Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Predsednik Opštine Dalibor Radičević povodom obeležavanja Evropske nedelje urbane mobilnosti

rss

18.09.2020. Opština Aleksinac

Povodom obeležavanja Evropske nedelje urbane mobilnosti Predsednik Opštine Dalibor Radičević obratio se javnosti.

"Opština Aleksinac će prvi put uzeti učešće u obeležavanju Evropske nedelje urbane mobilnosti i naći se na mapi evropskih gradova i 28 gradova u Srbiji koji obeležavaju ovu nedelju.

Naša najvažnija poruka je da je aktivan život važan za zdravlje pojedinca i porodice, ali i za zdravo životno okruženje u lokalnoj zajednici i celom društvu. Obeležavanjem Evropske nedelje urbane mobilnosti skrećemo pažnju na značaj korišćenja alternativnih načina prevoza – kao što su bicikli, trotineti, roleri i pešačenje, sve u cilju smanjenja broja automobila u gradu, samim tim smanjenja zagađenosti, gužvi, povećanja bezbednosti i boljeg funkcionisanja saobraćaja i prihvatnja zdravih životnih navika.

S tim u vezi Opština Aleksinac je raspisala likovni konkurs na temu održive urbane mobilnosti za učenike predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola. Učesnici na konkursu biće podeljeni u četiri grupe (prvu grupu čine polaznici PU Lane, drugu grupu učenici osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, treću grupu učenici od petog do osmog razreda i četvrtu grupu čine učenici srednjih škola). Za tri najoriginalnija likovna rada iz svake kategorije lokalna samouprava obezbedila je nagrade u vidi trotineta za polaznike PU "Lane" i učenike od prvog do četvrtog razreda, rolera za učenike od petog do osmog razreda i bicikala za učenike srednjih škola.

U toku Evropske nedelje urbane mobilnosti u utorak 22. septembra u periodu od 12.00 do 13.00 časova deo ulice Momčila Popovića (od raskrsnice sa ulicom Knjaza Miloša do raskrsnice sa ulicom Dušana Trivunca) biće zatvoren za saobraćaj i u tom periodu biće organizovana izložba najboljih radova i dodela nagrada učesnicima. Takođe, u saradnji sa Tehničkomm školom Prota Stevan Dimitrijević održaće se Tribina na kojoj ćemo skrenuti pažnju javnosti na probleme u vezi saobraćaja i zagađenja vazduha, kao i prikupljanje osnovnih podataka o načinima kretanja u gradskim sredinama.

Pozivamo sve građane opštine Aleksinac da se u utorak 22. septembra 2020. godine priključe akciji „Dan bez automobila“ i da tog dana ostave svoja vozila da miruju i uzmu aktivno učešće u vožnji bicikala, rolera, skejta i pešačenja, naravno uz poštovanje svih mera bezbednosti i zaštite od virusa Covid 19."


# predsednik opštine saobraćaj Dalibor Radičević automobil prota Stevan Dimitrijević Dušana Trivunca evropska nedelja urbane mobilnosti
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima