Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stav SPS-a povodom ponude za rekonstrukciju vodovoda

rss

14.09.2011.

Povodom održanog sastanka na kome je predstavljen Program II rekonstrukcije vodosistema Bresje oglasila se SPS Aleksinca svojim stavom.

Socijalisti Aleksinca u potpunosti podržavaju potrebu da se konačno reši pitanja funkcionisanja fabrike vode Bresje, ali ponuđeni ugovor nije prihvatljiv i nije u interesu građana.

Stav SPS-a povodom ponude za rekonstrukciju vodovoda

Dana 12.09.2011.u organizaciji dela rukovodstva lokalne vlasti i u prisustvu odgovarajućih učesnika održan je sastanak  na kome je predstavljen Program II rekonstrukcije vodosistema Bresje.

U utorak 13.09.2011. održan je sastanak koalicionih partnera na kome nije postignuta politička saglasnost na Program II i ugovor o kreditiranju istog.

Zbog isključivosti i polarizacije stavova, gde jedna opcija ima stav potpisati ponuđeni ugovor po svaku cenu ili grad ostaje bez vode, (što naravno ne odgovara istini) i opcije ostalih da je neophodno odmah ući u rešavanje problema fabrike Bresje  ali u interesu građana, a ne na njihovu štetu,  Opštinski odbor Socijalističke partije Srbije u Aleksincu objavljuje sledeće saopštenje:

Na održanom sastanku predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog  razvoja Republike Srbije, zastupnika Razvojne banke iz SR Nemačke - KFV banke, odnosno, Konsultantske kuće Setek iz Austrije, sa predstavnicima lokalne samouprave i političkih stranaka, predstavnici OO SPS u Aleksincu, su  po prvi put zvanično upoznati sa dokumentom Plan prioritetnih investicija za JKP Vodovod i kanalizacija.-Aleksinac, odnosno Programom vodosnabdevanja i odvođenja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji - Program II.   

Predstavljeni program, o kome se u javnosti vrlo malo zna, a mnogo nekompetentno ili navijački prepričava,  ima za cilj da se obezbedi II faza održivog kontinuiranog i higijenski prihvatljivog snabdevanje pijaćom vodom opštine i grada Aleksinca (uđe u proces papirološki-sklope odgovarajući ugovori i kreditni  aranžmani).  

Prezentacija projekta / programa  i održavanje koalicionog sastanka imali su za cilj obezbeđenje podrške da  na sednici Opštinskog veća (a ne na sednici skupštine) do 16. septebra bude doneta izuzetno značajna odluka o kapitalnoj investiciji, bez poznavanja vrednosti, prednosti i pogodnosti  te investicije, kao i odobri  ugovor o kreditu, a pokazalo se bez poznavanja svih elemenata kreditiranja. Takođe, treba da budu usvojena i tri važna dokumenta:

1.Plan prioritetnih investicija;
2.Plan za usaglašavanje tarifa;
3.Ugovor o obavljanju komunalne delatnosti.

Socijalisti Aleksinca u potpunosti podržavaju potrebu da se konačno reši pitanja funkcionisanja fabrike vode Bresje, da se obezbedi zamena zastarele vodovodne mreže u Aleksincu i obezbedi uspešan i kvalitetan rad JKP Vodovod i kanalizacija Aleksinac, naravno, ali ne na teret građana, ne po svaku cenu, ne bez dublje analize, vremenske promišljenosti i preko noći.

Cenimo napore lokalne sauprave u traženju rešenja, ali ovo kapitalno pitanje traži angažovanje svih struktura, poznavanje svih detalja i upućenost svih zainteresovanosti u razmatranju i donošenju tako značajne, a i najkvalitetnije odluke.  Potrebno je da se definiše najbolji investitor-najpovoljniji način kreditiranja; da finansiranje i sam kvalitet vode ne bude samo pitanje osnivača koji će biti razvlašćen u daljem radu JKP; da naplata  ne bude uslov visokih cena;  i da  ogromno zaduženje ne sme da uslovljava transfer novca iz Republike i time direktno ugrožava obaveze, sposobnost i funkcionisanje subjekata koji zavise od budžeta.

Dakle,  bez analize da li uprava može da iznese ovu preveliku investiciju, bez obezbeđenja, makar ponude  i drugih, odnosno, povoljnijih načina kreditiranja; bez plana otplate kredita i bez procene troškova; bez da se JKP Vodovod i kanalizacija izuzima iz izvođenja radova; bez da opština (osnivač) ima minimalno pravo na kontrolu sprovođenja Programa , nemoguće je doneti odgovornu i najbolju odluku.

Zato socijalisti Aleksinca, ukazujući na zajednički cilj - kvalitetnu  vodu i uspešno vodosnabdevanje (i pored različitih prizmi i mšljenja), ukazuju da su za ovako značajnu odluku potrebni pravi odgovori, vreme, adekvatni postupak i sagledavanje svih dimenzija ponude,  da bi se  došlo  do  najboljeg  rešenja.

Iz tih razloga vreme i rokovi ne smeju  da opredele i uslove rešenje, već to mogu samo najkvalitetniji uslovi, jasno definisani, vrlo precizni i najprihvatljiviji po kreditnu sposovnost i snagu budžetskih mogućnosti i svih interesa građana.

Kreditni aranžmani na teret budućih generacija, uvijeni u brigu za sudbinu  građana ,  kao jedino moguće rešenje problema, sa neproverenim, nepotpunim uslovima i otvorenim pitanjima koji bude podozrenje,  nisu za socijaliste Aleksinca niti prihvatljiv način, niti rešenje, niti garancija da ponuđeni ugovor  rešava problem koji sve nas muči.

Stav socijalista je zato da ponuđeni ugovor nije prihvatljiv po interese građana, i da ne možemo  dati saglasnost za potpisivanje istog,   dok ne budemo uvereni da  postojeći, ili neki novi, ima sve garancije da je kapitalna investicija  pravo i najbolje rešenje, da je  usaglašen sa potrebama, mogućnostima i interesima sredine, stanovništva i uprave.

Komentara: 5


# SPS opština Bresje Vodovod i kanalizacija JP vodovod rekonstrukcija KFV banka
@socijalisti @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-0)

  statebriga 14.09.2011.
  Necete kredit jer posle toga nemozete ne samo vi iz SPS-a,nego i ostale stranke da gurate svoje strucnjake u vodovod,a kakvi strucnjaci takva i buducnost.Stidite se svijih izjava da toboze kredit nece valjati za gradjane,ili nemozete dobiti koji procenat od tih para,a kad nema vode tad se setite da vam ona ,,ZIVOT ZNACI,,U Aleksincu nista neradi pa i za vodu mozemo na Moravu ili Moravicu.Bravo za skup VELIKIH MOZGOVA KOJI SE BRINU ZA DOBROBIT GRADJENA OPSTINE ALEKSINAC A PONAJVISE ZA SVOJ DZEP,ALAL VERA NAUCNICI.MUKA MI JE OD SVIH VAS........

 • (+1) (-0)

  miroljub Jonic 14.09.2011.
  Neko nece ili nezna da cita saopstenje.
  Stav SPS je da se spreci da neko napravi privatnu firmu, radi sta hoce sa budzetom i od korisnika napravi svoje taoc, ali i uzme procenat od 4.000.000 evra kredita.
  Ko se pravi nevest i ko treba da se stidi i cije su namere lose, sve je jasno.Ako na ovaj nacin interesi gradjana nisu ugrozeni onda je komenataor neciji glasnogovornik ili je sa evro liste.
  U svakom slucaju stav SPS ostaje isti, a mozemo ako imate spremnosti i poznajete problematiku javno da sucelimo mišljenja.Socijalisti nikome ne zameraju dobre pa ni loše namere.Ko treba da se stidi ako se nezna bice jasno uskoro.
  Ko zeli blizu i istininitu informaciju bez evrica a u sirem interesu moze da dodje do nje, vrata SPS su svima otvorena. A ako imate neko drugo saznanje rado cemo ga zajednicki analizirati i prihvatiti svoje zablude.
  Iskreno i s uvazavanjem.
  Nadam se dobro informisani gradjanin Aleksinca, a socijalisticki opredeljen.

 • (+0) (-1)

  Savic Zoran 15.09.2011.
  Predlog ugovora i kredita je apsolutno stetan.Tu DSS pravi privatno, samostalno i nezavisno preduzece Vodovod parama iz budzeta.Otimacinu pokusavaju ostali da sprece,Proverite navode.Neka se obelodane uslovi.
  Pitanje je zasto DSS insistira na potpisivanju ugovora po svaku cenu kad je predstavnik Ministarstva RS za ekonomiju i regionalni razvoj na primedbu da su uslovi strogi i nedovoljno definisani, ponudio prostor da se razgovara o novim uslovima , odnosno o novim zahtevima Aleksinca, a vlast to zaobilazi i ne trazi nove i bolje uslove, vec ili ugovor ili su svi protiv Bresja i gradjana. Ko je protiv gradjana ako u prvoj fazi stoji donacija 40% a u ponudjenoj drugoj fazi donacvija je samo 30%.Pitanje za postene gde se gubi 10%.To 400.000 Eu.A insistira se da se sklopi ugovor i to da ovlascenje da Vece bez Dimica koji cuva ledja. Ko zavrsava prljave pislove.
  Ko ovde kome vredja inteligenciju. Dajte istinu na sunce.
  Koji to dusebriznik gura opstinu u duznicko ropstvo.Apsa

 • (+1) (-0)

  Srdjan.......... 18.09.2011.
  Sem namenskog kredita ,od svega 56 miliona dinara za asfaltiranje ulice od Al Rudnika do hale sportova ,hm hm,jako pametan potez,preko potreban,sve ostalo je potpuni promašaj.. Naime, taj put je o kapitalnog značaja aleksinačkoj privredi koja je u značajnom zamahu,a i da bi lakše štrajkači mogli sići do pred zgradu opštine.
  Dokle da se više šegačimo? Opština Aleksinac,odgovorno tvrdim ,nikad nije stajala gore privredno, nego godine 2011. Bitno je da ima kulturnih dešavanja na Bovnu, i raznoraznijeh somovijada, kupusijada i kukurekijada......
  A i vas ,1735 upošljenih u javnim i budžetskim ustanovama ,kad bude dokačio nov talas krize, otreznićete se preko noći i shvatiti šta se dešava.. Samo da ne bude tada kasno? PRIVREDA-RASPODELA- PROIZVODNJA.Koji deo funkcioniše? Zar stvarno mislite da u državi u kojoj privreda ne funkcioniše, budžet može izdržati to? Aleksinačka privreda na šta je spala !?.Prijatan dan vam želim..Ne pomenuh VODOVOD,ima li potrebe i o tome?

 • (+8) (-0)

  Istinomer 20.05.2017.
  Da li socijalisti i dalje imaju isti stav povodom ovog pitanja? Kolko vidimo rekonstrukcija se radi, a oni na vlasti? I šta kažu sad ovi pametnjakoviću iz gornjih komentara.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima