Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Чувај се Западњака и кад дарове носе

rss

19.01.2023. Миодраг Тасић

Много пута изречена истина. Додуше, потекла је званично из старе Грчке.

Чувај се Западњака и кад дарове носе

То је оно, по Вергилију, што је записао у свом епу Енејида, када тројански свештеник Лаоконт упозорава Тројанце да не уносе данајски дар у облику дрвеног коња у зидине Троје; Timeo Danaos et dona ferentes – чувај се Данајаца и кад дарове носе.

Био је у праву. Јер, Данајци (Грци) у утробу дрвеног коња сакрили су своје војнике. Тројанци су угурали дрвеног коња у зидине града. Сматрали су да је то дар Данајаца после неуспешне опсаде. Славили су победу и напили се. Онда су Данајци изашли из утробе дрвеног коња, отворили капије Троје и пустили своје другове, војску Данајаца која се крила иза брда, у град. Потом су Данајци побили све тројанске мушкарце, а жене и децу одвели у ропство!

 

Елем, Грчка је Запад, мада је географски на југу. Додуше, данашњи Грци су много више људи од правих Западњака. Од оних који живе западно и северно од Грчке. Тако да би се Лаоконтова мисао данас пре свих односила на Американце, Немце, Британце, Французе… 

Бар смо ми Срби много пута искусили западну дарежљивост. У Великом рату Французи су српској војсци слали гранате које нису одговарале српским топовима. Тако да су у јеку неравноправне борбе с моћном Аустро-Угарском Срби морали да преправљају гранате и прилагођавају их својим топовима. Тек да не помињемо сву осталу помоћ у оружју, лековима, обући, храни, коју су нам савезници слали. Све је то плаћено после рата. До последњег динара!

Тренутно је Специјална војна интервенција Русије у Украјини светски догађај број један. Ово је ваљда и једини рат који се води на планети Земљи. Ако је судити по медијима демократског Запада. Као и по медијима слуганских држава. Осим руско-украјинског сукоба, остатак планете живи у миру, срећи и изобиљу. Нема грађанског рата у Јемену.

Палестинци у Израелу живе као у рају. У Етиопији нема војних сукоба, а народ не умире од глади већ од преједања. Због повишеног холестерола становништва. Сирија се примирила. Ирак, Авганистан, Либија, усрећени интервенцијом НАТО пакта, живе као бубрег у лоју. Црна Африка, Латинска Америка, Азија, глас им се не чује. Ако и проговоре, јаук Украјине их заглуши. Зато што је Украјина штит Западне демократије.

У Украјини се брани цивилизација од варвара (Руса). Стога Русија не сме победити. Мора бити на коленима. Да цитирамо моралне громаде савременог света у лику извесног Шолца, Столтенберга, Лиз Трас, Фон дер Лајен, импресивног Бореља… На стотине је таквих опскурних ликова!

Само не иде све по плану западних ментора. Истина је да је демократски Запад одрешио кесу и да здушно помаже Украјини у рату с Русијом. Шаљу новац, оружје, пружају обавештајне податке, шаљу наводне плаћенике као добровољце у рату… Чини се да помало и западни војни стручњаци делују у самој Украјини. Западне војске обучавају украјинске војнике. Пропаганда не престаје. Ипак, или то није довољно, по речима и самог шефа Украјине, бившег комичара, мада то бивши не треба дословно схватити, или је Русија много јака? Нешто је труло на Западу, а ни у Украјини боље није!

Како год да се заврши овај рат, а извесно је како ће се завршити, Украјина ће платити највећи цех. Не само због хиљада мртвих, рањених, обогаљених, милиона расељених који се никада неће вратити у домовину, због уништених градова, индустрије, путева, већ и због чињенице да ће сва помоћ западних „савезника“ једном доћи на наплату. Трећина обрадиве украјинске плодне земље већ је у рукама странаца. Новац и оружје, опрема и остало које је добијено као кредит, Украјина неће имати одакле да врати. Питање је колико је од досадашње помоћи стигло као поклон, а колико као кредит. Зато ће највероватније украјинска земља, рудници, оно што преостане од индустрије и енергетике постати плен западних лихвара. А народ који остане на ономе што претекне од Украјине, живеће горе и од Етиопљана!

Садашњи суседи Украјине нису искрени пријатељи и савезници. Русија поготову. Русија је већ припојила делове Украјине, већински насељене руским живљем. С наставком рата само ће се увећавати територија Украјине која ће се спојити с Русијом. Пољска је до сада помагала Украјини оружјем, новцем, опремом, примили су највише избеглица. Пољски „пси рата“ најбројнији су странци на страни украјинске војске. Међутим, то све није из филантропије и душевности Пољака, него због исконске мржње према Русима. Пољаци мрзе и Украјинце, али мање од Руса. Но, Пољска има многе неизмирене рачуне с Украјином. Почев од отете пољске територије, бројних сукоба кроз историју, до геноцида над Пољацима у Другом светском рату који су починиле украјинске фашистичке групације.

Пољаци и не крију претерано територијалне претензије према Украјини. Ни остали украјински суседи неће пропустити прилику да  од цркнуте лешине не откину комад меса (део територије). Мађарска, Румунија, Словачка, такође имају нерашчишћене рачуне из прошлости с Украјином. Украјинци нису много благонаклони према мађарској, словачкој или румунској мањини. Напротив. Такође као с Пољском, и с осталим суседима Украјина има територијалне спорове. Делови територија суседа припојени су Украјини у двадесетом веку. Да ли ће тако и остати и убудуће уколико се укаже шанса суседним земљама за ревизију граница?

На Западу је основна животна максима да нема бесплатног ручка. Све има своју цену и мора да се плати. Ко је паметан, учиће на туђим грешкама. Само будала учи на сопственим. И други би народи могли да науче на украјинском примеру. И да се не поводе за западном дарежљивошћу. Има она своју цену. Али, ако хоћемо да будемо искрени, нису ни други нешто много бољи. Бугари нису прави Запад, али такође помажу Украјину. Чак и оружјем. Послали зарђале гранате за украјинске топове и хаубице, па када их украјински војници употребе, цеви топова и хаубица експлодирају! 

Најбоље је не надати се ничем добром од Запада. Ни од оних, попут Бугара, који се Западу приклонише!

Миодраг Тасић


# Миодраг Тасић Осврт
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима