Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Objavljen program devetog Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu

rss

24.10.2021.

Posredstvom medija Centar za kulturu i umetnost je objavio spisak predstava koje će se naći na programu devetog Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu.

Fine mrtve d(j)evojke - Foto: BDP

Popularni PIP održaće se od 22. do 27 novembra i publika će moći da pogleda pet takmičarskih predstava i jednu u čast nagrađenih.

Prvog dana gledaćemo predstavu dramskog pozorišta „Fine mrtve d(j)evojke”. U predstavi igraju Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Ivan Zarić, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Danijel Sič, Slađana Vlajović, Vladan Milić, Zoran Đorđević i Mladen Sovilj.

„Fine mrtve d(j)evojke” je komad koji je i kao filmski i kao scenski predložak izazvao niz kontroverzi. Inspirisao je mladog reditelja Patrika Lazića da se intrigantnim temama pozabavi u diplomskoj predstavi. Kroz priču o lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem s nerazumevanjem i predrasudama, Matišić dotiče niz neprijatnih, prozivajućih, socijalnih pitanja.

Drugog dana po tekstu Aleksandra Tišme, u režiji Borisa Lješevića gledaćemo predstavu „Upotreba čoveka” u koprodukciji Novog Tvrđava teatra, Grad teatra Budve, Novosadskog pozorišta i East West Centra iz Srajeva. U predstavi igraju: Emina Elor, Draginja Voganjac, Jugoslav Krajnov, Dušan Vukašinović, Ognjen Nikola Radulović, Aljoša Đidić i Ognjen Petković.

“Upotreba čoveka” je priča o svetu kojim je zavladala verska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost. Ludilo se širi, a ljudi se nadaju da ono neće stići do miroljubivog Novog Sada, i da Evropa i svet neće dozvoliti širenje nacizma, te ne preduzimaju ništa iako im sve govori da treba bežati i spasavati se. Sigurni su da razum uvek na kraju nadvlada.

Treće večeri na sceni Doma kulture nastupiće glumci Narodnog pozorišta Pirot sa komadom „Strah” inspirisanog dramskim tekstovima nemačkog pisca Franca Ksavera Kreca.

- Mi smo se u ovoj našoj predstavi Pirotskog pozorišta, kroz delove Kroetzovih tekstova hteli osvrnuti na naš današnji trenutak, na naše “sada i ovde“. Ipak, ne kroz puko uprizorenje samih Kroetzovih tekstova, nego uzimajući njihove delove i stvarajući sasvim novu celinu. Sudarili smo njegov materijal sa premislima magičnog realizma, nastojali smo predstavu odvesti u nešto što bi predstavljalo pre svega GROTESKU, koja ume da nasmeje ali na posletku ipak vodi u neugodu.

Ko je ubio Dženis Džoplin? - Foto: infant.rs

Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin. Ko je ubio Dženis Džoplin – porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela, saznaćemo četvrte večeri ovogodišnjeg PIP-a. Igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Stefan Vukić, Dimitrije Aranđelović, Vukašin Ranđelović, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač.

Poslednjeg takmičarskog dana na programu je predstava Narodnog pozorišta Leskovac „Ako se probudiš ili kao da je važno”, po tekstu Isidore Milosavljević, u režiji Nenada Todorovića. Glume: Maja Janković, Ivan Janković, Filip Radivojević, Nataša Stanković, Maja Jovanović i Nađa Tomić.

Radnja komada je podeljena u dva hronološka toka koja se međusobno prepliću i završavaju u istoj ravni. Prvi hronološki tok je baziran na gradacijsko - destruktivnom uticaju roditelja na odrastanje Lazara i Čarne, dok nam drugi  prikazuje Lazara u komi unutar bolničke sobe i razmišljanja članova porodice. Ova dva hronološka toka su u međusobnom kontrastu dok se ne spoje u nultoj tački.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana Festivala prvoizvedenih predstava pred publikom će se pojaviti glumci Kruševačkog pozorišta, sa predstavom „Za sada je sve OK”, po tekstu Nataše Rajković, u režiji Snežane Trišić. Igraju: Biljana Nikolić, Dejan Tončić, Bojan Veljović i Nikola Rakić.

Predstava je stvarana putem onlajn radionice, kao rezultat suočavanja sa izazovima nametnutim u okolnostima pandemije. Svi su učesnici imali domaće zadatke, bavili se istraživanjem i pisanjem. Sa rediteljkom se radilo jedan na jedan. Ovo iskustvo isplelo je autorsku priču o svakodnevici, međuljudskim, profesionalnim i intimnim odnosima. Priča je pretočena u predstavu o ljudima koji su se, posebno u vreme korone, zaglavili u problemima, ispraznili, umorili.


# Centar za kulturu i umetnost pozorište predstava festival Ana Nikolić Zoran Đorđević Festival prvoizvedenih predstava Biljana Nikolić
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima