Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опозиција спречила скривено повећање плата општинских функционера

rss

29.11.2016.

На јуче одржаној седници Скупштине општине Алексинац одборници су усвојили извештај о приходима и расходима буџета, али је највише полемике вођено око Одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица у органима општине Алексинац, којим се незаконито увећава плата председнику Скупштине општине и заменику преседника општине

Фото Радио Алексинац

На седници Скупштине општине Алексинац одборници су усвојили извештај о оствареним приходима и извршеним расходима буџета општине Алексинац за период од почетка ове године до краја септембра месеца. У том периоду, од планираних око 1.489.780.000 динара остварено је нешто више од 848 милиона динара или приближно око 57%.  На овом заседању Скупштина је усвојила и нови ребаланс, којим се предвиђа умањење планираног прихода у општинској каси за 67 милиона динара или 5,25%. Осим усклађивања висине буџета са реаним приходима, до измене је дошло и због скорог гашења Дирекције.

Представници одборничке групе „Сложно за Алексинац“ тражили су да им се додатно образложи како су буџетска средства трошена у претходном периоду. Одборник Иван Димић пре свега је скренуо пажњу на експропријацију земљишта у зони Моравице, на шта је утрошено 6.800.000 динара, истичући да су та средства била намења за експропријацију земљишта у неколико улица, а утрошена су само за једну. Димић је додао и да је овакво трошење пара незаконито, те је поставио питање на основу чега су дате паре из буџета.

Председник Ненад Станковић објаснио је да највећи проблем представља имовинско питање, али да са друге стране због тога не треба обуставити реализацију пројекта који је од велике важности за нашу општину, подсећајући да је и претходна локална самоуправа примењивала исти модел код експропријације земљишта у Улици Тихомира Ђорђевића.

Одборник Бобан Ранђеловића отворио је питање зашто је из Фонда за развој пољопривреде у првих шест месеци утрошено само 600.000 динара, ако наша општина тежи развоју пољопривредне производње, додајући да би требало едуковати пољопривреднике како да остваре право на субвенције. Своје незадовољство термином и условима приликом расписивања конкуриса намењених за субвенционисање пољопривреде средствима локалног буџета исказао је и већник из Уједињене сељачке странке Момчило Антанасковић, истакавши да неискоришћена средства указују на компликовану процедуру и да би општина убудуће такве конкурсе требало да расписује по угледу на успешније локалне заједнице.

Одборници из опозиционих странака су поднели десетак амандмана, од којих је општинска влада прихватила само два. У досадашњем заседању интересеантно је да општински парламент није пихватио препоруку Општинског већа о одбацивању амандмана одборника Бобана Ранђеловића из ДС-а, који је затражио да у класификацијама позиција са којих се троши буџетски новац осим бројке стоји и ближи опис те позиције.

Повећање плата

Бурну дискусију изазвао је Предлог одлуке о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица.

Наиме, Општинско веће је 21.11.2016. године усвојило предлог одлуке уз образложење секретара Скупштине општине Алексинац да се ради смо о пречишћеном тексту одлуке, без измена коефицијената.

Међутим упоређујући важећу одлуку (СЛ. 21/14) са новим предлогом очигледно је увећање коефицијената за председника Скупштине и заменика председника општине.

Скупштина општине Алексинац је 08.12.2014. године, након утврђених неправилности и незаконитости од стране Државне Ревизорске Институције, донела Одлуку бр. 011-118 о коефицијентима за обрачун и исплату плата изабраних и постављених лица у органима општине Алексинац, којом се у чл. 2 предвиђају следећи коефицијенти за изабрана лица:
- 7,74 – за председника општине
- 6,64- за заменика председника општине,
- 6,94 – за председника Скупштине општине,

Предлогом Одлуке коју је усвојила СО Алексинац увећани коефицијенти износе.
- 7,74 – за председника општине
- 7,44- за заменика председника општине,
- 7,54 – за председника Скупштине општине,

Поменут предлог који се провлачи као пречишћен текст, у ствари је покушај да се прикривено и незаконито, злоупотребом овлашћења и фалсификовањем правног акта омогући увећање коефицијента председнику скупштине и заменику председника општине за преко 11%.

Предложена увећања коефицијената директно су кршење Закона o привременом уређивању основица за обрачун и и исплату плата, односно зарада и других сталних примања код корисника јавних средстава.  По члану 4. овог Закона, који се директно односи и на локалне функционере „ништaвe су oдрeдбe кojимa сe пoвeћaвajу oснoвицe, кoeфициjeнти и други eлeмeнти, oднoснo увoдe нoвиeлeмeнти, нa oснoву кojих сe пoвeћaвa изнoс плaтa ...“

Говорећи по овој тачки дневног реда, одборник Иван Димић из ДСС-а оптужио је актуелну власт да покушава незаконито да повећа коефицијенте председнику Скупштине општине, заменику председника општине и плаћеном већнику, сматрајући да није, како је казао, нормално да председник општине који има велику одговорност има само 0,2% већу плату од председника локалног парламента. За Димића ова повећања су намиривање политичких коалиционих партнера, пошто су они изгубили нека директорска места попут Дирекције и још неких јавних установа.

После двадесетоминутне дискусије за реч се јавио заменик председника општине Чедомир Ракић, предложивши да се тачка повуче са дневног реда и затражи мишљење надлежног републичког органа о замени промене коефицијената. Након учешћа у дискусији још неколико одборника, председавајући Грујица Вељковић дао је получасовну паузу, која је у току.

 

У наставку заседања, осим питања плата функционера, на дневном реду су се нашле и одборничке дневнице, као и измене статута неколико јавних предузећа, разрешење и поствљање в.д. директора у Центру за културу  и уметност и у Општинској организацији за туризам и спорт.

Скупштина општина Алексинац је свим корисницима интернета омогућила директан пренос скупштинског заседања алексиначког парламента.

Ово је постала пракса званичног сајта општине Алексинац јер су последње 3 седнице локалног парламента биле директно преношене системомlive streamining опције.

Ипак, интересовање за овај вид праћења скупштинских активности није био велике, јер је тек десетаг наших грађана пратило ово заседање. Наш портал ће покушати следећег пута да промовише ову активност, како би више грађана пратило дешавања у локалном парламенту.

коришћен материјал портала Радио Алексинац

Коментара: 31


# председник општине Иван Димић Чедомир Ракић Бобан Ранђеловић буџет општина скупштина Момчило Антанасковић Грујица Вељковић општинско веће Ненад Станковић Радио Алексинац плата СО Алексинац
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+50) (-49)

  Lopuza 29.11.2016.
  Opstinski paraziti, niste nam potrebni, mozemo da zivimo bez vas. Ne mozemo da zivimo bez pekara, veterinara, lekara... mozda da ljudima koji zapravo nesto rade povecate plate, smanjite namete? Kako je to ziveti sa saznanjem da si pijavica budzeta koja je bezvredna i nicemu ne sluzi?

 • (+42) (-47)

  Miki 29.11.2016.
  Veoma interesantno.A da li javnost zna da će Grujici biti dat opštinski stan jer gle čuda prioritet je da se probija ulica koja prelazi preko njegovog placa iza Biblioteke igračaka?

  Šta se dešava sa nezakonitim isplatama za nepostojeću eksproprijaciju za uređenje Moravice? Samo Kuzamovićima je Dejan Milošević na ruke isplatio 1 400 000 dinara? O tome pišite!

 • (+33) (-51)

  e moj Dejane 30.11.2016.
  To se i moglo ocekivati od tebe.Kad neko menja stranke ko... I tebi je stalo do grada,ljudi?????
  No,treba napisati tati jedno pismo,kako i sta se sve radi u Aleksin.
  Da i dodati kako se ko prima i na koji nacin zaposljava...

 • (+5) (-13)

  gtrtt 30.11.2016.
  ahhhhhh

 • (+25) (-39)

  E moji opstinari 01.12.2016.
  Sve vam malo!
  Dok neko nema ni za hleb,vi bi ste pogace!
  Sram nek vas bude! Neso,Cedo,Dejane...i ostali,znate li vi onu:'Ko kako radi,tako mu se vrati'?
  A taj Grujica,svi znamo kakav je,dupeuvlakac, uvek je gledao da iz svake partije izvuce samo korist za sebe.
  Opametite se vise! Bg nije daleko sve ce se saznati.
  Prestanite i da zaposljavate nestrucne i partijske ljude,Neso,Dzeki je za tebe bio malo dete

 • (+20) (-31)

  Hocu i ja da budem bot! 01.12.2016.
  Bas su vredni,jer to rade za Novogodisnje paketice???

 • (+33) (-21)

  Maksa 01.12.2016.
  Povecanje plata moze biti samo u skladu sa zakonom. Ne bi ni doslo do povecanja plata. Odbornici opozicije samo snimaju filmove.

 • (+26) (-36)

  Za MAKSU 02.12.2016.
  Dragi Makso, botu jedan!Hajde pročitaj opet šta si napisao i objavljeni tekst pa idi da se samokazniš, jer ovoliku glupost još niko nije izvalio od izbora. Znamo da moraš da pišeš i lupaš pluseve i minuseve ali i na rezervi bi ti mozak rekao da je bolje da ne pišeš ništa nego da pišeš očigledne gluposti. Jasno nam je da vam je internet tim u osipanju ali bar se konsultujte pre nego što nešto napišete.
  Neka vas poduči ovaj Milan Dinić što mu opština preko Centra za kulturu na kvarnjaka štampa knjige koje deli članovima porodice,većnik, što ote teniski klub Kuzmanovićima, zaposli ženu preko naprednjaka tj Dejana Miloševića, profesor bivši ursovac - g17 šta li, sada veliki naprednjak i budućnost stranke.
  Pročitajte mu knjigu, ali prvo da je kupite, da ne ispadne da mu je opština džabe štampala.

 • (+17) (-38)

  domacin 03.12.2016.
  dolaze migranti u aleksinacku kasarnu a opstina cuti

 • (+35) (-21)

  Penzioner 04.12.2016.
  Vladaće SNS još 15 godina, a vama preostaje samo da pišete komentare i ništa više.

 • (+35) (-15)

  Sanela Music 04.12.2016.
  Aleksinacki odbornici, narocito oni vladajuce stranke, nece dozvoliti da bilo sta prodje sto nije u skladu sa zakonom. To se ne moze reci za ranije vlasti onih koji su sada "brizna" opozicija!

 • (+34) (-21)

  Mikica Z. 04.12.2016.
  Poznajem barem polovinu odbornika iz SNS-a i mogu vam reci da su sve to posteni ljudi. Predsednik opstine Nesa i onaj Dejan ( ne znam sta je tamo ) su izlazili u susret kada god su mogli ljudima bliskim meni. Prema tome, podrska ovom i ovakvom vodjenju naseg grada.

 • (+35) (-21)

  Sale 04.12.2016.
  Sve sto se radi u skupstini Aleksinca je transparentno. Ako i bude neke slucajne greske, u hodu se ispravlja.

 • (+37) (-20)

  Remzija P. 04.12.2016.
  Aleksinac nikada nije imao postenije ljude nego sto su sad. Moz da pisete kolko ocete i sta ocete, aleksincani vide da rade i da se trude da nam pomognu. Pocele su i fabrike da rade.

 • (+36) (-20)

  Aleksincanka A.A. 04.12.2016.
  Dokle cete te postene ljude da napadate?! Ovi sada stvarno rade u interes grada sve je bolje cistije. Vi bre sto ste samo gledali da sto vise drpnete od svaki poso sad se pravite da ste posteni i napadate ih. Dzaba vam to, zna se da su i onaj Nesa i Dejan posteni i da NIKAD ne bi uzli nikome ni dinar!

 • (+33) (-21)

  Koka 04.12.2016.
  Imala sam problema sa legalizacijom zemljista i bio je problem u pronalazenju jednog papira tj. dokumenta koji mi je falio. Obratila sam se tom Dejanu koji je ovde prozvan, covek mi je izasao u susret okrenuo dva tri broja i problem sam resila. Njemu se i sada ovim putem zahvaljujem a ostale molim da ne prozivaju postene ljude narocito bez dokaza.

 • (+30) (-24)

  Badza 04.12.2016.
  Meni pa recimo dete uci kod Milana Dinica. Zaista nisam video coveka koji je TOLIKO predan poslu. Sin mi toliko napreduje, da nemam reci hvale za coveka. Kamo da su svi profesori takvi.

 • (+28) (-17)

  Baka 04.12.2016.
  Moja je unuka isto kod Milana - ne znam coveka, ali vidim da mi unuka voli da radi skompjutor i da osvaja nagrade. Ko radi taj je posten.

 • (+28) (-22)

  Zivica 04.12.2016.
  Trenutno su u vrhu opstine Aleksinac najposteniji ljudi u zadnjih 30-ak godina, koliko moje pamcenje doseze. Radite samo posteno kao i do sada u interesu gradjana Aleksinca i imacete podrsku i nadalje. Pozdrav

 • (+26) (-20)

  Neutralni 04.12.2016.
  Dobro bre, niko nije idealan, ali za ove ZAISTA nisam ni cuo da su nekome uzeli dinar. Sto jes, jes! Ne trazimo bolje, samo da se ne iskvare. :)

 • (+24) (-11)

  Zaka 04.12.2016.
  Sto se migranti tice, lepo je objasnjeno da nece da dolaze u nasu kasarnu. Kakve dezinformacije... Strasno!

 • (+23) (-22)

  ahahahahaha 05.12.2016.
  Botovi dobili komandu da krenu u odbranu!
  A joj koliko je to jadno!
  Zar su ti paketici toliko veliki i lepi????
  Neso,Cedo,Dejane...Grujice,bas me zanima koliko jos mozete nisko da padnete.
  Botovi vredjate inteligenciju onih pametnih,manite se coravog posla,volim i ja paketice,ali mi odavno objasnili da Deda Mraz ne postoji...ili ce ''dekicu''da glumi Nesa????

 • (+29) (-23)

  Za Botove 05.12.2016.
  Dragi botu i botice pripravnici internet tima, niste ovo dobro odradili, ne,ne.... trebali ste malo da promenite font, pa svaki komentar u istom stilu, pa bobmardovanje sa desetak komentara odjednom, niste vi to dobro naucili.
  Onaj ko se zahvaljuje nekome za nešto ne piše anonimno već otvoreno i od srca.
  A što se tiče poštenja dotičnih, mnogo su pošteni, jesu stvarno. Toliko da je taj Dejan uzeo na ime izbora 189000, a kada je utvrdjeno da ih je uzeo nezakoknito jer je bio u sukobu interesa toliko je bio pošten da ih NIJE VRATIO. Toliko je pošten da je samo za dnevnice za 4 godine uzeo skoro 200000. Toliko je pošten da svojim pajtašima isplaćuje opštinske pare za NEPOSTOJEĆU eksproprijaciju NA RUKE preko milion dinara, toliko je pošten da svake godine svojoj ženici poznatoj intelektualki, menja mesto rada, radno mesto a sad čak i ustanovu u kojoj radi. O Nešinom poštenju da i ne govorim počevši od hladnjače, dogradnje stanova, davanju stanova,zapošljavanja...Zato BOTOVI pre nego gurnete ruku u vatru za nekoga zapitajte se da li su stvarno VREDNI toga da pljunete sebi u lice.

 • (+9) (-24)

  auuuuuu 05.12.2016.
  SNS

 • (+12) (-20)

  Bujan 05.12.2016.
  E moji srbi ako vas ima u Aleksincu ,pa vi ste ih birali i to sa velikom razlikom su pobedili sa velikim vođm aleksandrom ,bravo za nas koji nismo glasali za nikog već 3 puta

 • (+12) (-9)

  Maca 05.12.2016.
  Bot, bot, bot... Ako vec neko misli da je nesto tacno, treba on javno napisati ime. Najlakse je napadati kukavicki. Zar to nije bot, taj koji tako napada?

 • (+9) (-11)

  Misic 05.12.2016.
  U pravu si maco, taj sto ovako kukavicki cvrci je misic!!!

 • (+17) (-21)

  Swaner 05.12.2016.
  Povecao se obim posla u Zori ovih dana.

 • (+14) (-21)

  za MACU i MISICA 05.12.2016.
  A kakve li ste junačine botovske, kad ovako kukavički branite!? Ajde,iš u rupu!

 • (+17) (-23)

  Emilia 05.12.2016.
  auuuuuu sta su botovi !! hahahahaha ide nova godina, pa navalili, nece sendvici sami da dodju hahhahaahaha a mozda ce i paketic neki da dobiju hahahahahahaha

 • (+23) (-21)

  Sendvici,sendvici! 05.12.2016.
  Ko od botova jos nije dobio,neka se javi u Opstinu,dele se za jedan lajk,a sokic ako napises komentar,pozurite botovi!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима