Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Објављен програм деветог Фестивала првоизведених представа у Алексинцу

rss

24.10.2021.

Посредством медија Центар за културу и уметност је објавио списак представа које ће се наћи на програму деветог Фестивала првоизведених представа у Алексинцу.

Фине мртве д(ј)евојке - Фото: БДП

Популарни ПИП одржаће се од 22. до 27 новембра и публика ће моћи да погледа пет такмичарских представа и једну у част награђених.

Првог дана гледаћемо представу драмског позоришта „Фине мртве д(ј)евојке”. У представи играју Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Иван Зарић, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Данијел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић и Младен Совиљ.

„Фине мртве д(ј)евојке” је комад који је и као филмски и као сценски предложак изазвао низ контроверзи. Инспирисао је младог редитеља Патрика Лазића да се интригантним темама позабави у дипломској представи. Кроз причу о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, те његовим суочавањем с неразумевањем и предрасудама, Матишић дотиче низ непријатних, прозивајућих, социјалних питања.

Другог дана по тексту Александра Тишме, у режији Бориса Љешевића гледаћемо представу „Употреба човека” у копродукцији Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Centra из Срајева. У представи играју: Емина Елор, Драгиња Вогањац, Југослав Крајнов, Душан Вукашиновић, Огњен Никола Радуловић, Аљоша Ђидић и Огњен Петковић.

“Употреба човека” је прича о свету којим је завладала верска, расна, политичка и свака друга нетрпељивост. Лудило се шири, а људи се надају да оно неће стићи до мирољубивог Новог Сада, и да Европа и свет неће дозволити ширење нацизма, те не предузимају ништа иако им све говори да треба бежати и спасавати се. Сигурни су да разум увек на крају надвлада.

Треће вечери на сцени Дома културе наступиће глумци Народног позоришта Пирот са комадом „Страх” инспирисаног драмским текстовима немачког писца Франца Ксавера Креца.

- Ми смо се у овој нашој представи Пиротског позоришта, кроз делове Кроетзових текстова хтели осврнути на наш данашњи тренутак, на наше “сада и овде“. Ипак, не кроз пуко упризорење самих Кроетзових текстова, него узимајући њихове делове и стварајући сасвим нову целину. Сударили смо његов материјал са премислима магичног реализма, настојали смо представу одвести у нешто што би представљало пре свега ГРОТЕСКУ, која уме да насмеје али на послетку ипак води у неугоду.

Ко је убио Џенис Џоплин? - Фото: infant.rs

Ко је убио Џенис Џоплин?” је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Ко је убио Џенис Џоплин – породица, пријатељи, пропале љубави, алкохол, дрога или друштво у којем је живела, сазнаћемо четврте вечери овогодишњег ПИП-а. Играју: Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Стефан Вукић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач.

Последњег такмичарског дана на програму је представа Народног позоришта Лесковац „Ако се пробудиш или као да је важно”, по тексту Исидоре Милосављевић, у режији Ненада Тодоровића. Глуме: Маја Јанковић, Иван Јанковић, Филип Радивојевић, Наташа Станковић, Маја Јовановић и Нађа Томић.

Радња комада је подељена у два хронолошка тока која се међусобно преплићу и завршавају у истој равни. Први хронолошки ток је базиран на градацијско - деструктивном утицају родитеља на одрастање Лазара и Чарне, док нам други  приказује Лазара у коми унутар болничке собе и размишљања чланова породице. Ова два хронолошка тока су у међусобном контрасту док се не споје у нултој тачки.

У част награђених, последњег дана Фестивала првоизведених представа пред публиком ће се појавити глумци Крушевачког позоришта, са представом „За сада је све ОК”, по тексту Наташе Рајковић, у режији Снежане Тришић. Играју: Биљана Николић, Дејан Тончић, Бојан Вељовић и Никола Ракић.

Представа је стварана путем онлајн радионице, као резултат суочавања са изазовима наметнутим у околностима пандемије. Сви су учесници имали домаће задатке, бавили се истраживањем и писањем. Са редитељком се радило један на један. Ово искуство исплело је ауторску причу о свакодневици, међуљудским, професионалним и интимним односима. Прича је преточена у представу о људима који су се, посебно у време короне, заглавили у проблемима, испразнили, уморили.


# Центар за културу и уметност позориште представа фестивал Ана Николић Зоран Ђорђевић Фестивал првоизведених представа Биљана Николић
@cekulaleksinac @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима