Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlast bez sluha za potrebe građana, sporna nabavka slušnog aparata

rss

22.02.2018.

Današnje zasedanje aleksinačkog parlamenta pretežno je bilo posvećeno raspravi po pitanjima koje su odbornici sami nametali, dok su sve planirane tačke dnevnog reda usvojene sa mnogo manje polemisanja, piše portal Alpres.

Skupština opštine Aleksinac, Foto Radio Aleksinac

Nakon usvajanja dnevnog reda današnje 20. sednice, predsednik Opštine Nenad Stanković obavestio je odbornike o aktivnostima lokalne samouprave između dve sednice.

On je naveo da je u toku raspisivanje brojnih javnih nabavki za realizaciju planiranih investicija, kao što su javna rasveta u pojedinim gradskim ulicama i rekonstrukcija Domova kulture u Donjem Ljubešu i Glogovici, kao i to da su radovi na objektima škola „Vožd Karađorđe” i „Ljupče Nikolić” u završnoj fazi. Uz to, prvi čovek opštine obavestio je skupštinu i o prošlonedeljnoj poseti Sema Fabricija, ambasadora EU u Srbiji.

Odbornici koalicije „Odgovorno za Aleksinac” Ivan Dimić (DSS) i Boban Ranđelović (DS) su ocenili izveštaj predsednika Stankovića kao najobičnije taksativno nabrajanje javnih nabavki i zamerili što nema ni reči o krađi vodomera u preduzeću „Vodovod i kanalizacija”, kao i o pravom iznosu rekonstrukcije Novojastrebačke ulice.

Ivan Dimić je ponovo kritikovao odluku da se turskoj kompaniji „Ugur Balkuv” besplatno ustupi prostor nekadašnjeg Empinog igrališta. On je pitao zašto ovo atraktivno zemljište nije ponuđeno nekom domaćem investitoru i izrazio čuđenje da se na sednicama Opštinskog veća oko ovoga nije vodila diskusija. Dimić je napomenuo da nema poverenja u investitora koji besplatno dobija zemljište i 10 hiljada evra po zaposlenom radniku i da mu sve ovo sa turskom kompanijom ne liči na brigu za zapošljavanje već da su u pitanju lični interesi.

Komentarišući odgovor na svoje ranije postavljeno odborničko pitanje „Da li je nadzorni odbor JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ u toku 2017. godine dozvolio kupovinu slušnog aparata za direktora preduzeća?”, Boban Ranđelović je zatražio odgovornost prvog čoveka aleksinačkog Vodovoda. Ranđelović je rekao da na skupštinu treba da dođe direktor „Vodovoda i kanalizacije” Dragiša Simić i objasni pravu istinu oko nabavke slušnog aparata i da, ukoliko postoji zloupotreba, on podnese ostavku na mesto direktora. U skupštinskom materijalu, u okviru odgovora na pomenuto odborničko pitanje, dostavljena je i fotokopija dopisa Nadzornom odboru u kome direktor Simić moli da mu se odobri solidarna novčana pomoć radi nabavke medicinskih pomagala, kao i fotokopija odluke Nadzornog odbora preduzeća o odobrenim sredstvima u visini od 50% cene aparata, koju je potpisao predsednik Radoslav Milošević. U dostavljenoj dokumentaciji je i fotokopija izvoda iz banke na kojoj se vidi da je, sa računa Vodovoda, novosadskom preduzeću „Audio BM” d.o.o, na ime promet robe i usluga, uplaćeno 62.887, 50 dinara.

Svetislav Milanović (Stranka Rusa Srbije) je izrazio žaljenje što lokalna vlast nema sluha za probleme nekih sela, što se vidi u nedolasku predstavnika lokalne samouprave na sastanak koji je iniciralo nekoliko mesnih zajednica.

Prva tačka dnevnog reda u vezi sa predloženim Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, izazvala je malo dužu raspravu. Boban Ranđelović (DS) nazvao je ovaj plan političkim pamfletom jer, kako je rekao, ako se želi realan plan, trebalo je u izradu uključiti i druge subjekte. Po njegovom mišljenju neshvatljivo je da ovim planom budu obuhvaćeni i mladi od 15 godina kojima je, po njegovim rečima, u tom uzrastu mesto u školi. Odbornik Dimić rekao je da je plan za 2018. sličan prošlogodišnjem, da u njemu nema reči o poljoprivredi i da upravo zbog stranačkog zapošljavanja, mladi i školovani ljudi odlaze iz Aleksinca.

Inače, predviđeno je da se za usvojeni lokalni akcioni plan ove godine iz opštinskog budžeta izdvoji pet miliona dinara, a očekuje se i učešće republičkih institucija sa sedam miliona dinara. Ovim dokumentom planirane su, kao mere aktivne politike zapošljavanja, subvencije za samozapošljavanje i subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih.

Posle dva i po sata rasprave koja je na momente izlazila iz lokalnih okvira, predloženi plan zapošljavanja usvojen je većinom glasova.

U nastavku sednice odbornici opozicije najviše primedbi su imali na predlog Nadzornog odbora JKP „Vodovod i kanalizacija” za povećanje naknada predsedniku i članovima odbora, a pitali su zašto je dr Zoran Aleksić koji je pre mesec i po dana branio Strategiju javnog zdravlja opštine Aleksinac, nedavno podneo ostavku na mesto predsednika Saveta za zdravlje.

Na današnjoj sednici lokalne skupštine usvojeno je nekoliko tačaka koje su se ticale pripajanja Zavičajnog muzeja Centru za kulturu i umetnost. Predsednik opštine Nenad Stanković je rekao da nijedan zaposlen u muzeju neće ovim pripajanjem izgubiti posao i da će muzej, sada kao odeljenje pri Centru za kulturu, nastaviti sa svojim aktivnostima.

Odbornici su usvojili i izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije u prošloj i Plan rada za ovu godinu, nakon čega su usledila odbornička pitanja kojima je i završena današnja sednica lokalnog parlamenta.

Tekst preuzet sa sajta Alpres, uz delimične izmene i promenjen naslov


# predsednik opštine Ivan Dimić Boban Ranđelović budžet skupština Zoran Aleksić Centar za kulturu i umetnost Vodovod i kanalizacija JP Nenad Stanković štab za vanredne situacije Dragiša Simić nadzorni odbor Odgovorno za Aleksinac Stranka Rusa Srbije Radoslav Milošević Ugur Balkuv Group Svetislav Milanović
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima