Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Скупштински маратон: Жустра расправа власти и опозиције

rss

29.09.2016. Радио Алексинац

И ова седница Скупштине општине Алексинац протекла у жестоким тоновима, али су предлози опозиције одбачени прегласавањем.

Скупштина општине Алексинац, Фото Радио Алексинац

Већином гласова одборници су усвојили Извештај о приходима и расходима у општинској каси у првој половини године. У првих 6 месеци остварен је приход у износу од 527 милиона динара или око 44 одсто у односу на годишњи план. Одборници су усвојили и план рада за ову годину више предузећа и установа чији је оснивач општина Алексинац.

На почетку заседања пуна два сата протекла су у рекламирању повреде пословника од стране одборника опозиције. Они су били револтирани предлогом шефа одборничке групе СНС Славољуба Величковића, који је пре усвајања дневног реда, предложио ограничење дискусије по тачкама на три минута. Компромис је нађен договором у паузи заседања да код тачака које се баве важним питањима излагање буде ограничено на 10 минута, а код “мање важних” на пет.

Предлози опозиције за допуну дневног реда, којима је тражено да се одборници изјасне о одговорности у случају непостојеће фондације “Wales”, нису усвојени.

Горан Станковић, Фото Радио АлексинацОдборничка група “Одговорно за Алексинац” је у три тачке допуне затражила и смену начелника Општинске управе Дејана Милошевића и члана Општинског већа Горана Станковића, као и формирање комисије која би испитала евентуалну штету нанету у афери са наводном фондацијом. Бобан Ранђеловић, у име предлагача, рекао је да је општини нанета штета због овакве преваре и поставио питање: ако је 10 хиљада евра било предвиђено за донацију, пошто би свако од троје награђених добио по три хиљаде, коме би припало преосталих хиљаду евра?

Већник Горан Станковић, који је ово доживео као лични напад, поновио је да су његове намере биле часне и да иако је, на неки начин преварен, не сноси никакву одговорност, те да он од тога не би имао никакву материјалну добит. Одборник Иван Димић, по овом питању, директно је прозвао председника општине Ненада Станковића, као неког коме није познато шта се дешава у општини и ко није присутан када се овакве ситуације дешавају. Председник Станковић је на то рекао да Општина није дала сагласност, нити је то одлука већа и да Горан Станковић није учествовао као већник у том пројекту, већ као представник удружења грађана, као и да општина никаквим радњама није нанела штету. Што се тиче ових захтева опозиције, у вези са “Wales” фондацијом, они нису усвојени.

Тачке које су се односиле на смену, због процедуралних разлога (захтев није потписала трећина одборника) нису разматране.

Трећи захтев ове одборничке групе, који је подразумевао формирање комисије за испитивање одгворности за нанету штету у случају „Wales“, већином гласова одбијен је да се уврсти у дневни ред.

Иван Димић, Фото Радио АлексинацОпозиција у општинском парламенту је и првог и другог дана заседања констанстно оптуживала владајућу већину да лоше управља локалном самоуправом и да поједина постављена и именована лица злоупотребљавају свој положај. Одборници из редова „Одговорно за Алексинац“ захтевали су да им се каже ко је одговоран за догађаје у вези са захтевом предузећа „Моником“, чији је власник још пре десет месеци поднео захтев за куповину општинског земљишта у близини хладњаче.

Велико незадовљство опозиционих одборника било је и у вези са именовања поједних чланова надзорних и управних одбора јавних установа и предузећа. Они су оптужили владајућу већину да за чланове тих тела предлажу људе који су у сукобу интереса. Опозициони одборници навели су пример једног члана СНС, који је док је био председник управног одбора у истој тој установи запослио ћерку, а касније, наводно, и део родбине у другим јавним предузећима која су у власништву Републике.

Одборници Бобан Ранђеловић и Горан Петковић из ДС-а, као и Иван Димић из ДСС-а, посебно су оспоравали што је начелник Општинске управе Дејан Милошевић предложен за заменика секретара Општинске изборне комисије, због чињенице да је он приликом претходних избора обављао функцију председника изборне комисије иако је опозиција указивала да то није у складу са законом. Они су му замерили и начин на који је користио службене дневнице и сужбене аутомобиле, казавши да је то радио у супротности са законом и интересима грађана општине Алексинац. Начелник Милошевић је у својој одбрани рекао да чим је добио тумачење Агенције за сукоб интереса, одмах је дао оставку на место председника Општинске изборне комисије, тако да, према његовим речима, кршења закона није било.

Владајућа већина је усвојила све предложене одлуке по тачкама дневног реда.

Радио Алексинац


# Дејан Милошевић Иван Димић Горан Петковић Бобан Ранђеловић буџет општина скупштина Горан Станковић Роки аутомобил Ненад Станковић Радио Алексинац Славољуб Величковић удружења грађана Одговорно за Алексинац Моником Wales фондација
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима