Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Uspavanka za Aleksiju Rajčić" dobila većinu priznanja na aleksinačkom pozorišnom festivalu

rss

28.11.2023. Južne vesti

Najbolji dramski tekst i predstava u celini je Uspavanka za Aleksiju Rajčić, odlučio je žiri 11. Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, a za istu predstavu nagrađen je i Jug Đorđević za režiju i Vanja Ejdus za najbolju glumicu, čime je ovaj komad pobrao većinu priznanja. Milan Marić je najbolji glumac festivala prema oceni žirija, a mladi glumac Luka Grbić, dok je publika najboljom izabrala predstavu zrenjaninskog teatra Šta će biti sa svima nama. Festival se večeras završava.

"Uspavanka za Aleksiju Rajčić" dobila većinu priznanja na aleksinačkom pozorišnom festivalu

Veliko interesovanje publike bilo je za 11. izdanje aleksinačkog pozorišnog festivala, koje ove godine nije podržalo Ministarstvo kulture, ali su svi hvalili selekciju Nebojše Bradića koji je izabrao 5 komada koja su se takmičila za nagrade.

O dobitnicima priznjanja odlučivali su teatrolog Miroslav Radonjić, dramaturg Goran Ibrajter i glumica Biljana Nikolić, a jednoglasno su od 6 nagrada 4 dodelili predstavi Uspavanka za Aleksiju Rajčić.

Sagledavajući umetničke domete predstava u takmičarskoj selekciji, kako navode u odluci, nagrada za najbolju predstavu u celini je Uspavanka za Aleksiju Rajčić, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo ostvarenje u svakom pojedinačnom segmentu, od odličnog dramskog teksta, preko sjajnih glumačko-pevačkih etida, upečatljive muzike do maestralne režije, tvori svojevrsnu nekonvencionalnu teatarsku simfoniju - navodi žiri.

Nagradu "Slobodan Selenić" za najbolji dramski tekst dobio je Đorđe Kosić za ovu predstavu, a žiri o njemu kaže da je "lirskim sredstvima, poigravajući se sa tradicionalnim motivima, formom i jezičkim izrazom, postavio čvrstu dramaturšku arhitektoniku priče o potresnoj sudbini glavne junakinje".

Glavna junakinja, odnosno glumica Vanja Ejdus, dobila je priznanje "Olga Ivanović" za najbolju glumicu festivala, a ističu da je istinskom glumačkom bravurom, scenski efektno oživela tragičan lik Aleksije Rajčić.

Reditelj ovog komada Jug Đorđević je takođe nagrađen za najbolju režiju na aleksinačkom festivalu.

Jug Đorđević je specifičnom rediteljskom poetikom uobličio žanrovski heterogenu predstavu raskošne i sofisticirane pozorišne estetike - navodi žiri.

Za najboljeg glumca ovogodišnjeg izdanja Festivala prvoizvedenih predstava izabrali su Milana Marića, za ulogu Ričarda Bartona u predstavi Bilo jednom na Brijunima Bitef Teatra iz Beograda, za koju tekst i režiju potpisuje Kokan Mladenović.

Gradeći zahtevnu ulogu, Marić je glumački ekspresivno, suvereno i precizno otelotvorio psihološki višedimenzionalan lik Ričarda Bartona - ocenio je žiri.

Luka Grbić je dobitnik priznanja "Dušan Duka Jovanović" za najboljeg mladog glumca, za uloge Artjoma Gusjeva i Roberta Evansa u predstavi NLO Pozorišta "Atelje 212" iz Beograda, a o njemu kažu da je "pokazao neodoljiv scenski šarm i harizmu, kao i prefinjen osećaj za suptilnu i odmerenu improvizaciju".

Izbor predstava u takmičarskom programu koji je načinio selektor Nebojša Bradić, ponudio je aleksinačkoj publici vredna pozorišna ostvarenja, različitih žanrovskih, tematskih, estetskih i poetičkih obeležja. Zajednički imenitelj svih 5 predstava jeste da su bazirane na dokumentarnoj građi koja je obogaćena fikcionalnim, pseudodokumentarnim i pseudoistorijskim elementima - utisak je žirija ovogodišnjeg festivala.

Publika je nagradila najboljom predstavu Šta će biti sa svima nama Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Predstavom u čast nagrađenih Klara, dogodilo se nešto neočekivano i dodelom priznanja večeras se završava 11. Festival prvoizvedenih predstava u Centru za kulturu u Aleksincu, u nadi organizatora da će sledeće godine biti više para i podrške Ministarstva kulture za jedan od značajnih festivala koji je posvećen dramskim piscima, a koji više od decenije "živi" u maloj opštini na jugu Srbije.

Izvor: Južne vesti
Foto: Saša Gidra Marković


# Centar za kulturu i umetnost Olga Ivanović Festival prvoizvedenih predstava Toša Jovanović Uspavanka za Aleksiju Rajčić
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima