Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačko tužilaštvo - Nema odgovornosti rukovodećih za pogibiju u rudniku "Soko"

rss

23.01.2024. Agencije, JugMedia

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv rukovodstva rudnika „Soko“ kod Sokobanje i bivšeg ministarstva rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, za smrt osmorice i povrede 18 rudara u nesreći koja se dogodila 1. aprila 2022. godine.

Aleksinačko tužilaštvo - Nema odgovornosti rukovodećih za pogibiju u rudniku "Soko"

Tužilaštvo u Aleksincu je odlučilo da nema nadležnih da je za smrt rudara i da je za pogibiju rudara kriva „viša sila“.

Krivičnu prijavu je, u ime porodica poginulih, podneo advokat Bratislav Stojanović, koji je najavio podnošenje žalbe na odluku OJT Aleksinac.

„Mi ćemo se žaliti na ovu odluku jer ovo nikako ne može da se podvede pod višu silu, jer ti ljudi nisu stradali od udara groma, već od gušenja zbog visoke koncentracije metana u jami. Nije viša sila jer je rad u oknu mogao i trebalo da bude prekinut usled većeg prisustva metana u jami, o čemu je bilo jasnih znakova“, rekao je Stojanović.

Osnovno tužilaštvo u Aleksincu najpre je u julu 2022. godine zaključilo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka po službenoj dužnosti.

Potom je Ministarstvo rudarstva i energetike, predvođeno ministardkom Zoranom Mihajlović, na osnovu izveštaja rudarske inspektorke, podnelo krivičnu prijavu protiv 14 osoba, ali je tužilaštvo u Aleksincu tu prijavu odbacilo.

Na žalbu advokata porodice stradalih rudara Više javno tužilaštvo Niš vratilo je predmet OJT Aleksinac na ponovno odlučivanje. U novom postupku tim veštaka rudarske struke uradio je dopunu veštačenja i saslušani su rudari koji su se u momentu nesreće nalazili u rudarskom oknu.


# Zorana Mihajlović Aleksinac Sokobanja Rudnik Soko osnovno tužilaštvo Bratislav Stojanović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima