Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Paraglajding, lekcija broj 4: Postanite pilot paraglajdera!

rss

02.04.2015. HotSport

Nakon početnih lekcija o paraglajdingu - šta zapravo predstavlja ovaj sport, letenja u tandemu, a potom i samostalan let, na red dolazi četrvta lekcija od našeg specijalnog dopisnika Predraga Dudića, tim lidera reprezentacije Srbije sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Kolumbiji.

Predrag Dudic

Kada završite obuku i položite ispit za pilotsku dozvolu, vi postajete pilot paraglajdera.

Možete ići samostalno na letenje, mada se to ne preporučuje. Paraglajding jeste individualni sport, ali svi mi volimo da idemo na letenje u grupama, zbog druženja, razmena mišljenja, pomoći ako zatreba… Pilotu je posle obuke potrebno jedna do dve godine (zavisno od talenta i treninga), da stekne potpuno samopouzdanje. 

Paraglajding Srbija 2

Takođe se preporučuje “SIV” kurs. “SIV” kurs je simulacija kolapsa i manevara koji se mogu desiti ili upotrebiti u vazduhu. Posle kursa pilot dobija još veće samopouzdanje i hladnije reaguje kada mu se situacija kao sto je kolaps paraglajdera desi u vazduhu. Sledeći stadijum je takmičarski paraglajding. Postoje tri takmičarske discipline u paraglajdingu. Paraglajding (prelet) koja je i najpopularnija i izvorna disciplina, precizno sletanje i akrobatsko letenje. 

Zadržaću se i pojasniti takmičenje u preletu, kao najpopularnijoj disciplini među pilotima. Prelet je trka do određenog cilja uz par okretnih tačaka. Pobednik je onaj koji prvi uđe u cilj. Takođe se dobijaju bodovi i ako ne uspete da doletite do cilja, ali ne se ne dobijaju bodovi za vreme. 

Paraglajding 1

Obračunavanje se vrši pomoću GAP formule, koja je zvanična formula za obračun, odobrena od strane FAI-a. Distance trka su u proseku od 60km do 80km, ali mogu biti manje ili veće u zavisnosti od vremenskih uslova. Trke sastavlja komitet, koji je odredjen od strane pilota neposredno pre takmičenja. Ruta se pravi na samom poletištu jer se moze videti koliko je model vremenske prognoze tačan i napraviti maksimalno kvalitetna ruta za taj dan. To se objavljuje na sastanku pilota na samom poletištu. Poletanje uglavnom počinje 15-tak minuta posle sastanka, dok trka počinje uglavnom 1h nakon početka poletanja. Start trke je iz vazduha, tako da svi piloti imaju vremena da se pozicioniraju, sto je bolje moguće, oko startnog cilindra. 

Paraglajding

Svaki pilot treba da odlazi na takmičenja, jer na taj način usavršava svoje letenje, tako sto se konsultuje sa boljim pilotima, koji su uvek raspolozeni da priteknu u pomoć. U paraglajdingu postoji jedno pravilo da nijedno pitanje nije “glupo” pitanje. Tako možete i vi postaviti pitanja koja vas zanimaju, a mi ćemo se potruditi da vam damo adekvatne odgovore i na taj način pomognemo.

 

Komentara: 0


# sport paraglajding letenje Adrenalin ekstremno drogane
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima