Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Став СПС-а поводом понуде за реконструкцију водовода

rss

14.09.2011.

Поводом одржаног састанка на коме је представљен Програм II реконструкције водосистема Бресје огласила се СПС Алексинца својим ставом.

Социјалисти Алексинца у потпуности подржавају потребу да се коначно реши питања функционисања фабрике воде Бресје, али понуђени уговор није прихватљив и није у интересу грађана.

Став СПС-а поводом понуде за реконструкцију водовода

Дана 12.09.2011.у организацији дела руководства локалне власти и у присуству одговарајућих учесника одржан је састанак  на коме је представљен Програм II реконструкције водосистема Бресје.

У уторак 13.09.2011. одржан је састанак коалиционих партнера на коме није постигнута политичка сагласност на Програм II и уговор о кредитирању истог.

Због искључивости и поларизације ставова, где једна опција има став потписати понуђени уговор по сваку цену или град остаје без воде, (што наравно не одговара истини) и опције осталих да је неопходно одмах ући у решавање проблема фабрике Бресје  али у интересу грађана, а не на њихову штету,  Општински одбор Социјалистичке партије Србије у Алексинцу објављује следеће саопштење:

На одржаном састанку представника Министарства економије и регионалног  развоја Републике Србије, заступника Развојне банке из СР Немачке - КФВ банке, односно, Консултантске куће Сетек из Аустрије, са представницима локалне самоуправе и политичких странака, представници ОО СПС у Алексинцу, су  по први пут званично упознати са документом План приоритетних инвестиција за ЈКП Водовод и канализација.-Алексинац, односно Програмом водоснабдевања и одвођења отпадних вода у општинама средње величине у Србији - Програм II.   

Представљени програм, о коме се у јавности врло мало зна, а много некомпетентно или навијачки препричава,  има за циљ да се обезбеди II фаза одрживог континуираног и хигијенски прихватљивог снабдевање пијаћом водом општине и града Алексинца (уђе у процес папиролошки-склопе одговарајући уговори и кредитни  аранжмани).  

Презентација пројекта / програма  и одржавање коалиционог састанка имали су за циљ обезбеђење подршке да  на седници Општинског већа (а не на седници скупштине) до 16. септебра буде донета изузетно значајна одлука о капиталној инвестицији, без познавања вредности, предности и погодности  те инвестиције, као и одобри  уговор о кредиту, а показало се без познавања свих елемената кредитирања. Такође, треба да буду усвојена и три важна документа:

1.План приоритетних инвестиција;
2.План за усаглашавање тарифа;
3.Уговор о обављању комуналне делатности.

Социјалисти Алексинца у потпуности подржавају потребу да се коначно реши питања функционисања фабрике воде Бресје, да се обезбеди замена застареле водоводне мреже у Алексинцу и обезбеди успешан и квалитетан рад ЈКП Водовод и канализација Алексинац, наравно, али не на терет грађана, не по сваку цену, не без дубље анализе, временске промишљености и преко ноћи.

Ценимо напоре локалне сауправе у тражењу решења, али ово капитално питање тражи ангажовање свих структура, познавање свих детаља и упућеност свих заинтересованости у разматрању и доношењу тако значајне, а и најквалитетније одлуке.  Потребно је да се дефинише најбољи инвеститор-најповољнији начин кредитирања; да финансирање и сам квалитет воде не буде само питање оснивача који ће бити развлашћен у даљем раду ЈКП; да наплата  не буде услов високих цена;  и да  огромно задужење не сме да условљава трансфер новца из Републике и тиме директно угрожава обавезе, способност и функционисање субјеката који зависе од буџета.

Дакле,  без анализе да ли управа може да изнесе ову превелику инвестицију, без обезбеђења, макар понуде  и других, односно, повољнијих начина кредитирања; без плана отплате кредита и без процене трошкова; без да се ЈКП Водовод и канализација изузима из извођења радова; без да општина (оснивач) има минимално право на контролу спровођења Програма , немогуће је донети одговорну и најбољу одлуку.

Зато социјалисти Алексинца, указујући на заједнички циљ - квалитетну  воду и успешно водоснабдевање (и поред различитих призми и мшљења), указују да су за овако значајну одлуку потребни прави одговори, време, адекватни поступак и сагледавање свих димензија понуде,  да би се  дошло  до  најбољег  решења.

Из тих разлога време и рокови не смеју  да определе и услове решење, већ то могу само најквалитетнији услови, јасно дефинисани, врло прецизни и најприхватљивији по кредитну спосовност и снагу буџетских могућности и свих интереса грађана.

Кредитни аранжмани на терет будућих генерација, увијени у бригу за судбину  грађана ,  као једино могуће решење проблема, са непровереним, непотпуним условима и отвореним питањима који буде подозрење,  нису за социјалисте Алексинца нити прихватљив начин, нити решење, нити гаранција да понуђени уговор  решава проблем који све нас мучи.

Став социјалиста је зато да понуђени уговор није прихватљив по интересе грађана, и да не можемо  дати сагласност за потписивање истог,   док не будемо уверени да  постојећи, или неки нови, има све гаранције да је капитална инвестиција  право и најбоље решење, да је  усаглашен са потребама, могућностима и интересима средине, становништва и управе.


# СПС општина Бресје Водовод и канализација ЈП водовод реконструкција КФВ банка
@socijalisti @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима