Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sporna nabavka slušnog aparata u JKP Vodovod i kanalizacija

rss

22.02.2018.

Ne smiruje se situacija u JKP Vodovod i kanalizacija u Aleksincu. Nakon afere oko krađe vodomera, sada je aktuelna situacija vezana za nabavku slušnog aparata za direktora preduzeća.

Sporna nabavka slušnog aparata u JKP Vodovod i kanalizacija

Nedavno je nestala veća količina vodomera iz magacina JKP Vodovod i kanalizacija u Aleksincu. Još se ne zna ko je izveo krađu, ali se u javnosti špekulisalo sa brojem ukradenih uređaja i visinom pričinjene štete.

Grupa radnika tvrdi da se radi o 2000 vodomera, a da je šteta oko 50000 evra. Sa druge strane iz vodovoda tvrde da se radi o 174 otpisanih vodomera, a šteta je 70000 dinara. Toliko bi se dobilo da je materijal prodat otpadu.

I dok se iz policije ne oglašavaju povodom ovog slučaja, pojavila se nova afera. Na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac povela se diskusija o nabavci slušnog aparata za potrebe direktora preduzeća, a portal Južne vesti je objavio članak na ovu temu.

Kako piše ovaj portal, dok radnici JKP Vodovod i kanalizacija u Aleksincu tvrde da rade za minimalac, zbog štednje u firmi, naglašavaju da je delom i parama preduzeća, prošle godine direktor kupio slušni aparat od oko 125.000 dinara. Iako nije želeo da govori o tome, direktor Dragiša Simić je poručio novinarima da slušni aparat “košta nekoliko ručkova”.

Redakciji Južnih vesti su se nedavno javili radnici Javno-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija iz Aleksinca, koji kažu da je njihov direktor Dragiša Simić “tražio da mu preduzeće kupi slušni aparat od 125.000 dinara”. Napisao je molbu Nadzornom odboru preduzeća, kažu, koji je i odobrio da se "firminim parama" plati 50 % tog iznosa. Molba direktora Vodovoda za kupovinu slušnog aparata

- Mi primamo minimalce, ne možemo da dobijemo stalan posao, jer uvek kažu da se štedi u firmi, a mi direktoru plaćamo slušni aparat. Pa zar to nije sramota? Stvarno nije fer da mi u firmi radimo za 28.000 dinara, a naš direktor ima pet puta veću platu i da mu mi kupujemo slušni aparat od para naše firme - kažu radnici.

Aparat je kupljen krajem aprila prošle godine, prema dokumentaciji koja je dostavljena redakciji, a radnici kažu da je “opravdanje” za kupovinu to što je “direktor izgubio sluh za vreme rada na poziciji direktora Vodovoda”.

Zbog ovog slučaja je reagovala opoziciona Demokratska stranka u Aleksincu, a odbornik Boban Ranđelović kaže da je nedavno postavio pitanje na jednoj od sednica Skupštine - zašto je novcem iz gradskog budžeta plaćen slušni aparat direktoru Vodovoda. Ipak, dobili su samo potvrdu da je aparat kupljen, dodaje, ali ne i po kom osnovu su građani Aleksinca “pomogli” da se on plati.

- Danas imamo zasedanje Skupštine i jedna od priča će da bude i to. Da vidimo kako je to dozvoljeno da se kupi slušni aparat. Imamo dokumenta, nabavljen je slušni aparat, direktor je tražio, ne znamo na osnovu čega i ne znamo kako je zaključeno da je to povreda na radu - pojašnjava Ranđelović.

Iako nije želeo zvanično da potvrdi ove informacije, direktor Dragiša Simić (SNS) na pitanje novinara da li je tačno da je tražio od firme koju vodi da mu kupi slušni aparat i po kom osnovu, odgovara da će “sve dokaze, pravilnik i kolektivni ugovor” dati novinarima uživo i nije želeo da govori o detaljima preko telefona.

Radnici imaju pravo na povlastice, na kupovinu stvari koje ne mogu da plate, a ja sam radnik firme već 18 godina. Prema tome imam pravo sve što imaju i moji radnici, sve na šta imaju pravo oni, imam pravo i ja na to - kaže Simić.

Simić pojašnjava i da “to nije putnički auto, već pomagalo na koje imaju pravo radnici po kolektivnom ugovoru” i tvrdi da ima odluku Nadzornog odbora u kojoj su mu “dali pravo da pola plati on, a pola firma”.

Kaže i da ne razume zbog čega je informacija o tome da mu je preduzeće platilo deo slušnog aparata bitno za građane.

- Nešto pametno napišite, a ne da lupate gluposti više, molim vas. To što biste vi napisali košta nekoliko ručkova gospođice gospođo, prijatno - dodaje Simić.

Novinarima je poručio da pišu šta hoće, jer “što jedna budala napiše to 15 pametnih ne mogu da opovrgnu” i predložio je da se novinari ubuduće bave "investicijama Vodovoda od 4 miliona evra, fabrikom vode koju će da rekonstruišu", a ne ovakvim stvarima, prenosi portal "Južne vesti".


# Boban Ranđelović Vodovod i kanalizacija JP vodovod Dragiša Simić Južne vesti
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima