Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opozicija sprečila skriveno povećanje plata opštinskih funkcionera

rss

29.11.2016.

Na juče održanoj sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili izveštaj o prihodima i rashodima budžeta, ali je najviše polemike vođeno oko Odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica u organima opštine Aleksinac, kojim se nezakonito uvećava plata predsedniku Skupštine opštine i zameniku presednika opštine

Foto Radio Aleksinac

Na sednici Skupštine opštine Aleksinac odbornici su usvojili izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za period od početka ove godine do kraja septembra meseca. U tom periodu, od planiranih oko 1.489.780.000 dinara ostvareno je nešto više od 848 miliona dinara ili približno oko 57%.  Na ovom zasedanju Skupština je usvojila i novi rebalans, kojim se predviđa umanjenje planiranog prihoda u opštinskoj kasi za 67 miliona dinara ili 5,25%. Osim usklađivanja visine budžeta sa reanim prihodima, do izmene je došlo i zbog skorog gašenja Direkcije.

Predstavnici odborničke grupe „Složno za Aleksinac“ tražili su da im se dodatno obrazloži kako su budžetska sredstva trošena u prethodnom periodu. Odbornik Ivan Dimić pre svega je skrenuo pažnju na eksproprijaciju zemljišta u zoni Moravice, na šta je utrošeno 6.800.000 dinara, ističući da su ta sredstva bila namenja za eksproprijaciju zemljišta u nekoliko ulica, a utrošena su samo za jednu. Dimić je dodao i da je ovakvo trošenje para nezakonito, te je postavio pitanje na osnovu čega su date pare iz budžeta.

Predsednik Nenad Stanković objasnio je da najveći problem predstavlja imovinsko pitanje, ali da sa druge strane zbog toga ne treba obustaviti realizaciju projekta koji je od velike važnosti za našu opštinu, podsećajući da je i prethodna lokalna samouprava primenjivala isti model kod eksproprijacije zemljišta u Ulici Tihomira Đorđevića.

Odbornik Boban Ranđelovića otvorio je pitanje zašto je iz Fonda za razvoj poljoprivrede u prvih šest meseci utrošeno samo 600.000 dinara, ako naša opština teži razvoju poljoprivredne proizvodnje, dodajući da bi trebalo edukovati poljoprivrednike kako da ostvare pravo na subvencije. Svoje nezadovoljstvo terminom i uslovima prilikom raspisivanja konkurisa namenjenih za subvencionisanje poljoprivrede sredstvima lokalnog budžeta iskazao je i većnik iz Ujedinjene seljačke stranke Momčilo Antanasković, istakavši da neiskorišćena sredstva ukazuju na komplikovanu proceduru i da bi opština ubuduće takve konkurse trebalo da raspisuje po ugledu na uspešnije lokalne zajednice.

Odbornici iz opozicionih stranaka su podneli desetak amandmana, od kojih je opštinska vlada prihvatila samo dva. U dosadašnjem zasedanju intereseantno je da opštinski parlament nije pihvatio preporuku Opštinskog veća o odbacivanju amandmana odbornika Bobana Ranđelovića iz DS-a, koji je zatražio da u klasifikacijama pozicija sa kojih se troši budžetski novac osim brojke stoji i bliži opis te pozicije.

Povećanje plata

Burnu diskusiju izazvao je Predlog odluke o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica.

Naime, Opštinsko veće je 21.11.2016. godine usvojilo predlog odluke uz obrazloženje sekretara Skupštine opštine Aleksinac da se radi smo o prečišćenom tekstu odluke, bez izmena koeficijenata.

Međutim upoređujući važeću odluku (SL. 21/14) sa novim predlogom očigledno je uvećanje koeficijenata za predsednika Skupštine i zamenika predsednika opštine.

Skupština opštine Aleksinac je 08.12.2014. godine, nakon utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti od strane Državne Revizorske Institucije, donela Odluku br. 011-118 o koeficijentima za obračun i isplatu plata izabranih i postavljenih lica u organima opštine Aleksinac, kojom se u čl. 2 predviđaju sledeći koeficijenti za izabrana lica:
- 7,74 – za predsednika opštine
- 6,64- za zamenika predsednika opštine,
- 6,94 – za predsednika Skupštine opštine,

Predlogom Odluke koju je usvojila SO Aleksinac uvećani koeficijenti iznose.
- 7,74 – za predsednika opštine
- 7,44- za zamenika predsednika opštine,
- 7,54 – za predsednika Skupštine opštine,

Pomenut predlog koji se provlači kao prečišćen tekst, u stvari je pokušaj da se prikriveno i nezakonito, zloupotrebom ovlašćenja i falsifikovanjem pravnog akta omogući uvećanje koeficijenta predsedniku skupštine i zameniku predsednika opštine za preko 11%.

Predložena uvećanja koeficijenata direktno su kršenje Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.  Po članu 4. ovog Zakona, koji se direktno odnosi i na lokalne funkcionere „ništave su odredbe kojima se povećavaju osnovice, koeficijenti i drugi elementi, odnosno uvode novielementi, na osnovu kojih se povećava iznos plata ...“

Govoreći po ovoj tački dnevnog reda, odbornik Ivan Dimić iz DSS-a optužio je aktuelnu vlast da pokušava nezakonito da poveća koeficijente predsedniku Skupštine opštine, zameniku predsednika opštine i plaćenom većniku, smatrajući da nije, kako je kazao, normalno da predsednik opštine koji ima veliku odgovornost ima samo 0,2% veću platu od predsednika lokalnog parlamenta. Za Dimića ova povećanja su namirivanje političkih koalicionih partnera, pošto su oni izgubili neka direktorska mesta poput Direkcije i još nekih javnih ustanova.

Posle dvadesetominutne diskusije za reč se javio zamenik predsednika opštine Čedomir Rakić, predloživši da se tačka povuče sa dnevnog reda i zatraži mišljenje nadležnog republičkog organa o zameni promene koeficijenata. Nakon učešća u diskusiji još nekoliko odbornika, predsedavajući Grujica Veljković dao je polučasovnu pauzu, koja je u toku.

 

U nastavku zasedanja, osim pitanja plata funkcionera, na dnevnom redu su se našle i odborničke dnevnice, kao i izmene statuta nekoliko javnih preduzeća, razrešenje i postvljanje v.d. direktora u Centru za kulturu  i umetnost i u Opštinskoj organizaciji za turizam i sport.

Skupština opština Aleksinac je svim korisnicima interneta omogućila direktan prenos skupštinskog zasedanja aleksinačkog parlamenta.

Ovo je postala praksa zvaničnog sajta opštine Aleksinac jer su poslednje 3 sednice lokalnog parlamenta bile direktno prenošene sistemomlive streamining opcije.

Ipak, interesovanje za ovaj vid praćenja skupštinskih aktivnosti nije bio velike, jer je tek desetag naših građana pratilo ovo zasedanje. Naš portal će pokušati sledećeg puta da promoviše ovu aktivnost, kako bi više građana pratilo dešavanja u lokalnom parlamentu.

korišćen materijal portala Radio Aleksinac


# predsednik opštine Ivan Dimić Čedomir Rakić Boban Ranđelović budžet opština skupština Momčilo Antanasković Grujica Veljković opštinsko veće Nenad Stanković Radio Aleksinac plata SO Aleksinac
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima