Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жутица не јењава

rss

24.09.2012. РТС, Лидија Георгијев

Епидемија жутице у општини Алексинац не јењава. До сада је регистрован четрдесет један случај, а чак тридесеторо оболелих је из Мозгова. Узрок није вода, али је забрањена употреба воде за пиће из дотрајалог сеоског водовода.

Жутица не јењава

У општини Алексинац регистрован је четрдесет један случај жутице. Највећи број оболелих, њих тридесеторо, је из Мозгова, једног је од највећих села у алексиначкој општини, са око 1.700 становника.

Иако вода није узрок, мештани Мозгова добили су цистерне воде за пиће. Јевица Пикић каже да је тешко водити домаћинство без воде из водовода.

Начелник епидемиолошке службе Родољуб Живадиновић је сваког дана у Мозгову. Он упозорава мештане да воде рачуна о хигијени.

"Дефинитивно је у питању контактна епидемија, што значи да ће бити већи број контактних епидемија у околини оболелих", рекао је Живадиновић. "Важно је да се сада максимално трудимо да вода не постане начин преношења у наставку епидемије."

Лоше навике људи су евидентан проблем. Осим тога, Мозгово нема канализациону мрежу, а водовод је стар педесет година.

Председник Месне заједнице Мозгово Драган Радојевић каже да имају пројекат од 2000. године и да су сваке године куцали на сва врата у општини, али да су их тек ове године "узели у разматрање".

Чедомир Ракић заменик председника општине Алексинац каже да је локална самоуправа решила да у 2013. години уреди примарни водовод који ће бити повезан са Бресјем.

Осим појачане хигијене у школама и вртићима, општина је наложила и детаљну дезинфекцију. Школа у Мозгову са око стотину ученика је, како кажу, приоритет.

Коментара: 0


# Чедомир Ракић општина Родољуб Живадиновић Мозгово водовод Драган Радојевић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима