Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Žutica ne jenjava

rss

24.09.2012. RTS, Lidija Georgijev

Epidemija žutice u opštini Aleksinac ne jenjava. Do sada je registrovan četrdeset jedan slučaj, a čak tridesetoro obolelih je iz Mozgova. Uzrok nije voda, ali je zabranjena upotreba vode za piće iz dotrajalog seoskog vodovoda.

Žutica ne jenjava

U opštini Aleksinac registrovan je četrdeset jedan slučaj žutice. Najveći broj obolelih, njih tridesetoro, je iz Mozgova, jednog je od najvećih sela u aleksinačkoj opštini, sa oko 1.700 stanovnika.

Iako voda nije uzrok, meštani Mozgova dobili su cisterne vode za piće. Jevica Pikić kaže da je teško voditi domaćinstvo bez vode iz vodovoda.

Načelnik epidemiološke službe Rodoljub Živadinović je svakog dana u Mozgovu. On upozorava meštane da vode računa o higijeni.

"Definitivno je u pitanju kontaktna epidemija, što znači da će biti veći broj kontaktnih epidemija u okolini obolelih", rekao je Živadinović. "Važno je da se sada maksimalno trudimo da voda ne postane način prenošenja u nastavku epidemije."

Loše navike ljudi su evidentan problem. Osim toga, Mozgovo nema kanalizacionu mrežu, a vodovod je star pedeset godina.

Predsednik Mesne zajednice Mozgovo Dragan Radojević kaže da imaju projekat od 2000. godine i da su svake godine kucali na sva vrata u opštini, ali da su ih tek ove godine "uzeli u razmatranje".

Čedomir Rakić zamenik predsednika opštine Aleksinac kaže da je lokalna samouprava rešila da u 2013. godini uredi primarni vodovod koji će biti povezan sa Bresjem.

Osim pojačane higijene u školama i vrtićima, opština je naložila i detaljnu dezinfekciju. Škola u Mozgovu sa oko stotinu učenika je, kako kažu, prioritet.


# Čedomir Rakić opština Rodoljub Živadinović Mozgovo vodovod Dragan Radojević
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima