Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Политички актери о предстојећој 2013. години

rss

02.01.2013. извор: Радио Алексинац

Нове инвестиције, радна места и бољитак за све грађане жеље актуелне локалне власти за 2013. годину

2013. година, година изазова и кључни испит за нову власт - сматра опозиција

Политички актери о предстојећој 2013. години

Сумирајући резултате свог рада на крају још једне календарске године, представници локалне власти у општини Алексинац истакли су своје програмско јединство у вршењу власти и најавили завршетак многих започетих пројеката у 2013. години.

Они су се сложили да је шест месеци, колико је ова коалиција на власти, недовољно да се ситуација промени, али тимски рад и залагање које су сви у претходном периоду показали, гарант су стабилне будућности општине Алексинац.

- Политичке странке које су окупљене у овој коалицији и њихово слагање међу собом и промовисање пре свега тимског рада обећавају да можемо да имамо једну нормалну и стабилну власт у Алексинцу. Што је још важније, обећавају да можемо нешто важно да урадимо и за саме грађане општине Алексинац. Сваки други и другачији однос међу коалиционим партнерима само би непотребно трошио снагу на погрешне ствари – јасан је први човек општине Ненад Станковић из СНС-а.

Његов заменик, иначе кадар СПС-а, Чедомир Ракић, такође је задовољан односима и тимским духом који преовладавају у владајућој коалицији.

- Пре свега, имамо јако добру сарадњу у владајућој коалицији, тако да можемо да очекујемо да у будућности и рад буде све бољи и бољи. Наравно, то ће све увидети грађани. Они су најбољи суд о томе да ли ми то добро радимо или не.

Председник СО Алексинац Грујица Вељковић из Уједињених региона Србије наводи да је нова власт у протеклих шест месеци марљиво радила, али да ће се прави резултати тог рада тек видети.

- Марљиво радимо и надамо се да ћемо у следећој години постићи неке значајније резултате у смислу нових радних места, јер је то од суштинске важности за општину Алексинац. Што се тиче самог функционисања коалиције, коалиција функционише сасвим добро. Добро се слажемо, добро сарађујемо, видите и сами да смо субвенцијама помогли јавна предузећа, да се многе ствари решавају. Имамо померања набоље и у култури и у спорту.

И Јединствена Србија је задовољна третманом у коалицији и радом актуелне општинске власти, каже председник ове странке у Алексинцу и заменик председника Скупштине општине Алексинац Момчило Антанасковић. План је да се све оно што је пред изборе грађанима обећано, у 2013. години и оствари.

- За сада смо у 2012. години реализовали, за ових шест, седам месеци колико смо на власти, само део нашег програма, а 2013. година је та када ће се већи део програма реализовати. Наравно, не може све одједном, тако да ће нешто највероватније остати и за 2014. и 2015. годину и надам се да ће ова коалиција и тада бити на власти.

Председник ОО Покрета социјалиста Славиша Јовановић веома добром оценом оцењује првих шест месеци рада нове коалиције. Како каже, иако није прошло много времена да би се урадиле неке детаљније анализе, одређен помак је начињен, а у 2013. години нас очекује наставак реализације свих започетих пројеката.

- Надамо се да ћемо за наше грађане у наредној години учинити још више, да ће бити више инвестиција и да напокон дође до запослења наших радника, којих нажалост тренутно на бироу има више од осам и по хиљада, јер је тридесетак наших предузећа угашено стечајевима, ликвидацијама и приватизацијама које нису биле успешне.

Када је у питању рад и будућност актуелне владајуће коалиције, оптимиста је и председник ОО Покрета ветерана Славиша Миленковић.

- За ово време, колико смо на власти, мислим да смо веома успешно деловали и да смо давали конструктивне предлоге. Што се тиче будућег рада, очекујем да се наш рад интензивира, поготову што имамо доста припремљених предлога који ће учинити да живот у нашој општини буде много бољи него што је до сада био. Имамо врло конкретне предлоге када је у питању повећање запослености, побољшање положаја младих и жена у нашем друштву, побољшање здравственог и образовног система и те наше предлоге ћемо врло брзо презентовати.

Владајућу коалицију у Алексинцу после мајских општих избора чине коалиција окупљена око Српске напредне странке, Уједињени региони Србије и странке са изборне листе коју је предводила Социјалистичка партија Србије. У опозицији су Демократска странка и Демократска странка Србије.


2013. година, година изазова и кључни испит за нову власт - сматра опозиција

За разлику од актуелне локалне власти, опозиција не дели њихов оптимизам када је бољитак општине Алексинац у питању. Председник ОО ДСС-а и бивши председник општине Алексинац Иван Димић за Радио Алексинац наводи да ће опозиција и даље отворено указивати на све пропусте у раду овдашње власти, јер је постојање конструктивне опозиције такође у интересу грађана. Уколико се пак укаже прилика, садашња опозиција ће бити сремна да поново преузме власт.

- Опозиција ће наставити да прати рад локалне власти, оно што они нису очекивали јесте да ми имамо потпуне информације. Ми смо били у власти, тако да веома добро знамо како шта функционише, где су проблеми који могу да се решавају и како да се решавају, тако да ћемо сигурно пратити све оно што се буде дешавало на локалном нивоу. И оно што опозиција увек ради – чекати прилику да можда поново формирамо власт. Пошто смо ми вољом грађана већ били на власти после локалних избора и захваљујући прекрајањима изгубили ту власт, може се очекивати да, уколико дође до неких нових промена, опет буде промена локалне коалиције. Ми ћемо то наравно покушати, уколико буде прилике, уколико се нешто промени у владајућој коалицији, а до тада ћемо пратити оно што ради власт, указивати на њихове пропусте и давати предлоге, као што смо до сада и чинили, а то је и посао опозиције.

Димић сматра да и локалну и републичку власт тек очекују велики изазови у 2013. години јер ће се тада видети први резултати рада нове власти која је до сада, по његовом мишљењу, могла да се крије иза претходне и њу оптужује за стање у друштву.

- Очекујем да видим шта је са њиховим обећањима и са њиховим залагањима да се нешто промени. Уколико до тога не дође, очекујем да и ту буде проблема. Наравно, све је на њима, наше је да то пратимо и да указујемо на то грађанима општине Алексинац.

Позитиван став о локалној власти у првих шест месеци њеног мандата нема ни лидер Демократске странке у Алексинцу Милан Вељковић. Иако није у потпуности задовољан оствареним резултатима ДС-а на локалним изобрима, Вељковић је подсетио да је Демократска странка са својим коалиционим партнерима формирала локалну власт која је трајала око месец дана, да би новим, инструираним, прекрајањима та коалиција била смењена.

- Они који су формирали власт на републичком нивоу и који су тренутно на локалном нивоу су показали да им изборна воља грађана ништа не значи, да то једноставно разноразним манифетлуцима могу да прекроје и да направе да то изгледа другачије. Што се тиче предизборних обећања, слободно могу да кажем да ништа од тога није испуњено, а да на перфидан начин покушавају да сервирају грађанима неистине и лажи. Међутим, ми просто знамо каква је ситуација овде, ја сам о томе причао и за скупштинском говорницом. Избори се не расписују због тога да би једна или друга странка спроводиле своју политику, већ због укупног задовољења грађана и свих оних који су учествовали у изборима. То се у нашем случају на локалном нивоу није десило.

Саговорник сматра да ће политичка клима у Алексинцу зависити од ситуације на републичком нивоу, то јест од резултата које ће републичка Влада остварити у 2013. години.

- Поуздано знам какви су циљеви постављени испред републичке Владе и републичке Скупштине. Дубоко сам уверен да све оно што су обећали грађанима, а и онима који су на неки начин утицали на то, неће моћи да остваре. Сматрам да ће 2013. година бити тежа од претходне и да ће изазови који су стављени пред локалну и републичку власт утицати на то да и једни и други на неки начин не могу да одговоре тим изазовима јер су превелики. Сигуран сам да ћемо следеће године имати преиспитивање воље грађана, сигуран сам да ће то бити на републичком нивоу. Да ли ће тога бити и на локалном нивоу, не знам, али сам сигуран да ће све то што се буде дешавало на републичком нивоу утицати на оно што ће се дешавати на локалу, па и код нас у општини – закључује Вељковић.


Коментара: 5


# председник општине Иван Димић СНС СПС Чедомир Ракић Славиша Јовановић Саша Милан Вељковић избори Момчило Антанасковић Грујица Вељковић јавна предузећа Ненад Станковић Радио Алексинац Јединствена Србија СО Алексинац
@sns_aleksinac @socijalisti @JS_domacinski @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Starac 04.01.2013.
  Do sada osim kulture nije nista uradjeno. Sto se tice kulture-svaka cast.
  Koja je to kapitalna stvar uradjena-ulica,vodovod,kanalizacija bilo u selu ili gradu? Direkcija otvara tendere,OTIS predstavja opstinu,Lipovac nabavlja kotao 6 meseci itd. Sta imamo od toga? Bitno da je zaposlenje naslo 50 ljudi.
  A i Dimica i Doljevca smo vidli-misle samo na sebe,prodali bi rodjenu decu za pare.
  Bice bolje...

 • (+0) (-0)

  vucko 05.01.2013.
  oni sami sebe hvale ---- jadni mi ----

 • (+0) (-0)

  2013........ 05.01.2013.
  Sem sporta i kulture, pa naravno sa milionskim ulaganjima u par meseci, svako bi se snasao, i onaj ko nikada tako nesto nije radio, sem sto je prosetao do stadiona i doma kulture. Ulicu nisu zavrsili, gazimo po blatu, grad okitili kao vece selo, Rambo peva za 540.000, kafanski racuni 480,000 dinara, vozilo 17.000 evra, festival 1.000.000 dinara, uposlili 45 novih radnika, klizaliste 1.000.000 dinara, vecnik 80.000 din. Srecna nam 2013. godina

 • (+0) (-0)

  demokratijoooo vrati se... 06.01.2013.
  eto kad narod nepismeno glasa, da sebi za pravo da proba, znas ono aj probamo ove moz budu dobri, NIKAD NE MOGU, ne moze da bude dobar onaj ko u glavi nema nista, ovo su vam skolski primeri ljudi koji se nikad nigde i ni na koji nacin nisu dokazali i koji odlicno znaju da ne vrede nista pa obilato koriste pozicije do kojih su dosli nepromisljenoscu srpskog naroda, al valjda ce brzo ledja da im se vide...

 • (+0) (-0)

  IO DS 06.01.2013.
  IO DS je na prvoj sednici odrzanoj u petak 4.01.2013. godine doneo odluku o raspustanju aleksinackog odbora Demokratske stranke, zbog losih izbornih rezultata i zbog narusenih medjuljudskih odnosa u OO.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима