Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тилва Њагра

rss

04.11.2014. Планинарски клуб Железничар

Протеклог викенда чланови Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца су учествовали у планинарској акцији УСПОН НА ТИЛВА ЊАГРУ.

Тилва Њагра

Поменута планина се налази у Источној Србији, недалеко од Бора и представља један од ретких угашених вулкана на простору Србије. Активан у давној геолошкој прошлости од пре 80 до пре 65  милиона година, у време које је Геохронолошкој скали познато као Горња Креда, данас представља посебан изазов за геологе и за планаре.

Планинари су на успон кренули из туристичког насеља Савача, које се налази недалеко од Борског језера, а већ након пола сата кретања сусрели су се са првим траговима некадашњег вулканизма, који су их пратили до самог врха палеовулканске купе ( 770 мнв ). Сами врх представља руинирани кратер од кога су остале магматске ( андезитске ) стене, које су представљале језгро некадашњег вулкана.

Посебно задовољство и пажњу планинара, након стрмог спуштања, изазвала је бочна вулканска купа Тилва Мика, која је некада била активна на јужним падинама главног вулкана.

Након спуштања планинари су посетили Борско језеро и Брестовачку бању.

Поред чланови Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца, у овој планинарској акцији учествовали су и планинари из Сокобање, Зајечара и Ниша, њих 30.

Током ове акције након 10 км пешачења, савладана је висинска разлика од 466 м.

 


# планинари Железничар (план. др.) Тилва Њагра
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима