Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opštinski parlament o izbeglicama i migrantima nakon konsultacija

rss

16.04.2017.

Prva tačka sednice o kojoj je trebalo da se izjasne odbornici Skupštine opštine Aleksinac, a koja se tiče lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih, povratnika , kao i tražioca azila i migranata, povučena je sa dnevnog reda.

Foto: Radio Aleksinac

Kako piše Radio Aleksinac, prva tačka sednice, o kojoj je trebalo da se izjasne odbornici Skupštine opštine Aleksinac, a koja se tiče lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih, povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, kao i tražioca azila i migranata u potrebi bez utvrđenog statusa u opštini Aleksinac za period od 2017. do 2020. godine, povučena je sa dnevnog reda.

Kako se navodi u obrazloženju, nakon što je Skupštinska služba upoznala Savet za upravljanje migracijama, na čijem je čelu predsednik opštine Nenad Stanković, sa peticijom građana i podnetim amandmanima kojima se traži da se iz dokumenta izbrišu reči migranti i tražioci azila, Savet je predložio povlačenje tačke kako bi se sa Komesarijatom za izbeglice i resornim ministarstvom obavile dodatne konsultacije. Nakon stručnog mišljenja ovih službi Savet će se izjasniti da li dokument treba menjati, dopuniti i u kom obliku treba da bude usvojen. Po mišljenju odbornika DS-a Bobana Ranđelovića ovako sastavljen plan povlači mogućnost osnivanja centra za migrante u Aleksincu.

Predstavljajući aktivnosti između dve sednice predsednik opštine Nenad Stanković istakao je da su dva turska privrednika pokazala interesovanje da investiraju u opštini Aleksinac, ali da za sada nije bilo konkretnih dogovora. Predsednik je naglasio da se radi o prvirednim subjektima koji zapošljavaju hiljadu i više ljudi. Kako je rekao, ako dogovor sa njima bude postignut i kada kompanija Gramer zaposli još 450 ljudi, kako je planirano novim projektom, to će znatno doprineti smanjenju nezaposlenosti u opštini.

Nakon Stankovićevog izlaganja povela se diskusija o domaćem investitoru kompaniji Monikom, koja je prema rečima odbornika DSS-a Ivana Dimića navodno bespravno ogradila deo opštinskog zemljišta. Ranđelović i Dimić postavili su pitanje zbog čega do sada ništa nije urađeno po tom pitanju, što je izazvalo dugu i oštru diskusiju odbornika. U polemiku se uključio i odbornik SNS-a Miroljub Veljković postavivši pitanje opoziciji da se izjasni šta konkretno traži i da li zahtevaju rušenje ograde koju je postavila kompanija Monikom, što bi, po njegovim rečima, moglo imati negativne posledice. Ranđelović je objasnio da u svakom slučaju zakon mora biti ispoštovan i ako je nešto urađeno nelegalno onda mora podleći sankcijama. Predsednik  Nenad Stanković još jednom je istakao da ne postoji institucija poklanjanja opštinskog zemljišta, te da kompaniji Monikom ono nije dato na korišćenje.

Na ovoj sednici odbornici su usvojili predlog odluke o načinu i postupku imenovanja direktora javnih preduzeća. I ova tačka dnevnog reda bila je povod duže diskusije, u kojoj su predstavnici opozicije ukazali da je dokument nepotpun i da ostavlja prostor zloupotrebama. Odbornik Ivan Dimić dao je primedbu da su za članove komisije koja odlučuje o imenovanjima direktora postavljeni nekompetentni ljudi, koji nemaju potrebno obrazovanje ni iskustvo da bi donosili takve odluke. Njegov kolega Ranđelović zamerio je što u dokumentu nije definisana potrebna struka kandidata, već se samo navodi da je neophodno visoko obrazovanje i radno iskustvo, što omogućuje da funkciju direktora obavlja svako ko ispunjava ove opšte kriterijume. Odbornici su usvojili i predloge odluka o sprovođenju javnih konkursa za izbor direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, „Komunalne usluge“ i „Preduzeća za puteve“.

Na današnjoj sednici većinom glasova usvojen je i predlog odluke o pijacama. Po ovoj odluci pijacama u Aleksincu i Žitkovcu upravljaće Javno komunalno preduzeće Komunalne usluge, a u Kormanu, Tešici i na Aleksinačkom Rudniku mesne zajednice. I ova odluka naišla je na kritiku opozicije, tačnije odbornika Ranđelovića, koji je zatražio da se na poslednje tri pijace ili zabrani prodaja kvarljive robe ili da se obezbede adekvatni higijenski uslovi.

Skupština opštine Aleksinac je do kraja zasedanja dala saglasnost na izbor pojedinih članova nadzornog odbora u nekoliko javnih preduzeća i ustanova. Takođe, opštinski parlament imenovao je za novog direktora Opštinske organizacije za turizam i sport Milenu Maksimović, koja je na čelu ove ustanove bila i u ranijem periodu, odnosno do njenog nedavnog vraćanje u Opštinsku upravu. Na čelu Gradskog pozorišta Teatar 91 i dalje će biti aktuelna direktorka Milena Rašić, koju je skupština ponovo imenovala na ovu funkciju, prenosi Radio Aleksinac.


# predsednik opštine Ivan Dimić Boban Ranđelović opština nezaposlenost skupština Gramer javna preduzeća Komunalne usluge JP Nenad Stanković Teatar 91 Radio Aleksinac izbeglice Milena Rašić izbor direktora Monikom Miroljub Veljković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima