Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Оштре полемике власти и опозиције о Стратегији локалног економског развоја и капиталним инвестицијама

rss

04.07.2016. Радио Алексинац

Стратегија развоја општине, која је усвојена на последњој седници Скупштине општине Алексинац, изазвала је опречна мишљења одборника, посебно када је у питању њена валидност и свеобухваност.

Опозиција: Неинвентивност и мањкавост Стратегије економског развоја

Опозиција је у многобројним обраћањима за говорницом оценила да су Стратегија локалног економског развоја од 2016. до 2020. године и План капиталних инвестиција за исти период мањкави, недовршени и ограничени само на путну, водоводну и канализациону инфраструктуру.

Најгласнији критичар ових докумената био је одборник Иван Димић из Демократске странке Србије, који за Радио Алексинац наводи да је на првом месту лоше то што се Стратегија базира искључиво на новцу који пристиже из локалног буџета, уз врло мало назнака о инвестицијама из републичке касе или других извора.

- Власт се позива на преписивања од ранијих година, па не видимо могућност да се нешто више оствари, пре свега новцем са других страна, из републике или од донатора. Све се своди на буџет Општине Алексинац и паре грађана које се троше без идеје и по политичкој вољи неких људи, пре свега председника општине и његових сарадника, а политички се, и како ком одборнику одговара, пишу неки пројекти са цифрама које немају везе са реалношћу. Тако имамо милионске износе за пројекте који вреде дупло или три пута мање.

Димић креаторима Стратегије развоја и Плана капиталних инвестиција замера и неинвентивност када су пројекти у питању јер се, каже, огроман новац троши на „крпљење рупа“ уместо да се ради на развоју пољопривреде, привреде и свега онога што ће допринети отварању нових радних места и повећању стандарда живота у нашој општини.

Опозиција је владајућој већини замерила и то што су предлози ова два битна документа подељени непосредно пред почетак седнице, па нико од њих није имао времена да се детаљније информише и проучи материјале.

- Све што је у плану капиталних инвестиција, свих 11 пројеката, чиста је грађевина, од тога шест канализација, два путна правца, тротоари, једно клизиште и то је све. Међутим, капитални пројекти у ширем смислу нису само грађевина, већ постоје у свим областима живота. Ја сам поменуо пољопривреду као главну грану за становништво општине Алексинац, коју овде нисмо уопште видели, а могу бити и велики пројекти у образовању, у привреди. Немамо ништа везано за радне зоне, индустријске зоне, за привлачење инвестиција, већ пука комунална инфраструктура, то јест нешто што свака општинска власт мора да ради, хтела, не хтела, јер је то њена обавеза.

Први човек алексиначког ДСС-а изразио је бојазан да ће Општина Алексинац са оваквом стратегијом развоја и капиталним инвестицијама кроз четири године бити још сиромашнија и у неповољнијем положају него што је то сада.

- Нисмо видели никакве нове идеје, иницијативе, па ћемо 2020. године, ако се све ово реализује, имати општину која је малтене иста као сада, ако не и гора. С тим што није реално да се све ово реализује, јер толико пара сигурно неће бити у буџету општине.

Одборник Демократске странке Бобан Ранђеловић указао је на непотпуност Стратегије локалног економског развоја, која по његовом мишљењу приказује само стање у општини од 2012. до 2016. године, а не план шта ће општина радити убудуће.

- То је требало да буду документи који планирају како ће Општина Алексинац да се развија у наредном периоду. Ако ми те документе доносимо са закашњењем од годину и по дана, онда то значи да немамо план за развој општине. Нажалост, и акциони план, и план капиталних инвестиција нису добра документа, нису добро ни у потпуности израђена иако су анализе и бројке јасне. Фасцинантно је и просто ме зачуђује како се ова власт односи према парама народа.

Са оваквим оценама колега из опозиције није се сложио председник Општине Алексинац и лидер владајуће СНС Ненад Станковић напоменувши, у разговору са новинарима, да су ови документи оквир у коме ће се деловати у зависности од потреба и финансијских могућности.

- Стратегија за економски развој Општине Алексинац јесте свеобухватна, али није прецизна, зато што природа такве стратегије није да обезбеђује прецизност већ да даје кровност, односно простор испод кога могу да се доносе касније многи акциони планови за којима имамо потребе. Треба познавати пре свега суштину таквог једног планског документа.

Станковић наводи да један озбиљан и сложен документ, какав Стратегија економског развоја свакако јесте, почива на принципима транспаретности, партнерства, слојевитости, то јест на краткорочним и дугорочним циљевима, као и на динамичности. Он је додао и да опозиција, која је на седници Скупштине имала низ замерки, није желела да присуствује састанцима на којима се говорило о реалним потребама у нашој општини и предлозима капиталних инвестиција, па самим тим није могла ни да стекне увид ко је све био укључен и консултован при изради Стратегије.

- То није документ затвореног типа. Ми смо га у Скупштини усвојили у једном обиму, у једном физичком простору, али он, онолико колико се нама јављају потребе, отвара могућност да може бити допуњаван, мењан или коригован. Мислим да тај документ ништа није ни бољи ни гори од документа који је опозиција хвалила. Процедура доношења овог документа је потпуно иста, чак су и тимови људи који су радили бар у 60 до 70 посто случајева остали исти, укључени су били привредници из Алексинца, локални јавни сектор. Мислим да то јесте документ на који се можемо у наредном периоду ослањати, а чак и да он има неку мањкавост, Алексинац неће због те мањкавости ништа изгубити, јер ми тај документ увек можемо да допунимо.

* * *

Очито да су Стратегија и пратећи документи у својој завршној фази изазвали доста полемике међу политичким субјектима наше општине, иако дискусије на почетку израде ових планских докумената нису наговештавале такав ток. Била је приметна и блага незаинтересованост јавног мњења, јавних предзећа и установа, удружења и појединаца за агилније учешће у процесу израде Стратегије.

Пошто је овај документ подложан допунама и променама, можда ће га овакве дискусије у будућности обогатити, а можда ће се све завршити на тренутном политичком неслагању око овог питања. Време ће показати какви су резултати живе скупштинске расправе приликом усвајања Стратегије, коментаришу колеге из Радија Алексинац.

Послушајте замерке Ивана Димића:


# председник општине Иван Димић Бобан Ранђеловић буџет општина инвестиције скупштина Ненад Станковић Радио Алексинац стратегија
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима