Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зелена странка тражи доказе да су стручњаци утврдили да постоје разлози за сечу стабала у Алексинцу

rss

10.05.2019. Данас

Зелена странка затражила је од општине Алексинац да јавности достави доказе да су стручњаци несумњиво утврдили да постоје оправдани разлози за сечу 45 стабала у строгом центру тог града, саопштено је данас из те странке.

Фото: Фејсбук

У захтеву за приступ информацијама од јавног значаја Зелена странка од општинске власти тражила достављање копије Студије Института за шумарство на основу које је одобрена сеча дрвећа, записник којим је утврђено да се липе и кестени налазе у стању због ког се морају посећи, као и копију пројектне документације којим је дефинисана садња новог дрвореда.

Затражено је и достављање одговора на петицију против сече стабала коју је потписало више од 600 становника Алексинца.

„Неразумљив је страх власти у градовима и општинама у Србији од дрвећа. Тај страх се граничи са патологијом. Другачије се не може објаснити чињеница масовне сече стабала у српским градовима. Зелена странка сматра да је научно немогуће доказати да се на годишњем нивоу разболи више хиљада стабала у градским срединама. Алексинац, као и сви други градови, има мањак зеленила. И уместо да се секу постојећа, вероватно здрава стабла, треба посадити више хиљада нових садница“, навео је у писаној изјави председник Зелене странке и посланик Скупштине Србије Горан Чабради.

Чабради је истака да је Зелена странка предложила стратегију озелењавања Београда и других градова, којом је предвиђено да се само у главном граду посади милион нових стабала, а да се за свако посечено дрво посади пет нових.

Извор: Данас.рс


# Алексинац сеча стабала главна улица Данас Зелена странка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима