Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радиоактивно гвожђе без порекла

rss

02.06.2006. Т. Николић-Ђаковић

Око 40 тона радиоактивног гвожђа из Србије који је македонска царина одбила да прими било је стационирано у складишту српске фирме „Максико“, на отвореном простору, на периферији Алексинца.

Радиоактивно гвожђе без порекла

Иако је опасни терет складиштен у Србији на периферији самог града, одмах по уласку у Македонију, по налогу Министарства за екологију те земље, изолован је од објеката и људи. Сада се налази на железничкој прузи код царинског терминала Табановци, на македонско-српској граници и, како кажу у српском Министарству за науку и екологију, неће бити дозвољено померање док стручњаци Института за нуклеарне науке из Винче не утврде да ли је гвожђе контаминирано.

Алексинчани страхују да је то, можда, 40 тона челика обогаћених уранијумом који је складиштен у њиховом граду. У Алексиначком руднику је осамдесетих година дошло до несреће у којој је страдало десетак радника, а адвокат кога су ангажовале породице настрадалих тврдио је да је на неким од хоризоната алексиначког рудника, који нису радили, био складиштен нуклеарни отпад из западне Европе. Никада није успео да докаже своју тврдњу, али никада није ни извршена независна инспекција рудника која би утврдила или оповргла његове тврдње.

Власник фирме „Максико“, Миодраг Миловановић тврди, међутим, да челични отпад прикупља широм Србије и да му је непознато у ком месту је радиоактивни челични отпад покупљен.

- Верујем да је само део радиоактиван и да га треба изоловати и однети у Винчу на деконтаминацију - каже он.

Гвожђе је, како каже, утоварено у Алексинцу а намењено је македонској фирми „Макстил“.

- Бавимо се сакупљањем из читаве Србије, гвожђе може бити из Алексинца, Ниша, Зајечара, Крушевца.... Располажемо са 5.000 тона на лагеру. Годишње извеземо око 60.000 тона челичног отпада - каже Миловановић.

Директор Дирекција за животну средину Македоније Пандора Никушева располаже информацијом да је ниво радијације три пута изнад дозвољеног и каже да српска царина, упркос томе, одбија да га прими назад, јер га је претходно пропустила не региструјући повећану радиоактивност.

Шеф нишке граничне еколошке инспекције Славиша Банковић позива се на уредну дозволу коју је поседовао „Максико“ за извоз отпадног гвожђа. И власник фирме „Максико“ тврди да је вагон прошао српску инспекцију.

У дирекцији у Скопљу кажу да је до пропуста дошло зато што ни српска ни македонска царина на граничном прелазу немају апарате за утврђивање присуства радијације и да то ради компанија „Макстил“ а да је радиоактивано оклопно возило исечено на комаде.

 


# екологија Дирекција отпад Макси Ко радијација Македонија радиоактивни отпад Миодраг Миловановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима