Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Omnibus

rss

21.10.2021.

OMNIBUS SPECIJAL

-prema istinitim događajima-

Kolumna Marije Ilić: Omnibus

Epizoda 1 - TREĆA SREĆA

Odzvanja mi u mislima: „Mi moramo da glumimo da šijemo...“. Odglumili su svi. Za medalju. Po treći put otvaranje iste firme u Aleksincu. Sad, ako je sreće možda se posao i za’ukće, al’ se bojim da je baksuz... Uglavnom, vidim svi srećni i zadovoljni, dele fotografije nasmejanih lica u društvu uzvišenog. Baš se radujem. Naročito što nam je prosečna plata 500 i kusur evra. Od toga neki imaju 500 evra, neki samo kusur. Režija uspela, produkcija niskobudžetna, publika aplaudira na znak. The end.

Epizoda 2 - GUSAR

U Beogradu se susreli gusari i pirat. Ne, to nije isto. Gusari su bili morski pljačkaši pod zaštitom države koja bi legalizovala i organizovala njihove pljačkaške pohode. Pirati su bili lopovi na dobrovoljnoj bazi u sopstvenoj režiji, pljačkaši „na crno“. Gusari su stvarni, a ovaj što ga dočekaše s piratskom zastavom je Džoni Dep. Može se reći takođe da su se susrela i dva glumca. Jedan holivudski i ovaj domaći. Međutim, Džoni ni manje ni više nego „bacio oko“ na premijerkinu ženu. Oseća se u vazduhu pomorski rat. Koga briga što Srbija nema more i što Džoni nije pirat zaista. „The show must go on...

Epizoda 3 - OBOŽAVAM ŽIVOTINjE, PREZIREM STOKU

Ni Neverni Toma ne veruje da se toga dana desio i jedan kulturni događaj u Aleksincu, vezano za glumu. Predstava „Primadone“. Rada i Tanja na sceni- lek za dušu. Predstava sa poukom: u vreme kada kultura nikome nije potrebna, dve žene spašavaju pozorište. Ove dve dame maestralno su, kao i uvek iznele komad. Posebno me dotakla rečenica koju Tanja Bošković izgovara sa takvim prizvukom u glasu da ti je odmah kristalno jasan sav smisao: „Obožavam životinje, prezirem stoku!“ Za ovu predstavu nismo uvežbavali aplauz, nekako je to išlo spontano. Takođe, nisu nam tražili da kao publika nešto „moramo da glumimo“. Ni glumice nisu najavljivali nešto posebno. Nema potrebe, znamo se dobro, a i došli smo radi sopstvenog užitka. Predstavu su „sašile“, jer njima je gluma profesija.

Epizoda 4 - DRUKARA/POTKAZIVAČ/TUŽIBABA

„Da li biste prijavili lekare koji ne preporučuju vakcinu?“- tako glasi pitanje. Zamislite čega su se ovi dosetili! Ajde da ih kao nateramo da se međusobno prijavljuju jel? Pa ćemo prvo lekare, pa profesore, pa komšije, babu, rođenu decu... Znate čega se bojim? Ako ponude neku nagradu za tužakanje, teško si ga nama! Tu se neće znati ko koga druka i zbog čega... Ali država kroji i diktira modu, tako da neki će „morati da glume da šiju“ po tom šablonu.

Epizoda 5 - DOZVOLA

Počev od subote, kad vas neko pozove u izlazak posle 22 časa uveče, imate dobar izgovor, pošto ste davno prerasli ono: “Ne pušta me majka“. Lepo kažete: „Nemam dozvolu“ i mirni ste, a i spašeni korone koja baš u to vreme kreće u napad. Kratki rezime:

  • Vakcinisani i oni koji su preležali, jednako se razboljevaju kao i nevakcinisani;
  • Vakcinisani i nevakcinisani jednako prenose virus;
  • Šansa za težak oblik manifestacije bolesti je umanjena kod vakcinisanih, s’ tim da je sve individualno jer se i kod nevakcinisanih javlja blagi oblik bolesti, kao što i vakcinisani umiru...

Zamanta mi se. Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?- mislim na kovid propusnice. Proći će im i ovo, kao što im je sve i prolazilo do sad jer „mi moramo da glumimo da šijemo...“.

Epizoda 6 - ZNAKOVI PORED PUTA

„Ubila“ sam znak za zabranjeno parkiranje. Glavom. Boli, al’ trpim. Lepa čvoruga, sreća pa sam tvrdoglava. Možda je to bio neki drugi znak? Znak da je neko od aktera bio na pogrešnom mestu u pogrešno vreme- sad da li znak ili ja, ne znam. Da sam vična glumi, pravila bih se da se to nije desilo i dostojanstveno odšetala. Međutim, ja crkoh od smeha na sred ulice, jer plakanje nije opcija... Imala sam sreće da ne moram na ušivanje, jer ko zna više ko sve ovde „mora da glumi da šije“.


# Aleksinac pozorište koronavirus Marija Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima