Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Михајловић о одлуци тужилаштва: Не одлучујемо ми о томе да ли је неко извршио кривично дело

rss

27.07.2022.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, реагујући на одлуку тужилаштва у Алексинцу да нема основа за покретање кривичног поступка против било код лица за несрећу у руднику "Соко", да "не може да ради посао других институција", као и да је тај рудник и даље затворен по налогу министарства.

Михајловић о одлуци тужилаштва: Не одлучујемо ми о томе да ли је неко извршио кривично дело

Михајловић је, одговарајући на питања новинара, нагласила да је инспекторка министарства отишла у рудник "Соко" одмах после несреће у којој је 1. априла погинуло осам рудара.

"Она је направила извештај и он је предат Тужилаштву. Ми не можемо да одлучујемо о томе да ли је неко направио кривично дело или није, као што не можемо да одлучујемо о томе да ли је неко рекао да је теран у јаму или није. Са свим тим људима разговарала је и полиција и Тужилаштво", рекла је Михајловић и подсетила да је министарство затворило рудник "Соко", који послује у оквиру јавног предузећа "Ресавица".

"Затражили смо од управе рудника и управе 'Ресавице' да направе додатни рударски пројекат, и да додатно покажу како могу да рудник 'Соко' учине још безбеднијим, јер је то једини метански рудник у оквиру 'Ресавице'. Све док то не буду урадили, рудник Соко неће радити", поручила је Михајловић и нагласила да не може да говори о томе да ли је неко учинио кривично дело или не.

"Потпуно разумем људе (у Алексинцу), била сам тамо када се десила несрећа. Да ли има или нема одговорних? Тужилаштво треба евентуално да да додатни одговор", закључила је Михајловић.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу завршило је истрагу несреће у руднику Соко у којој је страдало осам рудара и установило да нема основа за било чије кривично гоњење због евентуалне одговорности за смрт рудара.

Осам рудара погинуло је, а повређен 21 када се 1. априла обрушио део јаме рудника мрког угља Соко, а из Министарства рударства и енергетике тада су навели да је тровање метаном узрок смрти преминулих рудара.

Због гушења метаном страдали су рудари Бранко Чокорило, Бојан Стајић, Братислав Живковић, Бранислав Златановић, Петар Петровић, Дарко Златковић, Ненад Тривунац и Радован Грујић.

 


# Зорана Михајловић рудари Рудник Соко погибија основно тужилаштво
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима