Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Radiša Zdravković, Aleksinčanin koji je oborio dva NATO aviona

rss

27.01.2020.

Radiša Zdravković je rizikujući život izašao na megdan silnim pticama koje su gađale njegov Aleksinac i ispalio dve rakete

Radiša Zdravković, Aleksinčanin koji je oborio dva NATO aviona

Odmah po početku bombardovanja Srbije bio je stacioniran 1 i 2 vod aleksinačkog raketnog PVO rezervnog sastava, na planini Kukavici na koti 1640 blizu sela Repište.

Bili su opremljeni lakim PVO sistemima bacačima Strela 2M. Sirene su se začule 24.aprila 1999 godine u 17.03, na pravcu Leskovac - Vladičin Han - Surdulica. Ubrzo se na nebu pojavila veća grupa aviona raspoređena u fornaciji 3-3-3, ukupno njih 9.

Radiša Zdravković je rizikujući život izašao na megdan silnim pticama koje su gađale njegov Aleksinac i ispalio dve rakete sa vrha Deja. Gađao ih je u zadnji deo u rep aviona.

U očima je zaiskrila radost. Dva sjajna pogotka. Prvi pogođeni avion u 17.20 Tomket F14 blek pao je u blizini sela Neredovac kod Vranja. Pilot se katapultirao i spašen je akcijom specijalne jedinice Nato. Drugi, pogođen u 17.22, zario se u zemlju u blizini aerodroma Skoplje. Pilot nije preživeo. Bio je to Harijer.

Radiša Zdravković dobio je dve medalje za hrabrost i Oktobarsku nagradu Aleksinca. Ostao je skroman čovek, vredan radnik, dobar suprug i roditelj. Na slici sa raketnim bacačem Strela 2M.


# NATO Vladičin Han nato bombardovanje Radiša Zdravković
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima