Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumne

Blog
<< < 3  4  5  6  7  8  9  10 > >>Ukupno: 670  Displaying: 51 - 60

Najveće svetske pandemije (1. deo)

14.04.2020.

Epidemija (grčki: επι (epi)-"nad, iznad" i δεμος (demos)-"narod, ljudi") je iznenadno povećanje slučajeva neke zarazne bolesti u ljudskoj populaciji u određenom prostoru, koje bitno prerasta očekivan broj slučajeva (incidencija) u istoj populaciji. Epidemija je obično prostorno ograničena, ali ako se proširi na čitave zemlje, regione ili kontinente i masovno zahvati veliki broj ljudi nazivamo je pandemijom.

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Dragana Vesića: Stranac u simulakrumu

14.03.2020.

"Simulakrum nije nikad ono što prikriva istinu, nego istina prikriva da je nema. Simulakrum je istinit." - Žan Bodrijar

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Miodraga Tasića: Korona protiv izbora!

11.03.2020.

U trenutku pisanja ovog teksta (3. mart 2020.) zvanično je objavljeno da je u Srbiji pet osoba zaraženo takozvanim korona virusom. Više nema šale. Dok su Kinezi obolevali masovno, potom Južna Koreja i Iran, sve je to izgledalo daleko i nevažno po nas, Srbe.

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Dragana Vesića: Pakao to smo mi

07.03.2020.

Pristojni ljudi, koji ne vole tiraniju, jesu manjina u Srbiji. Ima ih mnogo malo i nemoćni su pred hordom što slepo sledi slepe vođe koje je vekovima vode u provaliju. Lepo je to opisao najveći srpski satiričar Domanović...

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Dragana Vesića: Crtice sa Fejsbuka

23.02.2020.

"Ako dovoljno dugo stojiš na ivici i gledaš u ambis, jednoga dana će i ambis pogledati u tebe" (Niče). Ovaj tekst jeste, u pogledu forme, gledanje u ambis jer ne čini celinu nego je sastavljen iz fragmenata - postupak pisanja je takav. Tekst nije uobičajen. Možda dovoljno dugo stojim na ivici i možda tekst već gleda u mene...

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Miodraga Tasića: Koska je bačena!

18.02.2020.

Mala bara, a mnogo krokodila. Izgladneli reptili, u nedostatku hrane, kidišu jedni na druge. Grizu se krvoločno. Otkinu rep ili nogu jednom od onih manjih, slabijih.

Opširnije

Komentara: 2

10 godina od smrti akademika Mihaila Markovića

Jovanović Slaviša Saša 07.02.2020.

Dana 7. februara navršava se 10 godina od smrti akademika, svetski priznatog filozofa, mislioca i levičara Mihaila Markovića.

Opširnije

Komentara: 1

Kolumna Dragana Vesića: Mićun i bojkot

26.01.2020.

Bojkot izbora jeste legitimno demokratsko sredstvo opozicije tamo gde postoji autokratija. Postavlja se pitanje strategije: šta posle? Da bi bojkot imao smisla potrebne su tri stvari, a prva je najvažnija: vaninstutucionalni pritisak koji podrazumeva veliku mobilizaciju građana i svakodnevne masovne proteste oko jednog cilja i ujedinjenu opoziciju da taj cilj artikuliše: institucionalna borba za nove fer izbore i podrška međunarodne zajednice da do njih dođe. Poslednje dve otpadaju, jer će…

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Dragana Vesića: Novi moral - Kraj na početku

22.01.2020.

Novi moral nema veze sa Ničeovim prevrednovanjem dobra i zla. To nije ni tradicionalni hrišćanski moral slabih, ni imoralizam jakih s one strane dobra i zla; u novom moralu uloge su opako zamenjene: zlo je dobro, a dobro je zlo, izopačeno je normalno, normalno nije normalno, egoizam to jest samoživost je vrlina.

Opširnije

Komentara: 0

Kolumna Miodraga Tasića: Zagađenje!

19.01.2020.

Čini se da u Srbiji više ne može da se diše. Neki misle da zbog toga što je otežano disanje, da u Srbiji nema života! Međutim, to je preterano i preuveličano gledište. Kao i sve u Srbiji, uostalom.

Opširnije

Komentara: 0

<< < 3  4  5  6  7  8  9  10 > >>Ukupno: 670  Displaying: 51 - 60

Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima