jer neko mora da bude odgovoran.

“Ovakva odluka je sramota, tuga i beda. Neko mora da bude odgovoran. Onaj ko je naređivao da se ide u jamu pod nemogućim uslovima mora da bude odgovoran. Pa, poginulo je osmoro ljudi, a dosta nas je povređeno”, kaže Đorđević.

Dragana Stajić, supruga poginulog rudara Bojana Stajića, kaže za Danas da su dugo čekali zvaničnu odluku, a da su sada njome šokirani.

Ona kaže da ih niko nije obavestio o bilo čemu u vezi sa istragom, pa ni o ovoj odluci.

“Ovo nije poštovanje zakona i ovo nije pravda. Na nama, porodicama poginulih, sada je velika odgovornost da dođemo do pravde kako znamo i umemo. Ići ćemo do kraja i nećemo se zaustaviti”, kaže ona, dodajući da će “porodice sada morati da sednu i da vide šta dalje da preduzmu”.

Ona naglašava da “neko mora da bude odgovoran” što je osam rudara pod zemljom, a 12-toro dece ostalo bez očeva.

“Uvek je kriv onaj koga nema. Kažu: eto, obrušilo se. A gde je odgovornost onih koji su ih terali da silaze u jamu i onih koji su im garantovali bezbednost?”, kaže ona.

Ona dodaje da ovo nije prvi put da se zataškavaju nesreće i propusti u rudniku “Soko”.

“Šta sutra da kažem mom detetu koje sada ima pet meseci? Kako da mu kažem da poštuje ovu državu i zakone, kada  zakona i pravde nije bilo za njegovog oca i rudare koji su poginuli zajedno sa njim”, kaže ona.
Pojedini preživeli rudari prethodno su za Danas kazali da su radili u neispitanom delu rudnika u kojem je bilo i vode i mulja i metana, te da su danima upozoravali nadležne na neobičan miris.

“Danima unazad u jami je bilo povećane koncentracije dimetil sulfida, koji održavao na kožu i na oči, zbog čega su rudari bili prinuđeni da traže medicinsku pomoć”, kazao je Predrag Trivunac, rudar i brat Nenada Trivunca (37), jednog od osam poginulih rudara.

On je kazao da su uslovi za rad bili loši, a oprema stara i neispravna.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a resorna ministarka Zorana Mihajlović da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Najavila je da bi se prvi preliminarni rezultati istrage i izveštaj mogli očekivati još sredinom aprila.

Prema zvaničnom saopštenju, svi rudari u rudniku “Soko” nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako

je rečeno, “nije skoro viđena”.


# Zorana Mihajlović Sokobanja rudari Rudnik Soko pogibija osnovno tužilaštvo
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima