Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општински парламент о избеглицама и мигрантима након консултација

rss

16.04.2017.

Прва тачка седнице о којој је требало да се изјасне одборници Скупштине општине Алексинац, а која се тиче локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих, интерно расељених, повратника , као и тражиоца азила и миграната, повучена је са дневног реда.

Фото: Радио Алексинац

Како пише Радио Алексинац, прва тачка седнице, о којој је требало да се изјасне одборници Скупштине општине Алексинац, а која се тиче локалног акционог плана за унапређење положаја избеглих, интерно расељених, повратника по основу Споразума о реадмисији, као и тражиоца азила и миграната у потреби без утврђеног статуса у општини Алексинац за период од 2017. до 2020. године, повучена је са дневног реда.

Како се наводи у образложењу, након што је Скупштинска служба упознала Савет за управљање миграцијама, на чијем је челу председник општине Ненад Станковић, са петицијом грађана и поднетим амандманима којима се тражи да се из документа избришу речи мигранти и тражиоци азила, Савет је предложио повлачење тачке како би се са Комесаријатом за избеглице и ресорним министарством обавиле додатне консултације. Након стручног мишљења ових служби Савет ће се изјаснити да ли документ треба мењати, допунити и у ком облику треба да буде усвојен. По мишљењу одборника ДС-а Бобана Ранђеловића овако састављен план повлачи могућност оснивања центра за мигранте у Алексинцу.

Представљајући активности између две седнице председник општине Ненад Станковић истакао је да су два турска привредника показала интересовање да инвестирају у општини Алексинац, али да за сада није било конкретних договора. Председник је нагласио да се ради о првиредним субјектима који запошљавају хиљаду и више људи. Како је рекао, ако договор са њима буде постигнут и када компанија Грамер запосли још 450 људи, како је планирано новим пројектом, то ће знатно допринети смањењу незапослености у општини.

Након Станковићевог излагања повела се дискусија о домаћем инвеститору компанији Моником, која је према речима одборника ДСС-а Ивана Димића наводно бесправно оградила део општинског земљишта. Ранђеловић и Димић поставили су питање због чега до сада ништа није урађено по том питању, што је изазвало дугу и оштру дискусију одборника. У полемику се укључио и одборник СНС-а Мирољуб Вељковић поставивши питање опозицији да се изјасни шта конкретно тражи и да ли захтевају рушење ограде коју је поставила компанија Моником, што би, по његовим речима, могло имати негативне последице. Ранђеловић је објаснио да у сваком случају закон мора бити испоштован и ако је нешто урађено нелегално онда мора подлећи санкцијама. Председник  Ненад Станковић још једном је истакао да не постоји институција поклањања општинског земљишта, те да компанији Моником оно није дато на коришћење.

На овој седници одборници су усвојили предлог одлуке о начину и поступку именовања директора јавних предузећа. И ова тачка дневног реда била је повод дуже дискусије, у којој су представници опозиције указали да је документ непотпун и да оставља простор злоупотребама. Одборник Иван Димић дао је примедбу да су за чланове комисије која одлучује о именовањима директора постављени некомпетентни људи, који немају потребно образовање ни искуство да би доносили такве одлуке. Његов колега Ранђеловић замерио је што у документу није дефинисана потребна струка кандидата, већ се само наводи да је неопходно високо образовање и радно искуство, што омогућује да функцију директора обавља свако ко испуњава ове опште критеријуме. Одборници су усвојили и предлоге одлука о спровођењу јавних конкурса за избор директора предузећа „Водовод и канализација“, „Комуналне услуге“ и „Предузећа за путеве“.

На данашњој седници већином гласова усвојен је и предлог одлуке о пијацама. По овој одлуци пијацама у Алексинцу и Житковцу управљаће Јавно комунално предузеће Комуналне услуге, а у Корману, Тешици и на Алексиначком Руднику месне заједнице. И ова одлука наишла је на критику опозиције, тачније одборника Ранђеловића, који је затражио да се на последње три пијаце или забрани продаја кварљиве робе или да се обезбеде адекватни хигијенски услови.

Скупштина општине Алексинац је до краја заседања дала сагласност на избор појединих чланова надзорног одбора у неколико јавних предузећа и установа. Такође, општински парламент именовао је за новог директора Општинске организације за туризам и спорт Милену Максимовић, која је на челу ове установе била и у ранијем периоду, односно до њеног недавног враћање у Општинску управу. На челу Градског позоришта Театар 91 и даље ће бити актуелна директорка Милена Рашић, коју је скупштина поново именовала на ову функцију, преноси Радио Алексинац.


# председник општине Иван Димић Бобан Ранђеловић општина незапосленост скупштина Грамер јавна предузећа Комуналне услуге ЈП Ненад Станковић Театар 91 Радио Алексинац избеглице Милена Рашић избор директора Моником Мирољуб Вељковић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима