Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Čuvaj se Zapadnjaka i kad darove nose

rss

19.01.2023. Miodrag Tasić

Mnogo puta izrečena istina. Doduše, potekla je zvanično iz stare Grčke.

Čuvaj se Zapadnjaka i kad darove nose

To je ono, po Vergiliju, što je zapisao u svom epu Enejida, kada trojanski sveštenik Laokont upozorava Trojance da ne unose danajski dar u obliku drvenog konja u zidine Troje; Timeo Danaos et dona ferentes – čuvaj se Danajaca i kad darove nose.

Bio je u pravu. Jer, Danajci (Grci) u utrobu drvenog konja sakrili su svoje vojnike. Trojanci su ugurali drvenog konja u zidine grada. Smatrali su da je to dar Danajaca posle neuspešne opsade. Slavili su pobedu i napili se. Onda su Danajci izašli iz utrobe drvenog konja, otvorili kapije Troje i pustili svoje drugove, vojsku Danajaca koja se krila iza brda, u grad. Potom su Danajci pobili sve trojanske muškarce, a žene i decu odveli u ropstvo!

 

Elem, Grčka je Zapad, mada je geografski na jugu. Doduše, današnji Grci su mnogo više ljudi od pravih Zapadnjaka. Od onih koji žive zapadno i severno od Grčke. Tako da bi se Laokontova misao danas pre svih odnosila na Amerikance, Nemce, Britance, Francuze… 

Bar smo mi Srbi mnogo puta iskusili zapadnu darežljivost. U Velikom ratu Francuzi su srpskoj vojsci slali granate koje nisu odgovarale srpskim topovima. Tako da su u jeku neravnopravne borbe s moćnom Austro-Ugarskom Srbi morali da prepravljaju granate i prilagođavaju ih svojim topovima. Tek da ne pominjemo svu ostalu pomoć u oružju, lekovima, obući, hrani, koju su nam saveznici slali. Sve je to plaćeno posle rata. Do poslednjeg dinara!

Trenutno je Specijalna vojna intervencija Rusije u Ukrajini svetski događaj broj jedan. Ovo je valjda i jedini rat koji se vodi na planeti Zemlji. Ako je suditi po medijima demokratskog Zapada. Kao i po medijima sluganskih država. Osim rusko-ukrajinskog sukoba, ostatak planete živi u miru, sreći i izobilju. Nema građanskog rata u Jemenu.

Palestinci u Izraelu žive kao u raju. U Etiopiji nema vojnih sukoba, a narod ne umire od gladi već od prejedanja. Zbog povišenog holesterola stanovništva. Sirija se primirila. Irak, Avganistan, Libija, usrećeni intervencijom NATO pakta, žive kao bubreg u loju. Crna Afrika, Latinska Amerika, Azija, glas im se ne čuje. Ako i progovore, jauk Ukrajine ih zagluši. Zato što je Ukrajina štit Zapadne demokratije.

U Ukrajini se brani civilizacija od varvara (Rusa). Stoga Rusija ne sme pobediti. Mora biti na kolenima. Da citiramo moralne gromade savremenog sveta u liku izvesnog Šolca, Stoltenberga, Liz Tras, Fon der Lajen, impresivnog Borelja… Na stotine je takvih opskurnih likova!

Samo ne ide sve po planu zapadnih mentora. Istina je da je demokratski Zapad odrešio kesu i da zdušno pomaže Ukrajini u ratu s Rusijom. Šalju novac, oružje, pružaju obaveštajne podatke, šalju navodne plaćenike kao dobrovoljce u ratu… Čini se da pomalo i zapadni vojni stručnjaci deluju u samoj Ukrajini. Zapadne vojske obučavaju ukrajinske vojnike. Propaganda ne prestaje. Ipak, ili to nije dovoljno, po rečima i samog šefa Ukrajine, bivšeg komičara, mada to bivši ne treba doslovno shvatiti, ili je Rusija mnogo jaka? Nešto je trulo na Zapadu, a ni u Ukrajini bolje nije!

Kako god da se završi ovaj rat, a izvesno je kako će se završiti, Ukrajina će platiti najveći ceh. Ne samo zbog hiljada mrtvih, ranjenih, obogaljenih, miliona raseljenih koji se nikada neće vratiti u domovinu, zbog uništenih gradova, industrije, puteva, već i zbog činjenice da će sva pomoć zapadnih „saveznika“ jednom doći na naplatu. Trećina obradive ukrajinske plodne zemlje već je u rukama stranaca. Novac i oružje, oprema i ostalo koje je dobijeno kao kredit, Ukrajina neće imati odakle da vrati. Pitanje je koliko je od dosadašnje pomoći stiglo kao poklon, a koliko kao kredit. Zato će najverovatnije ukrajinska zemlja, rudnici, ono što preostane od industrije i energetike postati plen zapadnih lihvara. A narod koji ostane na onome što pretekne od Ukrajine, živeće gore i od Etiopljana!

Sadašnji susedi Ukrajine nisu iskreni prijatelji i saveznici. Rusija pogotovu. Rusija je već pripojila delove Ukrajine, većinski naseljene ruskim življem. S nastavkom rata samo će se uvećavati teritorija Ukrajine koja će se spojiti s Rusijom. Poljska je do sada pomagala Ukrajini oružjem, novcem, opremom, primili su najviše izbeglica. Poljski „psi rata“ najbrojniji su stranci na strani ukrajinske vojske. Međutim, to sve nije iz filantropije i duševnosti Poljaka, nego zbog iskonske mržnje prema Rusima. Poljaci mrze i Ukrajince, ali manje od Rusa. No, Poljska ima mnoge neizmirene račune s Ukrajinom. Počev od otete poljske teritorije, brojnih sukoba kroz istoriju, do genocida nad Poljacima u Drugom svetskom ratu koji su počinile ukrajinske fašističke grupacije.

Poljaci i ne kriju preterano teritorijalne pretenzije prema Ukrajini. Ni ostali ukrajinski susedi neće propustiti priliku da  od crknute lešine ne otkinu komad mesa (deo teritorije). Mađarska, Rumunija, Slovačka, takođe imaju neraščišćene račune iz prošlosti s Ukrajinom. Ukrajinci nisu mnogo blagonakloni prema mađarskoj, slovačkoj ili rumunskoj manjini. Naprotiv. Takođe kao s Poljskom, i s ostalim susedima Ukrajina ima teritorijalne sporove. Delovi teritorija suseda pripojeni su Ukrajini u dvadesetom veku. Da li će tako i ostati i ubuduće ukoliko se ukaže šansa susednim zemljama za reviziju granica?

Na Zapadu je osnovna životna maksima da nema besplatnog ručka. Sve ima svoju cenu i mora da se plati. Ko je pametan, učiće na tuđim greškama. Samo budala uči na sopstvenim. I drugi bi narodi mogli da nauče na ukrajinskom primeru. I da se ne povode za zapadnom darežljivošću. Ima ona svoju cenu. Ali, ako hoćemo da budemo iskreni, nisu ni drugi nešto mnogo bolji. Bugari nisu pravi Zapad, ali takođe pomažu Ukrajinu. Čak i oružjem. Poslali zarđale granate za ukrajinske topove i haubice, pa kada ih ukrajinski vojnici upotrebe, cevi topova i haubica eksplodiraju! 

Najbolje je ne nadati se ničem dobrom od Zapada. Ni od onih, poput Bugara, koji se Zapadu prikloniše!

Miodrag Tasić


# Miodrag Tasić Osvrt
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima