Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Успаванка за Алексију Рајчић" добила већину признања на алексиначком позоришном фестивалу

rss

28.11.2023. Јужне вести

Најбољи драмски текст и представа у целини је Успаванка за Алексију Рајчић, одлучио је жири 11. Фестивала првоизведених представа у Алексинцу, а за исту представу награђен је и Југ Ђорђевић за режију и Вања Ејдус за најбољу глумицу, чиме је овај комад побрао већину признања. Милан Марић је најбољи глумац фестивала према оцени жирија, а млади глумац Лука Грбић, док је публика најбољом изабрала представу зрењанинског театра Шта ће бити са свима нама. Фестивал се вечерас завршава.

"Успаванка за Алексију Рајчић" добила већину признања на алексиначком позоришном фестивалу

Велико интересовање публике било је за 11. издање алексиначког позоришног фестивала, које ове године није подржало Министарство културе, али су сви хвалили селекцију Небојше Брадића који је изабрао 5 комада која су се такмичила за награде.

О добитницима призњања одлучивали су театролог Мирослав Радоњић, драматург Горан Ибрајтер и глумица Биљана Николић, а једногласно су од 6 награда 4 доделили представи Успаванка за Алексију Рајчић.

Сагледавајући уметничке домете представа у такмичарској селекцији, како наводе у одлуци, награда за најбољу представу у целини је Успаванка за Алексију Рајчић, Народног позоришта у Београду.

Ово остварење у сваком појединачном сегменту, од одличног драмског текста, преко сјајних глумачко-певачких етида, упечатљиве музике до маестралне режије, твори својеврсну неконвенционалну театарску симфонију - наводи жири.

Награду "Слободан Селенић" за најбољи драмски текст добио је Ђорђе Косић за ову представу, а жири о њему каже да је "лирским средствима, поигравајући се са традиционалним мотивима, формом и језичким изразом, поставио чврсту драматуршку архитектонику приче о потресној судбини главне јунакиње".

Главна јунакиња, односно глумица Вања Ејдус, добила је признање "Олга Ивановић" за најбољу глумицу фестивала, а истичу да је истинском глумачком бравуром, сценски ефектно оживела трагичан лик Алексије Рајчић.

Редитељ овог комада Југ Ђорђевић је такође награђен за најбољу режију на алексиначком фестивалу.

Југ Ђорђевић је специфичном редитељском поетиком уобличио жанровски хетерогену представу раскошне и софистициране позоришне естетике - наводи жири.

За најбољег глумца овогодишњег издања Фестивала првоизведених представа изабрали су Милана Марића, за улогу Ричарда Бартона у представи Било једном на Бријунима Битеф Театра из Београда, за коју текст и режију потписује Кокан Младеновић.

Градећи захтевну улогу, Марић је глумачки експресивно, суверено и прецизно отелотворио психолошки вишедимензионалан лик Ричарда Бартона - оценио је жири.

Лука Грбић је добитник признања "Душан Дука Јовановић" за најбољег младог глумца, за улоге Артјома Гусјева и Роберта Еванса у представи НЛО Позоришта "Атеље 212" из Београда, а о њему кажу да је "показао неодољив сценски шарм и харизму, као и префињен осећај за суптилну и одмерену импровизацију".

Избор представа у такмичарском програму који је начинио селектор Небојша Брадић, понудио је алексиначкој публици вредна позоришна остварења, различитих жанровских, тематских, естетских и поетичких обележја. Заједнички именитељ свих 5 представа јесте да су базиране на документарној грађи која је обогаћена фикционалним, псеудодокументарним и псеудоисторијским елементима - утисак је жирија овогодишњег фестивала.

Публика је наградила најбољом представу Шта ће бити са свима нама Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Представом у част награђених Клара, догодило се нешто неочекивано и доделом признања вечерас се завршава 11. Фестивал првоизведених представа у Центру за културу у Алексинцу, у нади организатора да ће следеће године бити више пара и подршке Министарства културе за један од значајних фестивала који је посвећен драмским писцима, а који више од деценије "живи" у малој општини на југу Србије.

Извор: Јужне вести
Фото: Саша Гидра Марковић


# Центар за културу и уметност Олга Ивановић Фестивал првоизведених представа Тоша Јовановић Успаванка за Алексију Рајчић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима