Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bravo za direktorku škole u Aleksincu! Učenicima je kupila bubanj da naprave rok bend: To je protivteža turbo folku i šundu kojim smo zatrpani

rss

21.01.2024. nova.rs

Bubanj kakav priželjkuju profesionalni muzičari, direktora Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ Maja Radoman Cvetićanin kupila je učenicima sa idejom da škola u neko dogledno vreme dobije učenički rok bend.

Bravo za direktorku škole u Aleksincu! Učenicima je kupila bubanj da naprave rok bend: To je protivteža turbo folku i šundu kojim smo zatrpani

„Moja ideja je da sredstvima koje škola ima imamo nabavimo još neki muzički instrument i omogućimo deci da uče da sviraju. Već nam se javljaju zaljubljenici u bubanj, neki od njih su fantastični bubnjari, ali nemaju mesto gde da vežbaju. Želimo da budu naši saradnici i da đake nauče da sviraju. To bi bi bio korak ka osnivanju muzičkog benda koji bi promovisao rok muziku koju svi volimo i koja smatram da treba da zauzme mesto koje mu pripada. Rokenrol smatram protivtežom u odnosu na turbo folk i sav šund kojim smo zatrpani sa svih strana“, istakla je Radoman Cvetićanin.

Ona je rekla da možda zvuči poražavajuće, ali ima dece koja nisu nikada bila ni na jednom rok koncertu.

„Suština je da okupimo učenike oko dobre ideje. Ovo što deca sada sluštaju to je maltretiranje mozga i ušiju. Nakon slušanja te muzike se ne osećate dobro. Međutim, oni nemaju izbor, za razliku od naših generacija. Ukoliko ponudimo deci samo turbo folk ili muziku za koju ne znam kako se zove, mi ništa nismo uradili. Samo smo im ograničili mogućnosti“, naglasila je Radoman Cvetićanin.

Prema njenim rečima, škola sada ima bubnjeve, gitaru, klavijaturu i razglas, a uskoro će kupti Orfov instrumentarijum. Nedostaju im instrumenti poput bas gitare, tarabuke, saksofona, klarineta i drugih instrumenata, tako da su im svi donatori dobrodošli.

„Imamo puno učenika 7. i 8. razreda koji su zainteresovani za rokenrol, ali ne znaju ništa o njemu. Roditelji su prezaposleni i nemaju vremena da se angažuju oko toga. Zato nameravamo da opremimo kabinet, da se u školi svi angažujemo i da kod dece izgrađujemo različite veštine. Da kulturu približimo školi, da ona nije vezana samo za ustanove kulture. Svi treba da se potrudimo, ne možemo ništa da budemo bez kulture i duhovnosti“, izjavila je Radoman Cvetićanin.

Ona je kazala da škola „Vožd Karađorđe“ svakog četvrtka, sa željom da promoviše kulturu i približi deci i roditeljima kulturna dešavanja, organizuje pesničke večeri, nastupe horova i slične manifestacije. Na njenu inicijativu, dodala je, škola je domaćin „Čitalića“, međunarodne smotre čitanja koja okuplja stotine dece iz Srbije i dijaspore. Učenici učestvuju u brojnim sekcijama, školskim klubovima i vannastavnim aktivnostima.

Izvor: nova.rs
Foto: Saša Gidra Marković


# muzika Vožd Karađorđe OŠ rok muzika Maja Radoman Cvetićanin bend
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima