Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački film "Voda - Poslednji dani pukovnika Rajevskog" dobitnik nagrade Saveza novinara Rusije

rss

03.12.2023. Južna Srbija Info

Igrano-dokumentarni film "Voda - Poslednji dani pukovnika Rajevskog" producenta Miloša Paovića iz Aleksinca dobitnik specijalne nagrade Saveza novinara Rusije na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Linija fronta“, a u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

Aleksinački film "Voda - Poslednji dani pukovnika Rajevskog" dobitnik nagrade Saveza novinara Rusije

"Moram da iskažem ogromno zadovoljstvo, jer je naš film bio u konkurenciji oko 400 radova iz 11 zemalja i da je ovo prvi međunarodni festival za koji je selektovan, a nadamo se ućešću na još desetak festivala naredne godine", kaže Paović.

Film je nastao u koprodukciji "Laki produkcije" iz Aleksandrovca i Aleksinačkog pozorišta "Duka Jovanović", po scenariju Slobodana Cenca i u režiji Gorana Erčevića. Sniman je i produciran od 2016. do 2023, a premijera je organizovana 5. juna 2023. u Aleksincu povodom Dana opštine, a beogradska premijera je bila 17. novembra (na dan rođenja pukovnika Rajevskog) u Ruskom domu. Inače, produkcija je besplatno ustupila pravo na emitovanje filma Kulturno - prosvetnoj zajednici Kosova i Metohije i do sada je više puta emitovan za đake i studente u obrazovnim ustanovama širom naše južne pokrajine.

Naslovne uloge u filmu igraju Dejan Tončić, Vojin Ćetković, Branislav Trifunović i Snežana Knežević. Pored njih se u igranim scenama pojavljuje još desetak glumaca.

Radnja filma prati poslednjih 16 dana života čuvenog ruskog dobrovoljca u Srpsko-turskom ratu 1876, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, čoveka po kojem je Lav Tolstoj napisao lik Vronskog iz Ane Karenjine. Pukovnik Rajevski je poginuo u bici protiv turske vojske 20. avgusta 1876, godine (po starom kalendaru) odnosno 2. septembra (po novom) kraj sela Gornji Adrovac kod Aleksinca. Na mestu njegove pogibije sada se nalazi u narodu čuvena Ruska crkva.

VIDEO:

VODA - POSLEDNJI DANI PUKOVNIKA RAJEVSKOG /REKLAMA/

 Izvor: Južna Srbija Info


# Centar za kulturu i umetnost Nikolaj Rajevski pukovnik Rajevski dokumentarni film
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima