Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

СНС враћа Драгољуба Марковића

rss

11.08.2012. извор: Данас, Алексинац.Нет

Српска напредна странка у Алексинцу поново је предложила Драгољуба Марковића, некадашњег директора Дома за лица ометена у развоју Кулина , за ту функцију са које је смењен у октобру 2010. због смрти петнаестогодишњег Н. Г.

СНС враћа Драгољуба Марковића

СНС враћа директора смењеног због смрти детета, пише Данас.

Марковића је тадашњи министар за рад и социјалну политику Расим Љајић разрешио дужности директора Дома за лица ометена у развоју у Кулини због смрти штићеника дома. Како је Данасу незванично потврђено, Драгољуб Марковић је високи функционер СНС-а и његово постављање одобриле су све страначке инстанце. Међутим, ова вест наишла је на негативне коментаре грађана Алексинца и родитеља штићеника дома.

Подсетимо, петнаестогодишњак, штићеник Дома за лица ометена у развоју у Кулини, у октобру 2010. године преминуо је након пада са другог спрата једног од павиљона у тој установи. До ове трагедије дошло је када је други штићеник Дома изашао из свог павиљона, дошетао до другог спрата и потом „из кревета узео најмање дете, најближе прозору, отворио прозор и испустио га“. Дежурна неговатељица, у том тренутку, није била присутна. Због тешког менталног и физичког инвалидитета, петнаестогодишњи Н. Г. је био на нивоу детета од три године, био је непокретан и тежак само десет килограма.

Горан Петковић, директор Дома за лица ометена у развоју у Кулини, који је на ту функцију именован након овог несрећног догађаја, каже за Данас да се тренутно у дому налази 390 корисника, али да ће до краја године број штићеника бити мањи, јер ће тридесетак њих који су малолетни бити премештно у друге установе или у хранитељске породице. - Дом је тренутно у фази реконструкције, а цео процес се изводи уз сагласност УНИЦЕФ-а. Тридесетак малолетних корисника биће до краја године премештено у хранитељске породице или у Нишу, Неготину, Алексинцу и Бањи Ковиљачи, указује Петковић.

Наш саговорник истиче да је ове године завршена санација једног павиљона установе, а до краја године требало би да буде окончана и реконструкција кухиње и трпезарије. Такође, како истиче Петковић, ускоро би требало да почне и изградња новог бунара за воду како се више не би понављале ситуације од прошле године, када је центар неколико месеци био без воде, а воду су обезбеђивали захваљујући цистернама Војске Србије.

 


# Горан Петковић СНС Кулина Драгољуб Марковић Расим Љајић
@sns_aleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима