Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радиша Здравковић, Алексинчанин који је оборио два НАТО авиона

rss

27.01.2020.

Радиша Здравковић је ризикујући живот изашао на мегдан силним птицама које су гађале његов Алексинац и испалио две ракете

Радиша Здравковић, Алексинчанин који је оборио два НАТО авиона

Одмах по почетку бомбардовања Србије био је стациониран 1 и 2 вод алексиначког ракетног ПВО резервног састава, на планини Кукавици на коти 1640 близу села Репиште.

Били су опремљени лаким ПВО системима бацачима Стрела 2М. Сирене су се зачуле 24.априла 1999 године у 17.03, на правцу Лесковац - Владичин Хан - Сурдулица. Убрзо се на небу појавила већа група авиона распоређена у форнацији 3-3-3, укупно њих 9.

Радиша Здравковић је ризикујући живот изашао на мегдан силним птицама које су гађале његов Алексинац и испалио две ракете са врха Деја. Гађао их је у задњи део у реп авиона.

У очима је заискрила радост. Два сјајна поготка. Први погођени авион у 17.20 Томкет Ф14 блек пао је у близини села Нередовац код Врања. Пилот се катапултирао и спашен је акцијом специјалне јединице Нато. Други, погођен у 17.22, зарио се у земљу у близини аеродрома Скопље. Пилот није преживео. Био је то Харијер.

Радиша Здравковић добио је две медаље за храброст и Октобарску награду Алексинца. Остао је скроман човек, вредан радник, добар супруг и родитељ. На слици са ракетним бацачем Стрела 2М.


# НАТО Владичин Хан нато бомбардовање Радиша Здравковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима