Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки филм "Вода - Последњи дани пуковника Рајевског" добитник награде Савеза новинара Русије

rss

03.12.2023. Јужна Србија Инфо

Играно-документарни филм "Вода - Последњи дани пуковника Рајевског" продуцента Милоша Паовића из Алексинца добитник специјалне награде Савеза новинара Русије на међународном фестивалу документарног филма „Линија фронта“, а у категорији дугометражног документарног филма.

Алексиначки филм "Вода - Последњи дани пуковника Рајевског" добитник награде Савеза новинара Русије

"Морам да искажем огромно задовољство, јер је наш филм био у конкуренцији око 400 радова из 11 земаља и да је ово први међународни фестивал за који је селектован, а надамо се ућешћу на још десетак фестивала наредне године", каже Паовић.

Филм је настао у копродукцији "Лаки продукције" из Александровца и Алексиначког позоришта "Дука Јовановић", по сценарију Слободана Ценца и у режији Горана Ерчевића. Сниман је и продуциран од 2016. до 2023, а премијера је организована 5. јуна 2023. у Алексинцу поводом Дана општине, a београдска премијера је била 17. новембра (на дан рођења пуковника Рајевског) у Руском дому. Иначе, продукција је бесплатно уступила право на емитовање филма Културно - просветној заједници Косова и Метохије и до сада је више пута емитован за ђаке и студенте у образовним установама широм наше јужне покрајине.

Насловне улоге у филму играју Дејан Тончић, Војин Ћетковић, Бранислав Трифуновић и Снежана Кнежевић. Поред њих се у играним сценама појављује још десетак глумаца.

Радња филма прати последњих 16 дана живота чувеног руског добровољца у Српско-турском рату 1876, пуковника Николаја Николајевича Рајевског, човека по којем је Лав Толстој написао лик Вронског из Ане Карењине. Пуковник Рајевски је погинуо у бици против турске војске 20. августа 1876, године (по старом календару) односно 2. септембра (по новом) крај села Горњи Адровац код Алексинца. На месту његове погибије сада се налази у народу чувена Руска црква.

ВИДЕО:

VODA - POSLEDNJI DANI PUKOVNIKA RAJEVSKOG /REKLAMA/

 Извор: Јужна Србија Инфо


# Центар за културу и уметност Николај Рајевски пуковник Рајевски документарни филм
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима