Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Параглајдинг, лекција број 4: Постаните пилот параглајдера!

rss

02.04.2015. ХотСпорт

Након почетних лекција о параглајдингу - шта заправо представља овај спорт, летења у тандему, а потом и самосталан лет, на ред долази четрвта лекција од нашег специјалног дописника Предрага Дудића, тим лидера репрезентације Србије са последњег Светског првенства у Колумбији.

Predrag Dudic

Када завршите обуку и положите испит за пилотску дозволу, ви постајете пилот параглајдера.

Можете ићи самостално на летење, мада се то не препоручује. Параглајдинг јесте индивидуални спорт, али сви ми волимо да идемо на летење у групама, због дружења, размена мишљења, помоћи ако затреба… Пилоту је после обуке потребно једна до две године (зависно од талента и тренинга), да стекне потпуно самопоуздање. 

Paraglajding Srbija 2

Такође се препоручује “СИВ” курс. “СИВ” курс је симулација колапса и маневара који се могу десити или употребити у ваздуху. После курса пилот добија још веће самопоуздање и хладније реагује када му се ситуација као сто је колапс параглајдера деси у ваздуху. Следећи стадијум је такмичарски параглајдинг. Постоје три такмичарске дисциплине у параглајдингу. Параглајдинг (прелет) која је и најпопуларнија и изворна дисциплина, прецизно слетање и акробатско летење. 

Задржаћу се и појаснити такмичење у прелету, као најпопуларнијој дисциплини међу пилотима. Прелет је трка до одређеног циља уз пар окретних тачака. Победник је онај који први уђе у циљ. Такође се добијају бодови и ако не успете да долетите до циља, али не се не добијају бодови за време. 

Paraglajding 1

Обрачунавање се врши помоћу ГАП формуле, која је званична формула за обрачун, одобрена од стране ФАИ-а. Дистанце трка су у просеку од 60км до 80км, али могу бити мање или веће у зависности од временских услова. Трке саставља комитет, који је одредјен од стране пилота непосредно пре такмичења. Рута се прави на самом полетишту јер се мозе видети колико је модел временске прогнозе тачан и направити максимално квалитетна рута за тај дан. То се објављује на састанку пилота на самом полетишту. Полетање углавном почиње 15-так минута после састанка, док трка почиње углавном 1х након почетка полетања. Старт трке је из ваздуха, тако да сви пилоти имају времена да се позиционирају, сто је боље могуће, око стартног цилиндра. 

Paraglajding

Сваки пилот треба да одлази на такмичења, јер на тај начин усавршава своје летење, тако сто се консултује са бољим пилотима, који су увек располозени да притекну у помоћ. У параглајдингу постоји једно правило да ниједно питање није “глупо” питање. Тако можете и ви поставити питања која вас занимају, а ми ћемо се потрудити да вам дамо адекватне одговоре и на тај начин помогнемо.

 


# спорт параглајдинг летење Адреналин екстремно дрогане
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима