Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Председник Општине Далибор Радичевић поводом обележавања Европске недеље урбане мобилности

rss

18.09.2020. Општина Алексинац

Поводом обележавања Европске недеље урбане мобилности Председник Општине Далибор Радичевић обратио се јавности.

"Општина Алексинац ће први пут узети учешће у обележавању Европске недеље урбане мобилности и наћи се на мапи европских градова и 28 градова у Србији који обележавају ову недељу.

Наша најважнија порука је да је активан живот важан за здравље појединца и породице, али и за здраво животно окружење у локалној заједници и целом друштву. Обележавањем Европске недеље урбане мобилности скрећемо пажњу на значај коришћења алтернативних начина превоза – као што су бицикли, тротинети, ролери и пешачење, све у циљу смањења броја аутомобила у граду, самим тим смањења загађености, гужви, повећања безбедности и бољег функционисања саобраћаја и прихватња здравих животних навика.

С тим у вези Општина Алексинац је расписала ликовни конкурс на тему одрживе урбане мобилности за ученике предшколске установе, основних и средњих школа. Учесници на конкурсу биће подељени у четири групе (прву групу чине полазници ПУ Лане, другу групу ученици основних школа од првог до четвртог разреда, трећу групу ученици од петог до осмог разреда и четврту групу чине ученици средњих школа). За три најоригиналнија ликовна рада из сваке категорије локална самоуправа обезбедила је награде у види тротинета за полазнике ПУ "Лане" и ученике од првог до четвртог разреда, ролера за ученике од петог до осмог разреда и бицикала за ученике средњих школа.

У току Европске недеље урбане мобилности у уторак 22. септембра у периоду од 12.00 до 13.00 часова део улице Момчила Поповића (од раскрснице са улицом Књаза Милоша до раскрснице са улицом Душана Тривунца) биће затворен за саобраћај и у том периоду биће организована изложба најбољих радова и додела награда учесницима. Такође, у сарадњи са Техничкомм школом Прота Стеван Димитријевић одржаће се Трибина на којој ћемо скренути пажњу јавности на проблеме у вези саобраћаја и загађења ваздуха, као и прикупљање основних података о начинима кретања у градским срединама.

Позивамо све грађане општине Алексинац да се у уторак 22. септембра 2020. године прикључе акцији „Дан без аутомобила“ и да тог дана оставе своја возила да мирују и узму активно учешће у вожњи бицикала, ролера, скејта и пешачења, наравно уз поштовање свих мера безбедности и заштите од вируса Covid 19."


# председник општине саобраћај Далибор Радичевић аутомобил прота Стеван Димитријевић Душана Тривунца европска недеља урбане мобилности
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима