Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

PK "Železničar": Tupižnica i Varful Trescovat (Rumunija)

rss

06.06.2016.

U nizu aktivnosti članova PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca, koje su se dešavale u proteklom periodu, posebno mesto zaslužuju akcije koje su se odvijale proteklog vikenda.

PK "Železničar": Tupižnica i Varful Trescovat (Rumunija)

Prva planinarska akcija je ona koja je realizovana na planini Vârful Trescovăţ (Rumunija) koja se nalazi u jugozapadnom delu susedne države. Inače, uspon na ovu planinu je treći po redu za PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca.

Ova planina je izgledom oduvek skretala pažnju onih koji su prolazili ispod ili onih koji su živeli pored Dunava. Tako je ostalo i do današnjih dana, pa je ona izuzetno atraktivna za planinare.

Uspon na planinu počinje nedaleko od srpskog sela Svinjica, a odvija se sa istočne strane planine, a spuštanje je sa zapadne strane. Ukupna dužina staze je 9 km sa usponom od 640 m. Prilaz podnožju planine je veoma interesanta jer se pored puta nalazi niz veoma atraktivnih spomenika kulture (skulptura poslednjeg dačanskog vladara Decebala, manastir Sv. Ane i još mnogo onih koji se nalaze u najvećem gradu ove oblasti Turnu Severinu).

Druga važna akcija za članove PK ŽELEZNIČAR iz Aleksinca je Republička akcija, koja je održana na planini Tupižnici, a koja je kao i ranijih godina izazvala veliko interesovanje planinara, pa se ove godine na njoj našlo oko 600 planinara. Ljubazni domaćini su se kao i proteklih godina potrudili da ova planinarska akcija svima ostane u dugom sećanju.


# planinari Železničar (plan. dr.) Rumunija Tupižnica
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima