Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Tilva Njagra

rss

04.11.2014. Planinarski klub Železničar

Proteklog vikenda članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su učestvovali u planinarskoj akciji USPON NA TILVA NjAGRU.

Tilva Njagra

Pomenuta planina se nalazi u Istočnoj Srbiji, nedaleko od Bora i predstavlja jedan od retkih ugašenih vulkana na prostoru Srbije. Aktivan u davnoj geološkoj prošlosti od pre 80 do pre 65  miliona godina, u vreme koje je Geohronološkoj skali poznato kao Gornja Kreda, danas predstavlja poseban izazov za geologe i za planare.

Planinari su na uspon krenuli iz turističkog naselja Savača, koje se nalazi nedaleko od Borskog jezera, a već nakon pola sata kretanja susreli su se sa prvim tragovima nekadašnjeg vulkanizma, koji su ih pratili do samog vrha paleovulkanske kupe ( 770 mnv ). Sami vrh predstavlja ruinirani krater od koga su ostale magmatske ( andezitske ) stene, koje su predstavljale jezgro nekadašnjeg vulkana.

Posebno zadovoljstvo i pažnju planinara, nakon strmog spuštanja, izazvala je bočna vulkanska kupa Tilva Mika, koja je nekada bila aktivna na južnim padinama glavnog vulkana.

Nakon spuštanja planinari su posetili Borsko jezero i Brestovačku banju.

Pored članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca, u ovoj planinarskoj akciji učestvovali su i planinari iz Sokobanje, Zaječara i Niša, njih 30.

Tokom ove akcije nakon 10 km pešačenja, savladana je visinska razlika od 466 m.

 

Komentara: 0


# planinari Železničar (plan. dr.) Tilva Njagra
@ 

[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}