Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

N1: kompanija Gramer u Aleksincu otpušta radnike, vlasti ćute

rss

16.08.2021. Milan Stojanović / N1

Otpuštanje radnika u još jednoj fabrici na jugu Srbije koja je koristila državne subvencije. Nemačka kompanija Gramer, koja se bavi proizvodnjom komponenti za unutrašnjost automobila i sedišta za specijalna vozila, kako javljaju radnici njihove fabrike u Aleksincu, otpustila je 90 žena kao tehnološki višak. Ni iz fabrike, ni iz opštine Aleksinac, nema zvanične potvrde, ali je Stranka slobode i pravde pokazala SMS poruke poslate radnicama, uz tvrdnju da je u pitanju tek početak krize u aleksinačkom pogonu.

Foto: Print screen

Ni radnici aleksinačkog Gramera ne žele da govore javno o uslovima za rad, svakodnevnim pritiscima, strahu od gubitka posla koji je sada, kažu, prisutan kod svih. Za N1 je pristala da govori Aleksinčanka čija se porodica izdržava od jedne fabričke plate, nešto veće od minimalne zarade u Srbiji.

„Samo stigne poruka na telefon da se jave tada i tada, zbog otkaza, tehnološkog viška…“, priča.

N1: Ništa im niko pre toga ne kaže?

„Ne“, odgovara.

Kaže da je prošlonedeljnih stotinak otkaza moglo da se nasluti zato što je mnogo zaposlenih vrlo često ove godine bilo na kolektivnom odmoru ili plaćenom odsustvu.

„Jako je fabrika u lošem stanju. To znači da nema funkcionalnosti u radu, kao što je to bilo, recimo, do prošle godine“, objašnjava.

N1: Šta im kažu poslodavci? Da li im kažu nešto uopšte?

„Uglavnom se svodi da zbog obima posla (smanjenog) nema potrebe za radom, jer nemaju dovoljno materijala, i tako dalje“

N1: Zašto se oni plaše da govore i niko od njih ne izlazi u javnost, da se ne bi našli na tom spisku za otkaz…?

„Da ne bi dobili otkaz. Odmah dobijaju otkaz“, navodi ova Aleksinčanka.

Predsednica Stranke slobode i pravde iz Niša pokazala je na konferenciji za medije ispred kompanije Gramer SMS poruku koju su u četvrtak uveče dobijale radnice te fabrike različitih generacija, bez da znaju po kom su kriterijumu izabrane.

„Na spisku si za tehnološki višak. Sutra u 10 časova imaš zakazan sastanak sa HR službom. Sutra ne ideš na posao, već se samo javljaš u zakazanom terminu“. Devedeset žena je u 19.30 sati dobilo otkaze, odnosno proglašeno tehnološkim viškom“, kaže za N1 Jelena Milošević iz SSP-a.

Kada je prvi radnik obavestio redakciju N1 da se u Aleksincu sprema „nešto slično kao u Geodžu u Vranju“, pitali smo predsednika države pre 11 dana da li ima informacije o tome.

„Nikakvu informaciju ja nisam čuo, niti sam dobio. Ni Anđelka (Atanasković, ministarka privrede) nije dobila nikakvu. Da vam kažem, nemamo ni za koga drugog, dakle, ovde informaciju. Imate, Gorane, da ste Vi čuli…? Ma, ne. Nemamo nikakvih informacija, ali morate da razumete nešto. Posao je nešto što je živa kategorija“, kazao je Vučić u Vladičinom Hanu 5. avgusta.

„Da li je ovo što se dešava u Grameru rezultat tog silovitog i strahovitog ekonomskog napretka države i da li je ovaj Gramer, gde ljudi rade za 350 evra u robovlasničkim uslovima – novi Geodž“, upitala je Milošević.

U SSP tvrde da imaju informaciju da će u septembru još 400 radnica ostati bez posla. U Sindikatu Sloga kažu da se takva obaveštenja zaposlenima daju bez pisanih tragova. Da li se strah širi fabrikom, kao što javljaju radnici i da li je opravdan, od rukovodstva fabrike nismo uspeli da čujemo.

Uprava ni na mejlove nije odgovorila, a predsednik opštine Dalibor Radičević bio je prezauzet sastancima, kažu za N1 u njegovom kabinetu.

Gramer je u Srbiji od 2007. godine, kada je u Aleksincu otvorena fabrika za proizvodnju presvlaka za sedišta za automobilsku industriju, namenjenih izvozu.

Izvor


# predsednik opštine Dalibor Radičević Gramer sindikat automobil otkaz
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima