Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opet radioaktivni otpad u Aleksincu

rss

05.10.2012. Izvor: Telegraf, Aleksinac.Net

Tovar aluminijuma, vlasništvo aleksinačkog preduzeća “Maksi ko”, koji je zbog povećane radioaktivnosti juče vraćen s graničnog prelaza Tabanovci, nakon dekontaminacije danas je ponovo upućen u Makedoniju

Radioaktivnost

Nakon dekontaminacije, aluminijum iz Srbije ponovo poslat za Makedoniju. Pomoćnik direktora Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja kaže da se godišnje u Srbiji pronađe dvadesetak ovakvih izvora, a oni nisu neuobičajeni ni u drugim državama

 

Tovar aluminijuma, vlasništvo aleksinačkog preduzeća “Maksi ko”, koji je zbog povećane radioaktivnosti juče vraćen s graničnog prelaza Tabanovci, nakon dekontaminacije danas je ponovo upućen u Makedoniju, potvrdio je za Telegraf.rs Miodrag Antić, šef Odeljenja za zaštitu od zračenja Laboratorije za dijagnostiku niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika.

- Iz spornog tovara izvučen je izvor koji je izazvao reakciju uređaja za merenje radioaktivnosti. Prema mojim saznanjima, radi se o delu nekog mernog uređaja koji je na neki način “zalutao” u tovar. Međutim, ni on nije pokazivao zabrinjavajući nivo zračenja, jer je na udaljenosti od metar zračenje bilo u nivou prirodnog fona – objasnio je Antić.

Miodrag Milovanović, vlasnik firme “Maksi ko” kaže da ne zna otkud radioaktivni otpad u njegovom tovaru.

- Otpadni metal koji šaljemo u Makedoniju nabavljamo sa područja ovog dela Srbije. Imamo veliki broj dobavljača koji nam ga isporučuju, pa je teško utvrditi odakle je došao taj uređaj. Verovatno je bio u opremi nekog od preduzeća koja ga je prodala kao stari metal – kaže Milovanović ali priznaje da ovo nije prvi put da u njegovim pošiljkama bude opasnih materija.

- Pa desi se, doduše retko jednom u sedam, osam godina da u tovar zaluta nešto. Međutim, ističem da mi preduzimamo sve mere da niko ne bi bio ugrožen, uključujući merenje zračenja – naveo je on.

U Upravi carine Makedonije navode da je ovaj tovar otkriven sasvim slučajno, kao i da se ne dešavaju često.

- Otkrivali smo i pre ovakve kontiminirane tovare, i to pre svega u železničkim pošiljkama. Međutim, oni nisu česti. Tovar koji je vraćen sa prelaza Tabanovci juče, otkriven je slučajno putem detektora. Njega su otkrili inspektori Instituta za javno zdravlje i kontaminirani tovar vratili u Srbiju – rekla je Slađana Damjanoska, iz odeljenja za međunarodne odnose Uprave carine u Skoplju.

Pomoćnik direktora Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Jasminka Joksić u izjavi za Telegraf objašnjava da se godišnje desi oko dvadesetak ovakvih slučajeva, i napominje da ovakvi slučajevi nisu neuobičajeni.

- Najčešći uzrok ovakvih događaja su izvori zračenja koji se koriste u raznim uređajima, poput mernih uređaja, jonizujućih detektorima dima, u satovima… Godišnje se u Srbiji pronađe dvadesetak ovakvih izvora, a oni nisu neuobičajeni ni u drugim državama. Iako su izmerene doze najčešće niske, sprovođenje opisane procedure kojom se pronalaze i bezbedno skladište napušteni izvori je važno zbog zaštite stanovništva od jonizujućih zračenja – kaže ona.

Joksićeva ističe da se u praksi se dešava da se izvori čiji vlasnik nije poznat nađu u centrima za reciklažu metalnog otpada, i da se, kao i u ovom slučaju, i oni vraćaju na dekontaminaciju.

- Tada se transportno vozilo sa pošiljkom sekundarnih metalnih sirovina iz Srbije vraća sa granice, nalaže se vraćanje pošiljaocu, dekontaminacija i bezbedno zbrinjavanje izvora zračenja koje vrši pravno lice ovlašćeno od strane Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije. Po obavljenoj dekontaminaciji i bezbednom zbrinjavanju izvora, dostavlja se izveštaj Agenciji – objašnjava ona.

 

Podsećamo da ovo nije prvi slučaj radioaktivnog otpada u Aleksincu. Više puta smo pisali o tome i pokušali da istražimo odakle radioaktivni otpad u Aleksincu i području istočne srbije odakle se, uglavno i skuplja u aleksinačkom otpadu.

Inspekcije su uglavnom kažnjavale trgovce, ne ulazeći u problem porekla radioaktivnog otpada.

 

Vidi još:
Radioaktivni vagon vraćen u Bugarsku
Problem radijacije: Ko je krivac?
Radioaktivno gvožđe bez porekla
Odakle radioaktivni otpad u Aleksincu?
Tragom za poreklom radijacije...


# otpad Maksi Ko radijacija radioaktivni otpad Miodrag Milovanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima