Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Опет радиоактивни отпад у Алексинцу

rss

05.10.2012. Извор: Телеграф, Алексинац.Нет

Товар алуминијума, власништво алексиначког предузећа “Макси ко”, који је због повећане радиоактивности јуче враћен с граничног прелаза Табановци, након деконтаминације данас је поново упућен у Македонију

Радиоактивност

Након деконтаминације, алуминијум из Србије поново послат за Македонију. Помоћник директора Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења каже да се годишње у Србији пронађе двадесетак оваквих извора, а они нису неуобичајени ни у другим државама

 

Товар алуминијума, власништво алексиначког предузећа “Макси ко”, који је због повећане радиоактивности јуче враћен с граничног прелаза Табановци, након деконтаминације данас је поново упућен у Македонију, потврдио је за Телеграф.рс Миодраг Антић, шеф Одељења за заштиту од зрачења Лабораторије за дијагностику нишког Завода за здравствену заштиту радника.

- Из спорног товара извучен је извор који је изазвао реакцију уређаја за мерење радиоактивности. Према мојим сазнањима, ради се о делу неког мерног уређаја који је на неки начин “залутао” у товар. Међутим, ни он није показивао забрињавајући ниво зрачења, јер је на удаљености од метар зрачење било у нивоу природног фона – објаснио је Антић.

Миодраг Миловановић, власник фирме “Макси ко” каже да не зна откуд радиоактивни отпад у његовом товару.

- Отпадни метал који шаљемо у Македонију набављамо са подручја овог дела Србије. Имамо велики број добављача који нам га испоручују, па је тешко утврдити одакле је дошао тај уређај. Вероватно је био у опреми неког од предузећа која га је продала као стари метал – каже Миловановић али признаје да ово није први пут да у његовим пошиљкама буде опасних материја.

- Па деси се, додуше ретко једном у седам, осам година да у товар залута нешто. Међутим, истичем да ми предузимамо све мере да нико не би био угрожен, укључујући мерење зрачења – навео је он.

У Управи царине Македоније наводе да је овај товар откривен сасвим случајно, као и да се не дешавају често.

- Откривали смо и пре овакве контиминиране товаре, и то пре свега у железничким пошиљкама. Међутим, они нису чести. Товар који је враћен са прелаза Табановци јуче, откривен је случајно путем детектора. Њега су открили инспектори Института за јавно здравље и контаминирани товар вратили у Србију – рекла је Слађана Дамјаноска, из одељења за међународне односе Управе царине у Скопљу.

Помоћник директора Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије Јасминка Јоксић у изјави за Телеграф објашњава да се годишње деси око двадесетак оваквих случајева, и напомиње да овакви случајеви нису неуобичајени.

- Најчешћи узрок оваквих догађаја су извори зрачења који се користе у разним уређајима, попут мерних уређаја, јонизујућих детекторима дима, у сатовима… Годишње се у Србији пронађе двадесетак оваквих извора, а они нису неуобичајени ни у другим државама. Иако су измерене дозе најчешће ниске, спровођење описане процедуре којом се проналазе и безбедно складиште напуштени извори је важно због заштите становништва од јонизујућих зрачења – каже она.

Јоксићева истиче да се у пракси се дешава да се извори чији власник није познат нађу у центрима за рециклажу металног отпада, и да се, као и у овом случају, и они враћају на деконтаминацију.

- Тада се транспортно возило са пошиљком секундарних металних сировина из Србије враћа са границе, налаже се враћање пошиљаоцу, деконтаминација и безбедно збрињавање извора зрачења које врши правно лице овлашћено од стране Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије. По обављеној деконтаминацији и безбедном збрињавању извора, доставља се извештај Агенцији – објашњава она.

 

Подсећамо да ово није први случај радиоактивног отпада у Алексинцу. Више пута смо писали о томе и покушали да истражимо одакле радиоактивни отпад у Алексинцу и подручју источне србије одакле се, углавно и скупља у алексиначком отпаду.

Инспекције су углавном кажњавале трговце, не улазећи у проблем порекла радиоактивног отпада.

 

Види још:
Радиоактивни вагон враћен у Бугарску
Проблем радијације: Ко је кривац?
Радиоактивно гвожђе без порекла
Одакле радиоактивни отпад у Алексинцу?
Трагом за пореклом радијације...


# отпад Макси Ко радијација радиоактивни отпад Миодраг Миловановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима