Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

SNS vraća Dragoljuba Markovića

rss

11.08.2012. izvor: Danas, Aleksinac.Net

Srpska napredna stranka u Aleksincu ponovo je predložila Dragoljuba Markovića, nekadašnjeg direktora Doma za lica ometena u razvoju Kulina , za tu funkciju sa koje je smenjen u oktobru 2010. zbog smrti petnaestogodišnjeg N. G.

SNS vraća Dragoljuba Markovića

SNS vraća direktora smenjenog zbog smrti deteta, piše Danas.

Markovića je tadašnji ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić razrešio dužnosti direktora Doma za lica ometena u razvoju u Kulini zbog smrti štićenika doma. Kako je Danasu nezvanično potvrđeno, Dragoljub Marković je visoki funkcioner SNS-a i njegovo postavljanje odobrile su sve stranačke instance. Međutim, ova vest naišla je na negativne komentare građana Aleksinca i roditelja štićenika doma.

Podsetimo, petnaestogodišnjak, štićenik Doma za lica ometena u razvoju u Kulini, u oktobru 2010. godine preminuo je nakon pada sa drugog sprata jednog od paviljona u toj ustanovi. Do ove tragedije došlo je kada je drugi štićenik Doma izašao iz svog paviljona, došetao do drugog sprata i potom „iz kreveta uzeo najmanje dete, najbliže prozoru, otvorio prozor i ispustio ga“. Dežurna negovateljica, u tom trenutku, nije bila prisutna. Zbog teškog mentalnog i fizičkog invaliditeta, petnaestogodišnji N. G. je bio na nivou deteta od tri godine, bio je nepokretan i težak samo deset kilograma.

Goran Petković, direktor Doma za lica ometena u razvoju u Kulini, koji je na tu funkciju imenovan nakon ovog nesrećnog događaja, kaže za Danas da se trenutno u domu nalazi 390 korisnika, ali da će do kraja godine broj štićenika biti manji, jer će tridesetak njih koji su maloletni biti premeštno u druge ustanove ili u hraniteljske porodice. - Dom je trenutno u fazi rekonstrukcije, a ceo proces se izvodi uz saglasnost UNICEF-a. Tridesetak maloletnih korisnika biće do kraja godine premešteno u hraniteljske porodice ili u Nišu, Negotinu, Aleksincu i Banji Koviljači, ukazuje Petković.

Naš sagovornik ističe da je ove godine završena sanacija jednog paviljona ustanove, a do kraja godine trebalo bi da bude okončana i rekonstrukcija kuhinje i trpezarije. Takođe, kako ističe Petković, uskoro bi trebalo da počne i izgradnja novog bunara za vodu kako se više ne bi ponavljale situacije od prošle godine, kada je centar nekoliko meseci bio bez vode, a vodu su obezbeđivali zahvaljujući cisternama Vojske Srbije.

 


# Goran Petković SNS Kulina Dragoljub Marković Rasim Ljajić
@sns_aleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima