Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumne

Blog
<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 670  Displaying: 11 - 20

Aplauzi za Tutubana! (svi mi iz Ljupče Nikolića)

Saša Gidra Marković 27.02.2021.

- Ej tutubane šta radiš to? Trideset i pet godina mi odzvanjaju ove reči moga nastavnika matematike iz osnovne škole, Kneževića. Stalno mi je pred očima zelena tabla i malo parče krede koje je obično završavalo na vrhu moje glave i uz blage udarce glavom od tablu nadovezala bi se čuvena rečenica: "Aleksandre muko moja, tutubane nad tutubanima"- unevorziše se poznati brkovi.

Opširnije

Komentara: 1

Kapija tuge i Maljčiki

Saša Gidra Marković 21.02.2021.

Nedeljno, dvadesetprvo, februarsko rano jutro. Izgleda da nebo konačno prestalo da plače za čovekom iz ranog mraza.

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Miodraga Tasića: Da li je Srbiji potreban fudbal?

18.02.2021.

Davno je neko rekao da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Sporedna je, možda, nekada i bio, ali u poslednjih stotinak godina svakako više nije.

Opširnije

Komentara: 0

Svako je jutro novo ušće

Saša Gidra Marković 15.02.2021.

Probudio sam se, pozdravio dan, skuvao čaj, upalio Fejsbuk i pred očima izađe dobro poznato pitanje: O čemu razmišljate, Saša?

Opširnije

Komentara: 2

Nekada simbol grada, danas deponija (Video)

Aleksinac.net 13.02.2021.

Kad bi Johan (Jovan) Apel danas ustao iz groba, trebali bi mu sigurno pola minuta da poželi da se vrati odakle je došao. Ovaj čuveni rimokatolik iz Austrougarske je 1865. godine otvorio ručnu pivaru u Aleksincu tik uz obalu reke Moravice. Kasnije početkom 20. veka upravljanje pivarom preuzeli su njegovi sinovi Josif i Hubert.

Opširnije

Komentara: 2

Čudna šuma je to!

Saša Gidra Marković 07.02.2021.

Ponovo je sunčan februarski dan. Ispred mene nepregledan i trnovit put, negde na obromcima Logorišta i Padališta. Imao sam ideju da se vratim u detinjstvo na jedno staro mesto na koje nisam kročio više od tri decenije.

Opširnije

Komentara: 1

Vakupačka idila...

Saša Gidra Marković 31.01.2021.

Sredina 80-tih godina, neki bi rekli vesele 80-te, a one to svakako jesu, pre nego što dođoše ratne i krvave 90-te godine. Sa njima dođoše čudna vremena i još čudniji ljudi, dođoše i eto i tu naspram nas.

Opširnije

Komentara: 4

Kolumna Miodraga Tasića: Vakcina po vakcinu, pobedićemo koronu!

31.01.2021.

Makar u poslednjih osam-devet godina Srbija prednjači u regionu, Evropi, a i šire. Najpre je tu neviđeni (bukvalno) privredni rast! I onaj famozni BDP! Rast plata i penzija, povećana zaposlenost građana, investicije, nove fabrike...

Opširnije

Komentara: 0

Kad fazani polete

Saša Gidra Marković 24.01.2021.

Nedelja, prelep dan. Privilegija je imati u januaru tako sunčanu idilu. Prilika za laganu porodičnu šetnju. Nekada davno malo van grada postojala je Fazanerija. Valjda su se tu nekad uzgajali i razmožavali domaći i divlji fazani.

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Miodraga Tasića: Novi vetrovi na Balkanu

14.01.2021.

Čini se da se situacija na Balkanu menja polako, sporo, jedva primetno, rekli bi nestrpljivi, ali, ipak, neki pomaci su očigledni. Ko bi očekivao, na primer, da će u Crnoj Gori vlast biti promenjena na izborima?

Opširnije

Komentara: 0

<< < 1  2  3  4  5  6  7  8 > >>Ukupno: 670  Displaying: 11 - 20

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima